Gazete Vatan Logo

Almanya ‘3. cinsiyet’i tanıyor!

Almanya'dan bir ilk...

Almanya, iki cinsiyetin özelliklerini de taşıyan bebekleri kadın ya da erkek yerine ‘3. cins’ olarak kaydeden ilk Avrupa ülkesi olacak.

Uygulamayla anne babaların da çocuklarının doğum belgelerindeki cinsiyet bölümünü boş bırakmaları mümkün olacak. Bu da pratikte kadın ya da erkek olarak tanımlanmamış yeni cinsiyet kategorilerinin yaratılması anlamına gelecek.

‘Erdişi’ deniliyor

Almanya hükümeti bu adımla, anne babaları, iki cinsiyet özelliklerini de taşıyan bebekleri konusunda aceleyle karar vermekten kurtarmayı amaçlıyor. İstatistiklere göre, her 2 bin kişiden biri iki cinsin de fiziksel özellikleriyle doğuyor. Hem erkek hem kadın kromozomları taşıyan, hatta bazen her iki cinsiyete ait üreme organlarıyla doğan bireylere ‘erdişi’ ya da uluslararası bir kullanımla ‘intersex’ deniyor.

Böyle bir bebeği olan anne baba şu ana kadar çocuk nüfusa kaydolmadan önce cinsiyeti konusunda bir tercih yapmaya zorlanıyordu. Bu, bazı durumlarda çocuğun bedeninin taşıdığı cinsiyetlerden birine daha çok benzemesi diğer cinsiyet özelliklerinin yok edilmesi doğrultusunda ameliyattan geçirilmesi anlamına geliyor.

Alman pasaportlarına da, şu anda M ve F harfleriyle ifade edilen erkek ve kadın kategorilerinin yanısıra, intersex bireyleri ifade eden X harfi eklenecek.

Haberin Devamı