Gazete Vatan Logo

Almanya Treni 50 yıl sonra yine yola çıkıyor

İlk kez 1961 yılında kalkan "Almanya Treni" yeniden yolda

Türkiye-Federal Almanya arasında imzalanan İşgücü Değişim Anlaşması kapsamında, ilk kez 1961 yılında Sirkeci’den Münih’e kalkan “Almanya Treni”, TRT TÜRK’ün projesi çerçevesinde, 50 yıl sonra yeniden yola çıkacak. Yolcuları arasında ilk göç eden kişiler, siyasetçiler, sanatçılar, yazarlar ve gazetecilerin de bulunduğu tren, 26 Ekim’de Sirkeci Garı’ndan Münih’e uğurlanacak. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, TRT TÜRK Genel Yayın Yönetmeni Ümit Sezgin ile Ulus’taki TRT İstanbul Müdürlüğü’nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye-Federal Almanya İşgücü Anlaşması’nın 50. yılı dolayısıyla hayata geçirecekleri, ilk Türk işçilerini götüren Sirkeci-Münih hattındaki trenin, yeniden kaldırılması projesine ilişkin bilgi verdi. Devlet Demiryolları’nın desteğiyle hazırlanan “Almanya Treni”nin, Bulgaristan’ın Plovdiv, Sırbistan’ın Belgrad, Hırvatistan’ın Zagreb ve Avusturya’nın Salzburg kentlerinde durağını ve bir gece konaklanacağını kaydeden Şahin, “Tren, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Salzburg’a gelecek. Konuklarımız, Salzburg’daki Türkiye Başkonsolosluğunun, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla vereceği resepsiyona katılacak” dedi. Tren yolculuğu sırasında TRT korosundan sanatçıların, Almanya üzerine yazılan şarkıları seslendireceğini, 5 gün sürecek keyifli bir yolculuk yaşanacağını anlattı.

85 bin Batı Trakyalı göçmene Yunan vizesi

Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Göç) Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, Yunanistan doğumlu olmalarına rağmen yıllardır vize verilmeyen 85 bin Batı Trakyalı göçmenin tamamına vize verildiğini bildirdi. Balkan, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin son yıllarda gelişmesinin, en çok, çeşitli nedenlerden dolayı Yunanistan vatandaşlığından çıkarılan ya da çıkmak zorunda kalarak, yıllardır doğdukları topraklara gidemeyen Batı Trakyalı göçmenlere yaradığını belirtti.

Son iki kişi de aldı

Bu konuda olumlu gelişmelerin yaşandığını ifade eden Balkan, şöyle konuştu, “Yunanistan doğumlu olmalarına rağmen yıllardır vize verilmeyen 85 bin Batı Trakyalı göçmenin tamamına vize verildi. Bu kişilerin 45 bin kadarı Türkiye tarafından Türk vatandaşlığına alınmış. 40 bin kadarı da ’vatansız’ anlamına gelen pasaporta sahip. Bu kardeşlerimiz ve Batı Trakya’daki yakınları, yıllarca çok sıkıntı çektiler, çekmeye de devam ediyorlar. Özellikle bir dönem Yunan vatandaşlığından çıkarılmış olanlar, bugüne kadar Yunanistan’a giremiyordu. Orada bulunan birinci dereceden akrabalarının yanına gidemiyorlardı. En yakınlarının cenaze, düğün gibi en özel günlerini paylaşamıyorlardı.” Prof. Dr. Emin Balkan şöyle devam etti, “En son biri Bursa’da diğeri İstanbul’da olmak üzere 2 kişi kalmıştı, vize verilmeyen. Bu hafta artık onlara da vize verildiğini duyduk ki bu insanlara yıllardır vize verilmiyordu.”

Haberin Devamı