Gazete Vatan Logo

Almanlar acı fren yapacak

ABD Başkanı Trump, AB’den gelen otomobillere yüzde 25 ek vergi getireceğini yineledi. Trump’ın ısrarı yeni tarifeden en fazla zarar görecek Alman markaların hisselerini vurdu.

Almanlar acı fren yapacak

ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa Birliği’nden (AB) ithal edilen otomobillere yüzde 25 ek gümrük vergisi getirileceğini söyledi. Batı Virginia’da katıldığı bir seçim kampanyasında Trump, “AB’den ABD’ye gelen tüm otomobillere yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulayacağız” dedi.

Trump’ın açıklamaları, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un oto vergilerine ilişkin raporun ertelendiğine ilişkin iddiaların ardından geldi. The Wall Street Journal’da yer alan habere göre, Ross raporun Avrupa Komisyonu, Meksika ve Kanada ile süren görüşmeler sebebiyle ertelendiğini ve yayınlanması için henüz bir tarih belirlenmediğini belirtti.

Trump’ın AB’den ithal edilen araçlara ek vergi konusunda ısrarcı olması Alman otomotiv devlerinin hisselerini vurdu. Daimler’in hisseleri yüzde 1.5, BMW AG’nin yüzde 1 ve Volkswagen Grubu’nun hisseleri yüzde 2 geriledi.

ABD lükslerin gözdesi

AB, binek otodan traktöre kadar yılda 192 milyar euroluk taşıt ihracatı gerçekleştiriyor. AB’nin otomotiv ihracatında en büyük pazarı ABD. ABD, Avrupa’nın ihracatında yüzde 25’lik paya sahip. AB, geçen yıl ABD’ye 48 milyar euroluk toplam otomotiv ürünü gönderdi. Sadece binek oto ihracatı

Haberin Devamı

37.7 milyar euro oldu. Amerika BMW, Mercedes-Benz, Porsche ve Audi olmak üzere lüks markaların gözdesi konumunda.

Avrupa’dan 1 milyon araç satın alıyor

- Avrupa’dan ABD’ye yılda 1 milyon araç gidiyor. BMW, 350 bin otomobil gönderiyor.
- Almanlar, ABD’ye sadece ihracat yapmıyor. Devlerin bu kıtada 265 fabrikası bulunuyor ve 110 bin kişiyi istihdam ediyorlar. Alman markalar ABD’de yılda 850 binden fazla otomobil üretiyor.
- Mercedes ve BMW satışlarının yüzde 15’ini ABD pazarı oluşturuyor. Bu oran Audi’de yüzde 12, Volkswagen’de yüzde 4 seviyesinde.