Gazete Vatan Logo

Alternatif pazarla sıyrıkla atlatırız

ABD’nin fitilini ateşlediği ticaret savaşlarından ve korumacı politikalardan Türkiye’nin de etkileneceğini söyleyen TİM Başkanı Gülle, “Küresel refah zarar görecek. Biz de alternatif pazarlara yönelerek bu savaştan en az etki ile ayrılacağız” dedi

Alternatif pazarla sıyrıkla atlatırız

ABD’nin başlattığı, Kanada, Çin, AB ve Rusya’nın karşılıklı hamleleri ile geri dönülmez bir hal alan ticaret savaşları dün dünyada büyük bir gerginlik yarattı. Bu gerginlikten en fazla kaygılananlar da üretimlerini diğer ülkelere ihraç eden kesim oldu. ABD’nin başlattı bu gerilimin kimseye bir fayda sağlamayacağını söyleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “ABD yönetiminin, Çin’den ithal edilen 34 milyar dolar değerindeki 800’den fazla ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi koyması bu savaşın yayılmasına ve körüklenmesine neden olacak. Küresel refah büyük zarar görecek” dedi.

Büyük bir tehlike

Ticaret savaşlarında kazanan taraf olmayacağının tarihsel olarak ispatlandığını belirten Gülle, “2015 ve 2016’da 16 trilyon dolara kadar gerileyen dünya ticareti 2017’de toparlanarak 17.4 trilyon dolara ulaştı. Bu yıl ticaretin 19 trilyon dolara ulaşmasını bekliyoruz. Ancak yeni korumacı politikalar büyük bir tehlike oluşturuyor” şeklinde konuştu.

Çelik ihracatında beşinci ülkeyiz

Mart ayında imzaladığı kararname ile ABD Başkanı Donald Trump’ın ve alüminyuma ek vergi getirdiğini hatırlatan İsmail Gülle, bu adımın Türkiye’yi de etkileyeceğini bildirdi. ABD’nin Türkiye’nin her zaman önemli bir ticari partneri olduğunu aktaran Gülle, “Geçen yıl 8.7 milyar dolarla en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz 5’inci ülke oldu. Yine 11.9 milyar dolarla ithalatımızda 4’üncü sırada. Çelik ve alüminyum, ABD’ye ihracatımızda son dönemde öne çıkan ürünler arasında yer alıyor. Bu ürünlere getirilen ek vergiler elbette ihracatımızı etkileyecektir. Ancak firmalarımızın alternatif pazarlara yönelmeleri bu etkiyi en aza indirecektir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Gereken cevabı vermeliyiz

İsmail Gülle, TİM olarak küresel ticarete ilişkin gelişmeler ve Türkiye’ye etkileri konusunda araştırmalar yaptıklarını kaydederek, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu adımların ürün ve sektör bazında bize etkilerini araştırıyoruz. Son dönemde başlayan ticaret savaşları, yakın tarihte görmediğimiz bir şiddette gerçekleşebilir. Bu durumda ülkemiz de kendisine yöneltilen uygulamalara gereken cevabı verecektir. Bu adımlar tüm ülkelerin ticaretini etkileyecek, ancak firmalarımızın yeni döneme hazırlıklı olması önemli. Bu süreçte doğru adımlar atarak ihracatımızı artırmaya devam edebilir, yeni pazarlara açılarak pazar çeşitlendirmesi yapabiliriz. Tüm firmalarımızı TİM’in bu konudaki çalışmalarını takip etmeye, küresel ve bölgesel gelişmeleri yakından izlemeye davet ediyorum.”

Haberin Devamı