Gazete Vatan Logo

Alternatifleri azalan borsa yeni zirvelere hazırlanıyor

Faiz düşüşü ve dövizdeki yatay seyir İMKB'yi yeniden cazip hale getiriyor. Uzmanlar önümüzdeki dönemde 20 binler seviyesine ulaşmanın çok da hayal olmadığını belirtiyor

Enflasyondaki düşüş ile birlikte faizlerin de düşüş eğilimine girmesi ve dövizdeki yatay seyir ile yatırımcı gözünü yeniden borsaya çevirdi. Alternatifleri azalan borsa, bayram sonrası yeni zirvelere hazırlanıyor. Borsa uzmanları, Kıbrıs sorunu ve AB üyeliği konusunda bir çözümsüzlük olmazsa 1.2 cent sınırının kırılmasının ardından, borsada önemli bir yükseliş trendinin yaşanmasını bekliyor.

Ocak'ta not artımı İMKB'yi ateşler
Ocak ayında kredi derecelendirme kuruluşlarından yeni bir not artırımı beklendiğini vurgulayan borsa uzmanları, bunun ÎMKB'yi ateşleyeceğini ve
Ekim sonu itibarıyla 750 milyon dolara ulaşan yabancı girişinin de artacağını belirtiyor. Ekonomideki canlanma paralelinde satışlarını artıran halka açık şirketlerin bu performanslarının kâr rakamlarına yansımasıyla hareketliliğin sürmesi öngörülüyor. Dışsal bir şok olmazsa 2004 ekonomik hedeflerinin de tutturulması ile İMKB'nin 1.7 cent seviyelerine yükselmesi bekleniyor.

Can Özatay(Delta Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı)
AB üyeliği yolunda her olumlu gelişme borsayı hareketlendirecek
Borsa son dönemde önemli bir yükseliş gösterdi. Bundan sonra belirli gelişmeler paralelinde hareketlilik görülecek. Önce 14 Aralık'ta yapılacak Kıbrıs seçimleri bekleniyor. Seçim sonrası bir çözüme ulaşılırsa bu borsaya önemli bir hareketlilik, çıkış getirir.

Bu paralelde AB üyeliği de borsa için çok önemli bir beklenti. Bu yoldaki her olumlu gelişme borsayı hareketlendirecek. Borsaya açık şirketler açısından ise, dalgalı kura ve düşük enflasyona alışmaya çalıştıkları bir dönem bu. Biz bu ortamda otomotiv ve otomotiv yan sanayimi tavsiye ediyoruz. Ayrıca ihracata yönelik olan tekstil şirketleri de öneriliyor. Kamuda özelleştirme çok sağlıklı gitmiyor ancak bu yolda bir-iki başarılı çalışma sonrası halka açık ve özelleştirmeyi bekleyen kuruluşların önemli bir getiri sağlayabileceğini öngörüyoruz.

Döviz kurlarında önemli bir artış beklenmiyor. Ancak elektrik, doğalgaz maliyetleri düşüyor. Bu ortamda maliyetlerim düşürmede başarılı olan ihracatçı firmalar da cazip olacak.

Murat Saraç(Alan Yatırım Genel Müdürü)
Kıbrıs'ta bir çözüme ulaşılırsa 20 bin seviyesi kolayca geçilir
Hazine iç borçlanma faizleri düşüyor ve döviz istikrarlı bir seyir izliyor. Bu ortamda borsa alternatifsiz bir yatırım aracı olma yolunda hızla ilerliyor. Biz 2003 yılı Aralık ayında ve 2004 başında borsanın 20 bin seviyelerine çıkabileceğini düşünüyoruz. Bunu bozabilecek bizce üç faktör var: Uluslararası faktörlerde ani bir değişim, Kıbrıs'ta bir çözümsüzlük ve AB üyeliğinde olumsuz bir gelişme. Eğer bunlar olmazsa yıl sonunda bileşik faizlerde yüzde 25'ler, dolarda 1.550 seviyesi ve iMKB'de 18 bin 500'leri görürüz. Kıbrıs'ta bir çözüme girilmesi ile 20 binleri çok kolay geçebiliriz.

Sektörel bazda ise yabancıların çok ilgilendiği bankalar ve holdingleri, kredi faizlerinin düşmesi ile tüketimdeki canlanmanın ilk olarak yansıdığı otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinin primli olduğunu düşünüyoruz.

Erhan Topaç(Gedik Menkul Değerler Genel Müdürü)
Nisan ayında 1.7 cent'i yakalarız
Borsa eylül ayından beri belirli bir yükselme trendinde. Önümüzde iki önemli risk var: Cari açık ve Hazine'nin borçlanma ihtiyacı. Eğer Hazine borçlanma politikası paralelinde piyasada para bırakırsa bu piyasaları çok olumlu etkiler. Enflasyon Nisan'a kadar düşecek, şirket kârları da artacak. Bu süreçte önemli bir faiz düşüşü beklemiyoruz. Bu paralelde Nisan'a kadar borsa endeksinin yeni zirveler yapacağına inanıyoruz. Faiz ve dövizdeki durum göz önüne alındığında borsanın alternatiflerinin azaldığını görüyoruz. Yabancı yatırımcı ve raiting kuruluşlarının görüşü olumluya döndü. Nisan'a kadar endeksin 1.5-1.7 cent seviyelerine yükseleceğini öngörüyoruz.

Hangi sektörler?
Holdingleri öneriyoruz. Bankacılık kârları seneye biraz düşer. Yeniden yapılanma ve yabancı yatırımlar paralelinde finans sektöründe hareketlilik olabilir. Henüz yükselişe tepki vermeyen sektörleri öneriyoruz: Tekstil, çimento, gıda.

Haberin Devamı