Gazete Vatan Logo

Altın fiyatları Kasım ayına nasıl başladı?

Kasım ayının ilk gününe altın fiyatlarının nasıl başladığı merak ediliyor. Küresel piyasalara bağlı olarak altın fiyatlarında da değişimler yaşanıyor. 1 Kasım için altın fiyatları ise yatay bir durum sergiledi.

Altın fiyatları Kasım ayına nasıl başladı?

Fed'den faiz artışı beklentisiyle altın fiyatlarında da dalgalanmalara sebep oldu. Kasım ayına yatay bir seyir ile başlayan altın fiyatlarının haftanın diğer günlerinde nasıl olacağı merak konusu... 1 Kasım altın fiyatları yatırımcıları nasıl etkileyecek? İşte ayrıntılar...

Altın yatay seyrediyor

Altın, Fed'in bu haftaki toplantısı öncesi, yatırımcıların bu yıl faiz artırımı beklentilerini değerlendirmesi ile birlikte yatay seyretti.

Altının onsu yüzde 0.1 düşüp yükseldikten sonra önceki kapanış seviyesi yakınındaki ons başına 1,277.24 dolar seviyesine geldi. Metal Pazartesi günü 1,277.12 dolardan kapanmıştı.

Altının 2016 yılındaki geniş yükselişi, yılın ikinci yarısında, ABD'de borçlanma maliyetlerinin artırılacağı beklentisinin güçlenmesi ile eridi. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 1-2 Kasım'daki toplantısında faiz artırımına gitmesi beklenmezken, Fed fonları faizi (Fed'in gösterge faizi) vadelileri, Aralık ayında faiz artırma olasılığının, bir ay önceki seviyesi olan yüzde 59'dan yüzde 71'e tırmandığını gösterdi.

Haberin Devamı

Şanghay'da Huatai Futures Co. analisti Xu Wenyu, "Eğer politika yapıcıları bu haftaki toplantıda gelecekteki faiz artırımı için daha güçlü sinyaller verirse, altın fiyatları çok hızlı bir şekilde tepki gösterebilir," dedi ve "ABD başkanlık seçimlerinden kaynaklanan siyasi riskin sürmesi ile birlikte, altın ve gümüş kısa vadede destek bulabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Altın Ekim ayında düştü, ancak son günlerde FBI'ın Hillary Clinton'ın dışişleri bakanlığı döneminde e-postaları için özel server kullanmasına ilişkin soruşturmayı yeniden açması ile birlikte, kayıplarının bir kısmını geri aldı. FBI'ın bu adımı, ABD başkanlık yarışı konusunda büyük bir belirsizlik yarattı.

Yatırımcılar ayrıca, Fed'in sıkılaştırmasının hızına ilişkin daha fazla işaret bulabilmek için, 4 Kasım'da açıklanacak olan ABD istihdam verilerini de yakından izleyecek. 8 Kasım'da ise ABD'li seçmenler başkanı belirlemek üzere sandık başına gidecek. Yüksek faiz beklentisi, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altını cazibesini azaltıyor.

Haberin Devamı

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Pazartesi günü itibariyle fazla değişmeyerek 2,040.98 tonda kaldı.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda işlem göre yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.2 yükselerek 279.5 yuana (ons başına 1,283.26 dolar) kadar çıktı.

Küresel piyasalarda, spot gümüş yüzde 0.1 yükseldi ve yükselişini dördüncü güne taşıyarak, 22 Eylül'den bu yana en uzun çıkış dönemini gerçekleştirmeye yöneldi. Platin yüzde 0.1 düşerken, palladyum yüzde 0.1 değer kazandı.