Gazete Vatan Logo

Almanya pul oldu!

Göçmen politikasında ‘u dönüşü’ yaparak ülkedeki kültürel çeşitliliğe sahip çıkmak için pul bastırdı

İki yıl önce çok kültürlülüğün başarısız olduğunu ilan eden Almanya hükümeti, göçmen politikasında ‘u dönüşü’ yaparak ülkedeki kültürel çeşitliliğe sahip çıkmak için pul bastırdı.

Almanya hükümeti, Euro 2012 Futbol Şampiyonası’nda milli takımdaki yabancı futbolcuların ağırlığı yüzünden başlayan tartışmaların hemen ardından ülkedeki kültürel çeşitliliğe sahip çıktı. Daha iki yıl önce “çok kültürlülük başarısız oldu” itirafında bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, çıkarttığı özel bir pulla göçmenlere “Almanya’da kendi evinizdesiniz” mesajı vermeye çalışıyor. Pullarda, apartman zilinin üzerinde isimler bulunuyor. Göçmenlerle Almanların bir arada yaşamasını simgeleyen özel pul için hazırlanan tanıtım yazısında ise “Yılmaz, Peters veya Kaminski... Farklı isimlere sahip olsalar da ortak bir yanları var: Almanya’da kendi evlerindeler” ifadesi yer alıyor.

Maliye Bakanlığı tarafından çıkartılan pulun tanıtımı için Berlin’deki Başbakanlık Binası’nda bir tören düzenlendi. Törene, göçmen derneklerinin temsilcileri ile basın mensupları katıldı. Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble “Sahip olduğumuz kültürel çeşitliliğin son derece normal olduğunu görmemizin yanı sıra bunun bir zenginlik olduğunu kabul etmeliyiz” dedi.

Ülke dışına mesaj

Maliye Bakanlığı tarafından bastırılan pullar, 12 Temmuz’da 55 cent’ten satışa çıkacak. Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, “Mektuplarda bu pulun kullanılması ile Almanya’ya ve ülke dışına mesaj vermek istiyoruz. Bu pullar ülkemizdeki çeşitlilikle gurur duyduğumuzu, bu çeşitliliği daha da geliştirmek istediğimizi ve ülkemizde biz duygusunun oluşması için her türlü çabayı gösterdiğimizi ortaya koyuyor” dedi. Son dönemde Alman vatandaşlığına geçenlerin sayısının artmasının da memnuniyet verici olduğunu söyleyen Böhmer, “Bu daha fazla insan Almanya’ya ‘evet’ diyor anlamına geliyor. Bugün de ‘siz de buraya aitsiniz, burası sizin de eviniz’ mesajını verirsek, burada uzun zamandan beri yaşayan insanların da vatandaşlığa geçmesi için bir davetiye olur” dedi. Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre Alman vatandaşlığına geçen göçmenlerin sayısı son bir yılda yüzde 5,2 artarak, 106 bin 900’e ulaştı. Türkler Alman vatandaşlığına geçenler arasında ilk sırada yer alıyor.

‘Kendimizi kandırdık’ demişti

ALMAN Başbakanı Merkel, ekim 2010’da yaptığı konuşmada, “60’ların başında yabancıları ülkemize çağırdık ve şimdi ülkemizde yaşıyorlar. Bir dönem ‘giderler’ diye kendimizi kandırdık. Ama bu gerçek değildi... O zaman çok kültürlü bir toplum (multikulti) yaratıp hep beraber yaşayalım dedik. Ama bu da kesinlikle ama kesinlikle başarısız oldu” itirafında bulunmuştu. Merkel bu açıklamaları yüzünden muhalefet tarafından beceriksizlikle suçlanmıştı.

Haberin Devamı