Gazete Vatan Logo

Almanya bu konuşmayı bekliyor!

İki günlük bir ziyaret için Almanya'ya gelen Başbakan Erdoğan'ın akşam yapacağı konuşma merakla bekleniyor.

Erdoğan'ın en son 2011 yılında yaptığı Almanya ziyaretini ve özellikle de Düsseldorf'ta 10 binden fazla Türk'e hitap ettiği mitingi hatırlayanlar, 200 binden fazla Türk'ün yaşadığı Alman başkentine çantasında hangi konularla geldiğini merak ediyorlar.

Zira, Türkiye başbakanının Almanya'yi ziyaret gerekçeleri tam bilinmiyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre; Kulislerde, Merkel seçimleri kazanınca ona tebrik telefonu açan Başbakan Erdoğan'ın, nezaket replikleri çerçevesinde Başbakan Merkel'in "Koalisyon görüşmelerinden sonra yine bir araya gelelim" sözünü davet kabul ettiği söylentisi dolaşıyor.

Cumhurbaşkanlığı için mesaj verecek mi?

Kulislerde ayrıca, Erdoğan'ın Almanya'ya, Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri için saflarını sıkıştırmaya geldiği yorumu da yapılıyor.Nitekim Erdoğan'ın kurmayları, Başbakan'dan önce Almanya'ya intikal ettiler.

Yurtdışındaki Türklerden de sorumlu Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, hafta sonundan bu yana Almanya'da bulunuyordu ve AKP'ye yakın çeşitli örgütleri ziyaret etti.
Bu ziyaretlerde, Almanya'daki Türklerin Cumhurbaşkanlığı seçimleri için konsolosluklar aracılığıyla yurtdışı seçmen kütüklerine kayıt yaptırmaları konusu vurgulanıyor.

YURTDIŞINDAKİ TÜRKLER DE OY KULLANABİLECEK

AKP hükümeti 2012 yılında bir yasa çıkararak Türk vatandaşlarının yurtdışında bulundukları ülkelerde kurulacak seçim sandıklarında genel seçimler, cumhurbaşkanlığı seçimi ve referandumlarda oy kullanmalarına olanak sağladı.

Ancak Almanya, seçim sandıklarının kurulacağı toplam 13 Türk konsolosluğunun önemli bir bölümünün mahalle içlerinde bulunduğu ve bu yüzden güvenliğin sağlanamayacağı gerekçesiyle, hükümetin sandık talebine karşı soğuk duruyor.
Ne var ki dün yeni Alman hükümetinin Türk asıllı Uyum Bakanı Aydan Özoğuz ile yan yana demeçler veren Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Almanya'da sandık kurulabileceğine dair gayet umutlu konuştu. Alman hükümetinin Türk asıllı Uyum Bakanı Aydan Özoğuz'dan da itiraz gelmedi.

ZİYARET FARKLI BİR ANLAM TAŞIYOR

Bu durumda Başbakan Erdoğan'ın Almanya ziyareti farklı bir anlam kazanıyor.Erdoğan'ın Türkiye'den ayrılmadan önce verdiği demece uygun olarak, bu ziyaretin "emsalsiz nitelik taşıyan Türkiye-Almanya ilişkilerine olumlu katkılarda bulunacağından" kimsenin kuşkusu yok. Ancak görünen o ki, bu ziyaret aynı zamanda Başbakan Erdoğan'ın olası Cumhurbaşkanlığı adaylığına da pekala bir o kadar olumlu katkıda bulunabilir.

Zira Almanya'daki 3 milyondan fazla Türkiye asıllı göçmenin en az yarısı, cebinde Türk pasaportu taşıyor. Almanya'da yaklaşık yarım milyon kadar da çifte pasaport taşıyan potansiyel seçmen var. Bu durumda Almanya, seçim bölgesi olarak gayet cazip bir yer haline geliyor.

Almanya'daki AK Partili seçmenlerin en az Türkiye'dekiler kadar Erdoğan'a ve partiye gönülden bağlı olup, maddi olanakları fazlasıyla iyi dernekler tarafından kolaylıkla örgütlenebildikleri de göz önünde tutulmalı.

Gündüz diplomasi, akşam miting

Almanya Başbakanı Merkel ile bir çalışma yemeğinde bir araya gelip, ardından da koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Partinin lideri ve Başbakan Vekili Sigmar Gabriel ve ayrıca Almanya Dışişleri Bakanı ile rutin görüşmeler yapacak olan Başbakan Erdoğan'ın en çok önemsediği etkinlik, akşam saatlerinde yaklaşık 7 bin Türkiye asıllı göçmenin katılması beklenen miting.

Bu miting Avrupalı Türk Demokratlar Birliği tarafından "Berlin Büyük Usta ile buluşuyor" sloganıyla düzenleniyor.

Berlin'deki ilan panoları bu mitingin afişleriyle bezeli. Miting 4 bin kişi alan bir konser salonunda düzenleniyor; yaklaşık bir o kadar sempatizanının da Erdoğan'ı salonun hemen dışına kurulacak devasa ekranlarda seyretmesi bekleniyor.

Öte yandan başta Alevi örgütleri olmak üzere, CHP'ye yakın sol dernekler ve Başbakan ile hükümetine muhalif olan gruplar da gün boyu Berlin'in çeşitli güzergâhlarında protesto gösterileri düzenleyecekler.

Medya nasıl bakıyor?

Alman medyası Başbakan Erdogan'in Almanya ziyaretinin en çok bu bölümüyle ilgileniyor.

Kuşkusuz bunun en önemli nedeni, Erdogan'in önceki yıllarda düzenlediği benzer mitinglerde, keskin söylemler kullanarak Almanya'daki Türklerin de Başbakanı olduğu konusunda ısrar etmiş olması.

Tam da bu yüzden Başbakan Erdoğan'ın her Almanya ziyaretinin hemen sonrasında, Türkiye kökenli göçmenlerin bu ülkenin demokratik ve kültürel değerlerine yeterince uyum sağlayıp sağlamadıklarına dair Alman kamuoyunda gergin tartışmalar patlak veriyor.

Bu yüzden Başbakan Erdoğan'ın Berlin'deki resmi görüşmelerinden çok, mitingde bu defa neler söyleyeceği merak konusu.

Bir de Erdoğan'ın, Berlin'in o keskin kış soğuğunda mitingi dışardaki dev ekranlarda seyretmekle yetinmek zorunda kalacak kalabalığın arasında hologram teknolojisiyle karışıp karışmayacağı merak ediliyor.

Haberin Devamı