Gazete Vatan Logo

Almanya: Af yok

Borçlarının silinmesini veya düşürülmesini isteyen Yunanistan’a ilk tepki Almanya’dan geldi: Borç yapılandırması olamaz ancak vade uzayabilir

Almanya, Yunanistan’da hafta sonunda yapılan genel seçimlerin ardından ülkenin borcunun yeniden yapılandırılmasının söz konusu olamayacağı ancak şu andaki mali yardım programının süresinin uzatılabileceği şeklindeki tutumunu tekrar etti.

Alman Maliye Bakanlığı Sözcüsü Marianne Kothe, düzenlenen basın toplantısında mali yardımın süresinin uzatılması hakkında, “Elbette ki seçeneklerden biri de bu. Daha önce söylediğim gibi tüm görüşmelerde yapıcı bir tutumumuz olacak... Her zaman olduğu gibi taleplerin nasıl formüle edildiği ve olayların bağlamı önemli, ancak prensipte seçenekler arasında yer alıyor” dedi.

Alman Hükümeti’nin Sözcüsü Steffen Seibert de Almanya’nın Yunanistan’da kurulacak yeni hükümet ile işbirliğini sürdüreceğini, yeni yönetimin Yunanistan’ın şu ana kadar kaydettiği “gözle görülür” iyileşmeyi devam ettirmesi gerektiğini ifade etti.

Genç nüfusta işsizlik % 50

Yunanistan ekonomisi 2014’ün üçüncü çeyreğinde yüzde 0.7 büyüdü.

- Yunanistan ekonomisinin toplam büyüklüğü 242 milyar dolar.

Haberin Devamı

- Ülkede kişi başına gelir 2013 sonu itibarıyla 18 bin 146 dolar.

- Ülkede enflasyon yüzde eksi 2.6 düzeyinde.

- Yunanistan işsizliğin en çok olduğu ülkelerden. İşsizlik oranı yüzde 25.7. Genç nüfusta bu oran yüzde 50’lere varıyor.

Cameron’dan kriz uyarısı

İngiltere Başbakanı David Cameron, “Yunanistan seçimi Avrupa’da ekonomik belirsizlikleri artıracak” diye konuştu. Yunanistan’daki genel seçimlerin sonuçlanmasının ardından Twitter’dan değerlendirmede bulunan Cameron, “Birleşik Krallık planına sarılmalı, ülkede güveni sağlamalı” ifadelerini kaydetti. İngiltere Maliye Bakanı George Osborne da yaptığı açıklamada, “Eğer Yunanistan’da son yıllarda olduğu gibi işsizliğiniz yüzde 25 seviyesindeyse, eğer ekonominiz yüzde 20 oranında küçülmüşe, bazı cevaplar ve alternatifler arıyorsunuz, bunu anlıyorum” dedi.