Gazete Vatan Logo

Almanya silah satışına onay vermedi

Dünyanın en fazla silah ihracatı yapan ülkelerinden Almanya'da Federal Güvenlik Konseyi'nin (Bundessicherheitsrat) Suudi Arabistan'a silah satışına onay vermediği iddia edildi.

Bild am Sonntag gazetesindeki habere göre, tamamen gizli olan konsey toplantısında Başbakan Angela Merkel ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Suudi Arabistan'a silah satışı yapılmaması kararı aldı.

Gazete, hükümete yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, bölgenin istikrarsız olduğu ve belirsizliğin sürdüğü gerekçesiyle Suudi Arabistan'a Almanya'dan her türlü silah ihracatının durdurulması kararı alındığını yazdı.

Federal Güvenlik Konseyi, 2013 yılında Suudi Arabistan'a 360 milyon avroluk silah satışına onay vermişti.

Almanya'nın Suudi Arabistan'a ihracatı 2009 ila 2011 yıllarında yüzde 40 artış gösterdi.

Gazetenin Emnid Araştırma Kuruluşu'na yaptırdığı ankete göre, Almanların yüzde 60'ı insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek Suudi Arabistan ile ticaret yapılmasını istemiyor. Almanların yüzde 78'i silah satışına karşı çıkarken satışı onaylayanlar yüzde 17'de kaldı.

Almanya, dünya silah ihracatında üçüncü sırada bulunuyor. Küresel silah satışında ABD başı çekerken, Rusya ikinci sırada yer alıyor. Almanya'nın ardından ise sırasıyla Çin ve Fransa geliyor.

Haberin Devamı