Gazete Vatan Logo

Almanya’dan Kayseri’ye para daha ucuz gelecek

Yurt dışından Türkiye’ye para transferinin maliyeti düşüyor. Aktif Bank’ın SentUPT uygulaması ile uluslararası para transferlerinde 2 gün süren işlemler 15 dakikaya inerken Almanya’dan Kayseri’ye 100 euro gönderen bir gurbetçi artık 40 euro masraf yerine 20 euro ödeyerek işlem yapabilecek.

Almanya’dan Kayseri’ye para daha ucuz gelecek

Yurt dışından para transferi yapmak yurt içine göre kat kat daha maliyetli bir işlem. Özellikle milyonlarca vatandaşının yurt dışında çalışıp ana vatanındaki yakınlarına para gönderdiği Türkiye gibi ülkelerde fatura oldukça kabarık çıkabiliyor. Buradaki maliyeti azaltıp, transfer süresini düşürmek isteyen Aktif Bank’ın iştiraki UPT, ‘SentUPT’ hizmetini devreye soktu. SentUPT ile uluslararası para transferi daha hılı ve ucuz hale geldi. Uygulama, özellikle Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye’deki yakınlarına anında para göndermesini sağlarken, gönderilen para PTT şubelerinden ve 10 bin farklı noktadan çekilebiliyor. İşlem ücreti de yüzde 50 daha düşük oluyor.

Almanya’dan 1 milyar dolar

Türkiye’ye bankacılık sistemi dışından gelen paranın yüzde 70’inin Avrupa’dan geldiğini söyleyen Aktif Bank Genel Müdürü Serdar Sümer, “Danimarkalı Inpay şirketi ile bir işbirliği yaptık. Yurt dışından Türkiye’ye para transferini 2 günden 15 dakikaya düşürdük . Türkiye bir anlamda Avrupa’nın EFT sistemine entegre oldu. 50 bin euroya kadar transfer yapılacak. Almanya’dan Türkiye’ye yılda 1 milyar dolar para gönderiliyor. Biz ilk yılda bunun yüzde 10’luk kısmını hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kripto paraya giriyor
Uluslararası para transferinde son dönemde blockchain teknolojisinin kullanılmaya başlandığını ama Türkiye’deki bazı bankalar olmak üzere bu sistemi deneyenlerin büyük bir maliyetle karşılaştığını belirten Serdar Sümer, “Biz de bu teknolojiler üzerinde çalışıyoruz ama bu işe girenler maliyeti azaltacağız diye çok büyük maliyetlerle karşılaştılar. Bunların test edilmesi ve deneme süreçleri de maliyet gerektiriyor. Biz bu iş için önce kripto para işine girip oradan kaynak yaratacağız” dedi.
8 milyon adet işlem, 3 milyar $ transfer
2017’de dünyada 613 milyar dolarlık para transferinin gerçekleştiğini söyleyen UPT Genel Müdürü Serhan Havi de Türkiye’ye gelen toplam uluslararası para transferinin yılda 3 milyar dolar olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Geçen yıl Türkiye’de 8 milyon adet uluslararası para transferi işlemi oldu. Türkiye’ye gelen paranın yüzde 70’i§ Avrupa’dan gelirken çıkan paranın da yüzde 54’ü Rusya ve CIS ülkelerine gidiyor. Burada bizim için asıl hedef gurbetçi vatandaşlar. Orada çok büyük bir hareket var” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı