Gazete Vatan Logo

Alper 9 yıl sonra adaleti arayacak

Epilepsi hastası Alper Okumuş 2007’de gripten götürüldüğü Dokuz Eylül Hastanesi’nde öldü. Ailesi yanlış tedavi iddiasıyla tazminat davası açtı. İdare mahkemesi reddetti Anayasa Mahkemesi hak ihlali saydı.

Alper 9 yıl sonra adaleti arayacak

İzmir’de posta işletmelerinde çalışan Aytekin Okumuş ile anaokulu öğretmeni Aysun Okumuş, 2003 yılında dünyaya gelen bebekleri Alper’e 4.5 epilepsi teşhisi kondu. 2007’de 4.5 yaşında grip tanısıyla Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi acil servisine götürüldü. Tedavi sırasında solunum yetmezliği çeken Alper, buradan sevk edildiği Tepecik Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.

Önce reddedildi

Alper’in ölümünde doktorların yanlış teşhis ve ilaç kullanımının etkili olduğunu düşünen ailesi İzmir 2’nci İdare Mahkemesi’nde Dokuz Eylül Rektörlüğü’nden bin TL maddi, 70 bin TL de manevi tazminat talebinde bulundu. Aytekin Okumuş hastanede diyazem iğnesi yapıldığını, yavaş yapılması gerekirken buna uyulmadığını, daha önce oğullarıyla ilgilenen doktora haber verilmediğini, solunumun geçici durması üzerine asistanların ambu cihazını kullanmaya çalıştığını, ancak bu cihazı kullanmayı bilmediklerini, düşürerek kırdıklarını, bu nedenle de cihazın hiç kullanılamadığını ileri sürdü. Ayrıca, hastanede solunum cihazı ve uzman doktor bulunmadığını savunan aile, bunun ağır hizmet kusuru olduğu iddiasında bulundu.

Haberin Devamı

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü ise bu yorumunun, hiçbir gerçekliği bulunmadığını öne sürdü. Adli Tıp Kurumu raporunda, hastanedeki uygulamaların tıp kurallarına uygun olduğuna karar verildi. Bu gelişme üzerine de İzmir 2’nci İdare Mahkemesi, ailenin talebini reddetti. Danıştay 8’inci Dairesi de yerel mahkeme kararını onadı. Aile, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesi’de iki yıllık süre sonrasında geçen temmuz ayında açıkladığı kararıyla aileyi umutlandırdı. Anayasa Mahkemesi, Anayasa’nın 17’nci maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiğine karar verdi. İhlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına hükmetti.

Yeniden yargılama

Anayasa Mahkemesi’nin kararını göz önünde bulunduran İdare Mahkemesi, 9 yıl sonra Alper’in ölümünde doktor ve hastane kusuru bulunduğuna dair iddialar için yeniden yargılama yapmaya başladı.

Haberin Devamı