Gazete Vatan Logo

Almanya'dan 'üçüncü kurtarma paketi'ne onay

Almanya Federal Meclisi, Yunanistan'la Euro Group arasında anlaşmaya varılan üçüncü kurtarma paketini oy birliği ile onayladı.

Almanya'dan 'üçüncü kurtarma paketi'ne onay

Olağanüstü olarak gerçekleştirilen meclis oturumunda yapılan oylamada, Yunanistan'a verilmesi öngörülen üçüncü yardım paketi için 454 milletvekili ‘Evet’, 113 milletvekili ise ‘Hayır’ oyu kullandı. Oylamada, 18 milletvekili ise ‘çekimser’ kaldı.

Oylamadan önce hükümet adına konuşan Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan için bir kez daha yardım programı hazırlanması konusunda karar vermenin kolay olmadığını söyledi. Euro Bölgesi ülkelerinin üzerinde anlaştığı ve Yunanistan'a 86 milyar euro yardım yapılması öngörülen üçüncü kurtarma paketine meclisin onay vermesini isteyen Schaeuble, "Bu Yunanistan'ın ve Avrupa'nın çıkarınadır" diye konuştu.

‘ÇİPRAS SÖZ VERDİĞİNİN TERSİNİ YAPIYOR’

Yunan ekonomisindeki krizin Euro Group için başından beri zor bir konu olduğuna işaret eden Schaeuble, Yunanistan'daki ekonominin 25 Ocak seçimlerine kadar iyi bir yolda olduğunu, ancak Başbakanı Aleksis Çipras'ın yerine getiremeyeceği sözler verdiğini ve Çipras'ın söz verdiğinin tersini yapmak zorunda kaldığını kaydetti.

Yeni paketle bütçe planlamasının iyileştirilmesi, iş piyasasının modernleştirilmesi ve vergilerin düzenlemesi gibi reformların planlandığına işaret eden Schaeuble, bunların birçoğunun şimdiden Yunanistan parlamentosundan geçtiğini anımsattı.

'YUNANİSTAN BİR DEĞİŞİM YAŞIYOR'

Haberin Devamı

Herkesin Yunanistan'da bir değişim olduğu konusunda hemfikir olduğunu belirten Schaueble, "Tabiki son aylardaki deneyimlerden dolayı her şeyin istenildiği gibi işleyeceğinin garantisi yok. Ancak tedbirlerin büyük bir bölümünün Yunanistan Parlamentosu'ndan geçmesinden kaynaklanan bu yeni başlangıcı bir fırsat olarak kullanılmaması sorumsuzca olur" değerlendirmesinde bulundu.

Schaeuble, bu fırsatın kullanıp kullanılmayacağının Yunanların kararı olacağını vurgulayarak Yunanistan'ın, programdaki taahhütlerini kararlılıkla yerine getirmesi durumunda ülkedeki ekonominin yeniden canlanacağını savundu.

Yunanistan'a yapılan yardımlar konusunda Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) da dahil olması gerektiğini ifade eden Schaeuble, IMF'nin borç krizinde bulunan ülkelerle olan deneyiminin önemli bulduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Kaynak: Sputnik