Gazete Vatan Logo

Almanya'dan şok karar! Erdoğan'ın yargılattığı yasayı dün gece...

Almanya'da devlet adamlarına hakaret durumunda, savcılığın soruşturma için hükumetten onay almasını gerektiren yasa kaldırıldı. Söz konusu yasa, Almanya'yla Türkiye arasındaki şiir krizi nedeniyle gündeme gelmişti.

Almanya'dan şok karar! Erdoğan'ın yargılattığı yasayı dün gece...

Almanya, Türkiye ile şiir krizinin çıkmasına yol açan ceza yasasının 103. paragrafını kaldırdı. Federal Parlamento, imparatorluk zamanından kalma yasanın 1 Ocak 2018’den geçerli olmak üzere kaldırılmasını dün gece oybirliği ile kabul etti. ‘Şah yasası’ olarak da bilinen yasa, yabancı devlet adamlarına hakareti düzenliyor ve üç yıla kadar bir cezayı öngörüyordu.

Söz konusu yasa, Alman komedyen Jan Böhmermann’ın kamu kanalı ZDF’de yayınlanan programında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı hedef alan küfürlü şiirle gündeme gelmişti. Türkiye, Almanya’dan Böhmermann’ın 103. madde kapsamında yargılanması için izin vermesini istemiş, konu Almanya’da büyük tartışmalara neden olmuştu. Soruşturma izni veren Almanya Başbakanı Angela Merkel tepkilerin ardından, yasanın 1 Ocak 2018 yılından geçerli olmak üzere kaldırılacağını açıklamıştı.

Sputnik