Gazete Vatan Logo

Almanya'da Merkel 4. kez galip! Ve bir ilk yaşandı...

Almanya’daki genel seçimin galibi Başbakan Angela Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) oldu. Sandık çıkış anketine göre Hristiyan Birlik Partisi (CDU/CSU) yüzde 32,5 oy aldı. Aşırı sağcı parti AfD'de yüzde 13,5 oy alarak ilk kez meclise girdi. Merkel ilk konuşmasında bu durumu "büyük bir sorun" olarak nitelendirdi.

Almanya'da Merkel 4. kez galip! Ve bir ilk yaşandı...

Almanya'da bugün yapılan genel seçimdeki sandık çıkış anketlerine göre, Başbakan Angela Merkel'in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Parti (CDU) seçimde birinci oldu.
Buna göre, Federal Meclis'e (Bundestag) CDU, Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD) aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) Yeşiller, Hür Demokratlar (FDP), Sol Parti (Die Linke) girmeye hak kazandı.
Ancak SPD'den yapılan açıklamada, tekrar CDU ile büyük koalisyona girilmeyeceği, muhalefette kalınacağı duyuruldu.
SPD Federal Meclis Grubu Başkanı Thomas Opperman, CDU ile koalisyona girmeyeceklerini belirterek, "Bu seçim sonucundan sonra büyük koalisyonu devam ettirecek kimse tanımıyorum." dedi.
SPD'den Manuela Schwesig ise "Bugün itibarıyla bizim için büyük koalisyon sona ermiştir." diye konuştu.
CDU Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder, CDU ve CSU'nun oy kaybetmesine rağmen amaçlarına ulaştıklarını dile getirerek, "CDU-CSU'ya karşı başka hükümet kurulamaz. Merkel Başbakan kalacak." ifadesini kullandı.
Bundestag'a giren aşırı sağcı AfD'nin liste başı adayı Alexander Gauland da yaptığı açıklamada, "Biz Merkel'i kovalayacağız. Ülkemizi ve vatandaşlarımızı geri alacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Yüzde 75 katılımın olduğu seçimlerde, CDU 1949'dan bu yana en kötü sonucunu bu seçimlerde aldı. CDU/CSU'nun oylarında yüzde 9 oranında düşüş oldu.
SPD de yüzde 5,7 oranında oy kaybederek İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra en düşük oyu aldı.
MERKEL'DEN İLK AÇIKLAMA: BÜYÜK BİR SORUN

Haberin Devamı

İlk sonuçların ardından açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, AfD'nin parlamentoya girmesinin 'büyük bir sorun' olduğunu belirtti.
Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, genel seçime ilişkin ilk değerlendirmesinde stratejik hedeflere ulaştıklarını söyledi.
Merkel, CDU’nun Genel Merkezi’nde yaptığı açıklamada, kendilerine güvenen seçmenlere teşekkür etti.
Partililer tarafından coşkuyla karşılanan Merkel, seçimden daha iyi bir sonuç almayı dilediklerini belirterek, "Seçim kampanyamızın stratejik hedeflerine ulaşmaktan dolayı mutluyum. CDU ve Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) olarak en güçlü birliğiz. Hükümeti kurma görevimiz var. Bize rağmen bir hükümet kurulamaz." diye konuştu.
Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin 12 yıl iktidarda bulunmasının ardından bu sonucu almasının normal olmadığını savunan Merkel, Almanya için Alternatif (AfD) partisinin meclise girmesiyle yeni bir görevle karşı karşıya olduklarını söyledi.
Merkel, AfD'nin meclise girmesiyle ilgili, "Bu konuda kapsamlı bir analiz yapacağız. Çünkü, AfD’ye giden seçmenleri tekrar kazanmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Almanya'daki mevcut sorunları, vatandaşların endişelerine kulak vererek çözeceklerini ve iyi bir şekilde politika yapacaklarını dile getiren Merkel, gelecekteki hedeflerinin refah sağlamak, Avrupa Birliği’ni (AB) bir arada tutmak, yasa dışı göçle mücadele etmek ve iç güvenlik olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı