Gazete Vatan Logo

Altın fiyatları için şoke eden tahmin- Çeyrek altın fiyatları

Altın fiyatları kuşkusuz son günlerin en çok merak edilen haberlerinden biri. Peki önümüzdeki günlerde altın fiyatları artacak mı azalacak mı? ALB Menkul Değerler analisti Rıdvan Baştürk altın fiyatları hakkında değerlendirmede bulundu. Çeyrek altın fiyatlarını da haberimizden öğrenebilirsiniz.

Altın fiyatları için şoke eden tahmin- Çeyrek altın fiyatları

Altın fiyatları nereye gidiyor, dolarda son durum ne, yatırımcı nereye yatırım yapmalı. İşte ALB Menkul Değerler analisti Rıdvan Baştürk'ün bu haftaya ilişkin değerlendirmeleri.

Borsa İstanbul cephesinde, Dolar/TL'nin baskın karakter olarak rol aldığı bir haftaya tanık olduk. Haftaya başlarken işsizlik oranı verisi takip edilmekle birlikte, Eylül ayı işsizlik oranı yüzde 10,2 olan beklentilerin üzerinde yüzde 10,5 olarak açıklandı. Söz konusu verinin açıklanmasının ardından piyasalarda görülen manzarada beklentilerin üzerinde açıklanan işsizlik oranını yanı sıra Rusya'da rublenin çöküşü diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel dikkate 2.4000 üzerinde tarihi zirvesini test etti.

Bununla beraber gösterge tahvil faiz yükselirken, BIST endeksleri geriledi. TL'deki değer kaynının akabinde FED kararları ve açıklamaları izlendi. FED beklendiği gibi faiz oranını değiştirmezken, karar metninde ''kayda değer'' ifadesi çıkarılıp ''sabırlı'' ifadesi eklendi. 2015 yılında faiz artırımı beklentileri bildirilirken, 2015 yılsonu faiz beklentisi aşağı yönlü revize edildi.

Haberin Devamı

FED başkanı Yellen yaptığı açıklamada 2015 yılında faiz artırımında FED üyelerinin hem fikir olduğunu ancak yılın ilk toplantılarında faiz artırımının olası olmadığından bahsetti. Yellen konuşması normalleşme sürecinin en erken 2015 Nisan ayında başlayacağına işaret etti.

Konuşmalarla beraber Dolar/TL'de dalgalanma görülürken, ertesi günler dünyada küresel risk iştahının artmasıyla TL ve BIST 100 endeksinde toparlanma görüldü. Endeks tekrar 80.000 üzerine çıktı. Bu hafta endekste yatay pozitif bir başlangıç görüyoruz.

Dolar/TL: TCMB ve ABD verileri öne çıkıyor…

Geçtiğimiz hafta piyasalar açısından oldukça hareketli bir hafta geçirdik. Rusya'da başlayan kriz, FED kararları ve yellen konuşması haftaya damgasını vurdu. Hafta başında Rusya piyasalarında rublenin ve Rus borsasının çökmesi, Rus CDS'lerinin fırlaması küresel piyasalarda gerginlik yarattı.

Rus rublesi geçtiğimiz hafta 1998 krizinden bu yana en sert değer kaybını yaşarken, Rus borsasında günlük bazda yüzde 10.00 üzerinde satışlar söz konusuydu. Rusya'da yaşanan krizle beraber gelişmekte olan ülke para birimleri sert bir şekilde değer kaybederken kur 2.4000 üzerine çıkarak tarihi zirvesini test etti. Rusya'da yaşanan panik atağın ardından FED kararları ve açıklamaları izlendi. FED beklendiği gibi faizi yüzde 0,25 ile sabit bırakırken, FED karar metninde kayda değer ifadesi çıkarılıp yerine sabırlı ifadesi konuldu.

Haberin Devamı

Metinde FED üyelerinin 2015 yılı faiz beklentisini yüzde 1,125'e aşağı yönlü revize etmesi dikkat çekti. Kararın ardından açıklama yapan FED başkanı Yellen FED üyelerinin 2015 yılında faiz artırımı konusunda hemfikir olduklarını, ancak faizlerin ilk birkaç toplantıda arttırılmayacağını, ABD ekonomisinin toparlanmaya devam ettiğini bildirdi.

Konuşma 2015 yılında en erken Nisan ayında faiz artırım sürecinin başlayacağına işaret ediyordu. Konuşma sonrası Dolar/TL paritesinde çift yönlü dalgalanmalar görülmekle beraber, küresel risk iştahının artmasına bağlı olarak TL kısmen toparlandı Dolar/TL paritesi bir miktar gevşedi. Ancak 2.3000 üzerinde tutundu.

Haberin Devamı

Bu hafta yurt içinde imalat güveni, kapasite kullanım oranı yanı sıra en önemlisi TCMB faiz kararı var. Kurlarda yaşanan sert hareketlerden sonra Merkez Bankasının faizlerde değişiklik yapması beklenmezken, TCMB tarafından gelecek yazılı ve sözlü ifadeler izlenecektir. ABD tarafında ise beklentisi yüzde 4,3 olan ABD 3. çeyrek büyüme verisi başta olmak üzere, dayanıklı tüketim malı siparişleri, konut fiyatları ve satışları, PCE enflasyonu, Michigan tüketici güven endeksi verileri izlenecektir. Ayrıca Rusya ile ilgili gelişmelerde piyasanın odağında olacaktır. Zira Rusya piyasalarında tekrar paniğin yaşanması yurt içi piyasalara olumsuz etki edebilir.

Geçtiğimiz hafta yeni zirvesini test edip gerileyen Dolar/TL paritesi bu hafta 2.3130 desteğini aşağı yönlü kırması durumunda 2,3000 seviyesi hedeflenebilir. Küresel risk iştahının yükselmesine ve ABD büyüme verisinin beklenti aşağısına kalmasına bağlı olarak görülebilecek satışlarda 2.3000 psikolojik seviyesinin kırılması durumunda kurda satış baskısının hızlanması 2.2900 ve 2.2800 desteklerinin hedeflenmesi beklenebilir.

Haberin Devamı

Bu açıdan kurda yaşanabilecek gerilemelerde 2.3130 ve 2.3000 seviyeleri dikkatle izlenmelidir. Paritenin 2.3130 desteği üzerinde ısrarla tutunması durumunda ise 2.3300 direnci ilk etapta izlenmelidir. ABD büyüme verisinin beklenenden yüksek açıklanması, yanı sıra basta Rusya olmak üzere küresel risk iştahını azaltıcı faktörlerin gündeme gelmesiyle yaşanabilecek yükselişlerde ise 1.3300 direncinin yukarı yönlü kırılması önem arz etmektedir. Paritenin bu seviye üzerinde tutunması durumunda sırasıyla 2,3440 2,3600 ve 2,3770 seviyeleri direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bu açıdan paritenin yukarı yönlü hareketlerde 2,3300 üzerinde tutunması önem arz etmektedir.

Altın: Gözler ABD verilerinde…

Geçtiğimiz hafta ABD tarafında en önemli gündem FED kararları ve Yellen konuşmasıydı. FED kararlarında kayda değer zaman ifadesi kaldırılarak yerine FED 'in faiz artırımında sabırlı olacağı ifadesi gelirken 2015 yılsonu fonlama faiz oranı tahmini ise düşürüldü. Yellen ise yaptığı konuşmada, istihdamdaki toparlanmaya dikkat çekerken en az birkaç toplantıda faiz artırımının olası olmayacağını ve FED üyelerinin neredeyse tamamının 2015'te faiz artırımı beklediğini söyledi.

Yellen konuşması en erken 2015 Nisan ayı için para politikasında normalleşmeye işaret ediyordu. Özellikle Yellen konuşması sonrası değerlenen dolarla birlikte Dolar endeksinin 2006 yılından sonra gördüğü en yüksek seviyelere yakın seyretmesi altının aşağı yönlü baskıladı. Bu kapsamda haftanın genelinde altında aşağı yönlü hareketler etkili oldu.

Bu hafta ABD tarafında oldukça önemli veriler açıklanacak. ABD'de 3.ceyrek GSYH 3 verisi, dayanıklı mal siparişleri, Michigan tüketici güveni, konut satışları, çekirdek kişisel tüketim harcamaları ve işsizlik başvuruları verileri dikkatle takip edilmelidir. Özellikle beklentisi yüzde 4,3 olan 3.ceyrek büyüme verisi haftanın en önemli verisi olarak karşımıza çıkıyor. Başta büyüme verisi olmak üzere perakende satışlar, konut satışları ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları verilerinin beklentilerin üzerinde açıklanması durumunda altında aşağı yönlü hareketlerin devamını bekleyebiliriz.

Bu kapsamda 1192 Dolar desteğinin kırılması durumunda sırasıyla 1187 ve 1180 Dolar destekleri ön plana çıkmaktadır. 1187 Dolar desteğinin kırılması durumunda satışlar hızlanabilir. Diğer bir yandan 3.ceyrek büyüme, perakende satışlar, konut satışları ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları verilerinin beklentilerin aşağısında kalması durumunda ise altın kısa vadede 1200 Dolar direncini hedefleyebilir. Bu direncin kırılması durumunda ise sırasıyla 1208 Dolar 1218 Dolar ve 1230 Dolar direnç seviyeleri izlenmelidir.

22 Aralık haftası beklentileri:

Haftanın genelinde volatil hareketlerin görüldüğü küresel piyasaların seyrine iştirak eden Borsa İstanbul'da, Dolar/TL endeksin seyrinde baskın karakter olarak rol almaya devam ediyor.

FED sonrasında gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine karşı değer kaybeden doların Türk lirası karşısındaki zayıf duruşu sonrasında bu hafta TCMB'nin açıklayacağı faiz oranı kararı merak ediliyor. Kurlarda yaşanan hareketler sonrasında TCMB'nin faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmemekle birlikte Merkez'den gelebilecek açıklamalar merak ediliyor.

Bu hafta ABD tarafındaki yoğun veri akışı sebebiyle kur tarafındaki hareketler yakından takip edilmeli. ABD tarafında beklentisi yüzde 4,3 olan ABD 3. çeyrek büyüme verisi önem arz etmekte olup, dayanıklı tüketim malı siparişleri, konut fiyatları ve satışları, PCE enflasyonu, Michigan tüketici güven endeksi verileri gündemimizde olacak. Hafta içerisinde 2,41 seviyeleri ile rekor seviyelerin test eden Dolar/TL için söz konusu verilerin ABD lehine gelmesi durumunda kurda 2,33 seviyelerinin üzerinde kuvvetlenebilecek olan kur Borsa İstanbul'da satış baskısına neden olabilir.

Yılın sonuna yaklaşırken FED tedirginliği her ne kadar geride bırakmış olsak ta, Rusya tarafından yeniden bir hareketlenme olması durumunda söz konusu gelişmeleri mercek altına alacak olan Borsa İstanbul yaşanacak olan panik havası ile satışlarla karşılaşabilir. Küresel risklerin öne çıkması ve kurlarda görülebilecek yukarı yönlü hareketlerde Borsa İstanbul'da 82.500 seviyesi önemli destek seviyesi olup dikkatle takıp edilmelidir. Bu seviyenin aşağı yönlü kırılması endeks açısından olumsuz olarak değerlendirilebilir.

Bu seviye aşağısında 81.000 ve 80.000 seviyeleri izlenebilir. ABD verilerini beklentilerin altında kalması ve Merkez'in Türk lirası lehine duruşunu koruması durumunda Dolar/TL'de görülebilecek 2,30 aşağısındaki seviyeleri Borsa İstanbul yükseliş fırsatı olarak değerlendirebilir. Söz konusu durumun gerçekleşmesi durumunda ise 84.500 seviyesi kritik bir seviye olarak ön plana çıkmaktadır. 84.500 üzerinde 87.000 seviyesi hedeflenebilir.