Gazete Vatan Logo

Almanya ordusunu yabancılara açacak

Alman hükümeti, askeri personel sıkıntısını Avrupa Birliği ülkelerinden asker alarak gidermeyi planlıyor. Muhalefet, uygulamanın ulusal güvenliği tehdit edebileceği görüşünde

Almanya ordusunu yabancılara açacak

Alman ordusunda yaşanan personel açığının, diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden kabul edilecek askerlerle kapatılması planı, Almanya’da tartışma yarattı. Alman Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili Alman Haber Ajansı’na (DPA) yaptığı açıklamada, ‘ordunun büyüyeceğini ve vasıflı ordu mensubu bulabilmek için bütün seçeneklerin gözden geçirilmekte olduğunu’ söyledi.

AB vatandaşlarının Alman ordusuna katılmasının 2016 yılından bu yana gündemde olduğunu belirten sözcü, planların revize edilen personel stratejisine dâhil edildiğini kaydetti.

Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) savunma politikası sözcüsü Karl-Heinz Brunner, Augsburger Allgemeine gazetesine verdiği demeçte AB vatandaşlarının Alman ordusuna alınmasının gerçek dışı bir düşünce olmadığını belirtirken, “Ancak Alman pasaportu verme vaadiyle de yabancıların silahlı kuvvetlere alınması, Alman ordusunun lejyonerler ordusuna dönüşme tehlikesini doğurabilir” şeklinde konuştu.

Muhalefet tepkili

Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisinin meclis grubu savunma sözcüsü Florian Hahn ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Avrupa Birliği’ndeki serbest dolaşım prensipleri doğrultusunda formüller geliştirilebilir, ancak her askerin sadakatinden emin olunması gerekir” dedi.

Haberin Devamı

Aşırı sağcı ‘Almanya için Alternatif’ (AfD) partisinin Meclis Grup Başkanı Alice Weidel da ‘yerleşik siyasi iradenin sağduyudan uzaklaştığını, eleman açığının mecburi askeri hizmetin kaldırılmasından kaynaklandığını ve bu durumun derhal düzeltilmesi gerektiğini’ söyledi.