Gazete Vatan Logo

Almanya PKK'yı kullanabilir!

Almanya ile ipleri geren İncirlik krizi sonrası Almanya Dışişleri Bakanı Türkiye'ye geliyor. Uzlaşmak isteyen Almanya'nın "PKK'ya biz de karşıyız" söylemiyle sempati yakalamak istediği düşünülüyor.

Almanya PKK'yı kullanabilir!

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye’nin İncirlik’i ziyaret etmek isteyen Alman milletvekillerine izin vermemesi sonrası kopma noktasına gelen ilişkileri tamir için Ankara’ya geliyor. Berlin’in “İncirlik’ten çekilebiliriz” restine “O halde güle güle” cevabı veren Ankara, bugün Gabriel’in önüne çok sayıda belge koyacak.

İADEYE YÖNELİK İŞLEM YAPILMADI

17 Mayıs itibarıyla diplomatik pasaporta sahip 217 ve hizmet pasaportuna sahip 220 kişinin iltica talebinde bulunduğu Almanya’da (çoğunluğu FETÖ’cü), Türkiye’nin iade talebinde bulunduğu 4 bin 500’ü aşkın PKK’lı da yaşıyor. Berlin şimdiye dek bunların iadesine yönelik hiçbir işlem yapmadı.

"PKK BİZDE DE YASAK"

İncirlik konusunda Ankara’nın geri adım atmaması sonrası bir ‘uzlaşı noktası’ arayan Almanya, PKK başlığını ‘anahtar’ olarak belirlemiş görünüyor. Türkiye’yi ziyareti öncesi ‘Bild am Sonntag’ gazetesine verdiği röportajda Gabriel, PKK konusunda iki ülkenin de benzer şekilde düşündüğünü iddia etti; “Türkler bizden PKK’ya karşı daha sert davranmamızı bekliyorlar. PKK bizde de yasak olan bir örgüt çünkü silah ve uyuşturucu ticareti ile haraç toplama konusuna derinden bulaşmış durumda” dedi.

Haberin Devamı

Suriye PKK'sının elinde çok sayıda Milan antitank silahı mevcut. Alman yapımı silahı teröristler, Fırat Kalkanı Harekâtı'nı icra eden Türk tanklarına karşı da kullandı.

ÜRDÜN’E TAŞINACAKLAR

Almanya ile Türkiye arasındaki tek ‘zor’ konunun İncirlik olmadığını söyleyen Gabriel, “Alman ordusunun İncirlik’ten çekilip çekilmemesinden bağımsız olarak yeni bağlantı noktaları aramak lazım. Megafon siyasetinin bitmesi gerek” ifadesini kullandı. Alman milletvekillerinin İncirlik’teki Alman askerlerini istedikleri zaman ziyaret edebilmeleri gerektiğini öne süren Gabriel, bunun olmaması halinde birlikleri İncirlik’ten Ürdün’e taşımanın düşünüleceğini belirtti. Alman askerlerinin Ürdün’de konuşlandırılması durumunda bundan endişe duymayacağını, birçok Batılı ülkenin Ürdün ile çalıştığını söyleyen Gabriel, Türkiye ile AB arasındaki sığınmacı anlaşmasının İncirlik konusundan bağımsız olduğunu da sözlerine ekledi. (Yeni Şafak)

Haberin Devamı