Gazete Vatan Logo

Altın fiyatları çıldırdı!

FED'in açıklamalarına bir de Avrupa’da alevlenen borç sorunu eklenince altın fiyatları uçtu

Fed’in bedava para dağıtmaya devam edeceğini açıklamasıyla alevlenen enflasyon endişelerine bir de Avrupa’da alevlenen borç sorunu eklenince altın fiyatları uçtu. Yılbaşından bu yana yüzde 30 artan altının ons fiyatı dün 1.423 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Gümüş fiyatları 28.76 dolarla 30 yılın zirvesine tırmandı.

Altının uluslararası piyasalardaki rekor artışı içeride de Cumhuriyet Altını’nı 435 TL’ye, çeyrek altını ise 110 TL’ye yükseltti. “Vatandaş ne altın alıyor ne de satıyor” diyen Kapalıçarşı esnafı, fiyatların daha da artması halinde çok sayıda kuyumcunun kepenk kapatacağını söylüyor. Altın, Türkiye’de bu yıl yüzde 22 değer kazandı.

Altın fiyatlarındaki rekor tırmanış hız kesmeden devam ediyor. Hem enflasyonun artacağına yönelik beklentiler hem de başta İrlanda olmak üzere Avrupa’daki bazı ülkelerin borç sorunu, altın fiyatlarını yeni zirvesine taşıdı. Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı dün 1.423 dolara kadar tırmandı. Yurtdışında tırmanışını sürdüren altın, içeride de fiyatları zıplattı. Kapalıçarşı’da Cumhuriyet Altını 435 TL’ye, çeyrek altın ise 110 TL’ye ulaştı. Böylece yılbaşından bu yana altının ons fiyatı yüzde 30, çeyrek altın ise yüzde 22 değer kazandı. Çeyrek altındaki artışın ons fiyatındaki yükselişin altında kalmasının nedeni ise Türkiye’de dolar kurunun yılbaşından bu yana yüzde 7 civarında gerilemesi.



ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 600 milyar dolarlık tahvil alımı yaparak piyasalara likidite vermeye devam edeceğini açıklaması, dünyada enflasyona yönelik kaygıları artırdı.

Fed yetkililerinin 600 milyar dolarlık tahvil alım programının ekonomiyi canlandırmada başarılı olacağı konusunda kuşkularını dile getirmesi de kriz dönemlerinin gözde yatırım aracı olan altına ilgiyi artırıyor. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Kevin Warsh, programla birlikte gelecek “önemli riskler” konusunda uyarıda bulunurken, bunlar arasında programın zamanla yüksek enflasyonu tetiklemesinin de yer aldığını söyledi. Programın, ekonomi için önemli ve kalıcı yararlarında kuşkusu olduğunu ifade eden Warsh, dolar düşmeye devam ederse ve ekonomi genelinde enflasyonun artışıyla birlikte emtia fiyatlarındaki yükseliş sürerse Fed’in, programı yeniden düşünmek zorunda kalabileceğini belirtti. Fed St. Louis Başkanı James Bullard ise programın çok yüksek enflasyona neden olma riski taşıdığını belirtti.

Gümüş 30 yılın zirvesinde

Altın gibi gümüş fiyatları da Yunanistan, İrlanda ve Portekiz gibi bazı Euro Bölgesi ülkelerinin borç endişeleriyle 28.76 dolarla Mart 1980’den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı. Altına göre daha ucuz olan gümüşün ons fiyatı son 3 ayda yüzde 64.62 arttı. 88 dolara dayanan petrol fiyatları ise 2 yılın zirvesine çıktı.

ÇEYREK: 110 TL



ALTIN FİYATLARINI NE YÜKSELTİYOR?

* Dolar ve euroya olan güvenin azalması
* Ekonomik toparlanmaya ilişkin belirsizlik
* Hızla artan hisse senedi fiyatlarında yükseliş marjının daralması
* Merkez bankalarının rezervleri için altın alması
* Yatırımcıların enflasyon riskine karşı paralarını koruma isteği
* Altına dayalı borsa yatırım fonlarının talebi
* Fiziki talep

‘Fiyatlarda balon oluştu’

Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, “Altın fiyatlarında bir balon oluşturulduğuna, altın fonlarının altın fiyatları üzerinde oynadıklarına inanıyorum” dedi. Altınbaş, uluslararası piyasalarda altının fiyatlarındaki yükselişin mücevher sektörünü olumsuz etkilediğini kaydetti. Altınbaş, “Ne zaman fonlar bu işten çekilirse o zaman altın fiyatları düşecektir. Çünkü altını yükseltecek bir durum yok” dedi.

Vatandaş ne alıyor, ne de satıyor?

Türkiye’deki altın piyasasının kalbi olarak bilinen Kapalıçarşı’da tam anlamıyla yaprak kıpırdamıyor. Fiyatlardaki rekor artışın yaşandığı şu günlerde vatandaşların altında alım veya satım yapmadığını belirten Kapalıçarşı esnafı, “Vatandaş beklemede. Ancak fiyatlar böyle artmaya devam ederse çok sayıda kuyumcu dükkanını kapatmak zorunda kalacak” yorumunu yapıyor.

Haberin Devamı