Gazete Vatan Logo

Almanya’yla 2. İncirlik krizi

İncirlik’teki Alman askerlerini ziyaret etmek isteyen Almanya milletvekillerine izin verilmedi. Başbakan Merkel, askerleri için alternatif üs olarak Ürdün’ün gündemde olduğunu söyledi

Almanya’yla 2. İncirlik krizi

Türkiye, İncirlik’teki askeri üste bulunan Alman askerlerini ziyaret etmek isteyen Alman milletvekillerine izin vermedi. Diplomatik kaynaklar, Alman milletvekillerinin ziyaret talebinin “bu süreçte uygun görülmediğini” bildirdi.

Alman Spiegel Online sitesi, Alman ordusunun İncirlik’ten çekilmeyi planladığını yazdı. Haberde, Türkiye’nin Alman vekillere izin vermemesi üzerine Alman makamlarının ilk kez somut bir şekilde Türkiye’den çekilmeyi planladıkları öne sürüldü. Almanya’nın önümüzdeki iki hafta İncirlik yerine alternatif olabilecek askeri üsleri inceleyeceği ifade edildi. Almanya’nın İncirlik yerine düşündüğü alternatifler arasında Ürdün, Kuveyt ve Kıbrıs yer aldığı iddia edilirken, Reuters’a bilgi veren bir Almanya Savunma Bakanlığı sözcüsü, ‘en iyi teklifi’ Ürdün’ün verdiğini belirtti.

Merkel: Nahoş bir karar

Almanya Başbakanı Angela Merkel de dün Hristiyan Demokrat Birlik Parti (CDU) Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Teşkilat Başkanı Armin Laschet ile CDU Genel Merkezi’nde düzenlediği toplantıda seçimlerde partisinin elde ettiği başarıyı değerlendirirken, konuyla ilgili bir soru üzerine, Türkiye’nin izin vermemesinin “nahoş bir karar” olduğunu söyledi. Bunu değişik kanallarla Türkiye’ye açık şekilde ifade ettiklerini belirten Merkel, görüşmeye devam edileceğini ancak buna paralel olarak İncirlik’e alternatif başka bir üs aradıklarını kaydetti. Olası alternatifi Ürdün olarak değerlendiren Merkel, “Alman Ordusu bir parlamento ordusudur. Bundan dolayı milletvekillerimizin kendi askerlerini ziyaret etmesine yönelik olanakların bulunması kesinlikle gereklidir” dedi.

Haberin Devamı

‘Soykırım’la başlayan kriz

Türkiye ile Almanya arasında geçen yıl da benzer kriz yaşanmıştı. Almanya 2 Haziran 2016’da Ermeni olaylarını ‘soykırım’ olarak nitelemişti, Türkiye bunun karşılığında Alman vekillerinin İncirlik’teki askerleri ziyaret etmesine izin vermemişti. Ankara ile Berlin arasında gerçekleştirilen birçok temasın ardından geçen sonbaharda önce yanında gazeteci olmadan Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in ziyaretine onay çıkmış ardından da savunma komisyonu üyesi milletvekilleri İncirlik’i ziyaret edebilmişti. Almanya’nın İncirlik Üssü’nde yaklaşık 250 askeri bulunuyor.

Haberin Devamı

Ziyaret bugündü

Federal Meclis Savunma Komsiyonu Başkanı Wolfgang Hellmich ve komisyon üyelerinden oluşan bir heyet, DEAŞ’a karşı mücadeledeki mevcut duruma ilişkin bilgi almak ve Alman askerlerinin çalışma koşullarıyla ilgili gözlemlerde bulunmak üzere İncirlik Üssü’nü ziyaret etmek için bir süre önce Türk hükümetinden izin talebinde bulunmuştu. Ziyaretin 16 Mayıs Salı günü gerçekleşmesi planlanıyordu.