Gazete Vatan Logo

Almanya ile yine yeniden

2 yüzyıla yakın dost olan Türkiye ile Almanya, yepyeni bir sayfa açıyor. Ticareti artıracak JETCO toplantısı 5 yıl sonra Ankara’da yapılırken, dev anlaşmalar bugün duyurulacak.

Almanya ile  yine yeniden

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye ile Almanya arasındaki ekonomik ilişkilere ilişkin, “Ekonominin her alanında iş birliğimizi daha da güçlendirmek istiyoruz ve Alman firmalarının Türkiye’deki yatırımlarını, Türk-Alman firmalarının 3’üncü ülkelerdeki yatırımlarını karşılıklı ilişki çerçevesinde büyütmek istiyoruz. Dünyaya örnek olacak noktadayız” diye konuştu.

Albayrak, Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier ile Ankara’daki zirvesinin ardından yapılan ortak basın toplantısında, konuk bakanla yakın temas içinde çalışılmaya başlandığı ilk günden bu yana iki ülke ilişkilerinin geçmişe oranla güçlendiğini, pozitif anlamda ivme kazandığını söyledi.

Kazan-kazan ilişkisi

Türkiye ve Almanya’nın 2 asra yakın müttefikliği olduğuna işaret eden Albayrak, “Almanya, Türkiye’nin en büyük ticari partneri. Güçlü ekonomik iş birliğinin, siyasi iş birliğini beraberinde getirmesini bekliyorum. Yakın dönemde çok daha güçlü iş birliklerini anons edeceğimiz bir döneme giriyoruz. Yarın (bugün) bir kısmı açıklanacak” dedi.

Haberin Devamı

Albayrak, Eylül’de yaptıkları ortak açıklamada ülkeler arasındaki iş birliğinin yeni bir sürece girdiğini ifade ettiklerine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Sayın Altmaier’in buraya 30’dan fazla çok önemli Alman firmasının üst düzey yöneticisiyle birlikte gelmesi de aslında bugün bunun çok ama çok önemli bir işareti. İki ülke arasındaki potansiyeli, fırsatları karşılıklı kazan-kazan anlayışı içinde değerlendirerek bugün dünyada bozulan ekonomik algının ve istikrarın düzelmesine Türk-Alman iş birliğiyle güçlü bir katkı vermek istiyoruz.”

Ekonomi düzeliyor, sevindik

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier de son yıllarda iki ülke arasında sıkıntılı dönemler yaşandığını anımsatarak, “Buradan kaynaklanan bazı sorunları hâlâ konuşuyoruz ancak ilişkilerimizi iyileştirme ve geliştirme konusunda kararlıyız. Ekonomik iş birliği konusunda olağanüstü temele sahibiz. Şu anda Türkiye’de yatırım yapan Alman şirketlerinin sayısı 7 bin 500’den fazla. Almanya’da da çok sayıda Türk firması var” dedi. İş birliği konusunda yeni imkanları ele aldıklarını ifade eden Altmaier, iki tarafta da çerçeve koşulları düzeltmek ve şirketleri daha fazla yatırım yapmaya teşvik etmek için neler yapılabileceği konusunda konuştuklarını aktardı. Altmaier, Anıtkabir’i ziyaret ettiğinin altını çizerek, şöyle devam etti: “Türkiye sadece önemli bir partner değil, aynı zamanda son 80 yılda önemli başarılara imza atmış bir ülke. Son 15 yılda bir orta sınıfın oluşturulması, sanayinin gelişmesi de bir başarı hikayesi. Zor aylardan sonra Türkiye’de artık ekonomik durumun düzelmeye başlamasına çok sevindik. Alınan önlemlerin olumlu sonuçları olmuş. Bu olumlu sonuçların devam etmesini arzu ediyoruz.”

Haberin Devamı