Gazete Vatan Logo

Almanya ile yeni bir sayfa umudu

Belarus’tan Almanya’ya geçen Başbakan Yıldırım, Şansöyle Merkel ile görüşmesi öncesi “Ümit ederim ki geçmişte karşı karşıya kaldığımız sorunlar aşılmış olur, yeni bir sayfa yeni bir gün başlatmış oluruz” dedi

Almanya ile yeni bir sayfa umudu

Başbakan Binali Yıldırım, dün Belarus ziyaretini tamamlayarak Almanya’ya geçti. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmesi öncesinde uçakta gazetecilere konuşan Yıldırım, referandum sürecinde gerilen ilişkiler konusunda, “Geçen sene seçim senesiydi, orada da bizde de dolayısıyla biraz havalar sert geçti” dedi. Yıldırım şöyle devam etti:

Normale dönme vakti

“Şimdi artık orada da hükümet uzunca bir aradan sonra kurulma aşamasına geldi. Bizim zaten referandum gündemimizden tamamen düştü. Artık normal hayata Almanya ile Türkiye’nin dönme vakti geldi diye düşünüyoruz. Şansölye Merkel ile ikili ilişkilerimizi, bölgesel konuları, AB konularını kapsamlı bir şekilde ele alacağız. Ümit ederim ki geçmişte karşı karşıya kaldığımız sorunlar aşılmış olur, yeni bir sayfa yeni bir gün başlatmış oluruz.”

PKK yasağı önemli

Başbakan, “Almanya tarafında da aynı iradeyi görüyor musunuz?” sorusu üzerine ise, Türkiye ile ilişkileri geliştirme konusunda bir irade olduğunu dile getirdi. “PKK gösterilerinin yasaklanması buna örnek gösterilir mi?” sorusu üzerine de Yıldırım şöyle konuştu: “Bunlar önemli adımlar. Son zamanlarda Almanya PKK terör örgütüne karşı gittikçe kararlı bir duruş gösteriyor. Fark ediliyor. Bunlar da iki ülke arasındaki ilişiklerin tamir edilmesi için güzel adımlar. Almanya’yı tek başına Almanya olarak görmeyelim. Avrupa Birliği’nin bel kemiğini oluşturuyor. AB içinde Türkiye’nin en büyük ticari ortağı, dört milyona yakın soydaşımız iki ülke arasında ciddi bir köprü. O yüzden de Almanya Türkiye ilişkilerinin eski iyi günlerine dönmemesi akla ziyan iştir. Hem Almanya için hem Türkiye için. Burada ilişkilerin bozulmasından kimse yarar sağlamaz, geliştirilmesinden herkes istifade eder.”

Haberin Devamı

Deniz Yücel telkini

Başbakan Yıldırım, tutuklu Alman vatandaşı gazeteci Deniz Yücel ile ilgili “Türkiye hukuk devleti; yargının işi ayrı, siyasetin işi ayrı. Bu üzerine atılan suçlar var, bunlarla ilgili hakim karşısına çıkacak, ordan da bir sonuç çıkacak. Her mahkemeye çıkış bir umuttur. Bir an önce hakim karşısına çıkmasını telkin ediyoruz. Zannediyorum, yakın zamanda böyle bir gelişme olur. Bu konuda Türkiye Almanya arasında ilişkilerimizi bloke eden bir husus olmaktan çıkar” dedi.

Haberin Devamı