Gazete Vatan Logo

Alman seçmen sandık başında

Almanya’da halk, yeni meclisi belirlemek için sandığa gidiyor. Başbakan Merkel’in koltuğunu koruması beklenen seçimlerde en fazla merak edilen aşırı sağcı AfD partisinin ana muhalefet rolünü üstlenip üstlenmeyeceği

Alman seçmen sandık başında

Almanya’da bugün 61.5 milyon seçmen, ülke genelindeki 299 seçim bölgesinde, yeni meclisin 598 üyesini belirlemek için iki oy kullanacak. Seçmenler ilk oylarını kendi bölgelerindeki milletvekili adayına, ikinci oylarını da seçtikleri partiye verecek.

16 eyalette, yaklaşık 73 bin 500 sandıkta 650 bin civarında görevli çalışacak. 42 partinin yarışacağı seçime katılan 4 bin 828 aday arasında, Türk kökenli 92 isim de bulunuyor. Seçimde, Türk kökenli 720 bin seçmen oy kullanabilecek.

Almanya’daki tüm partiler seçmenlere oy vermeleri çağrısında bulunurken, 19’uncu kez sandık başına gidecek olan ülkede seçimin en çok konuşulanları arasında, Türkiye politikası ve aşırı sağcı ‘Almanya için Alternatif’ (AfD) partisinin meclise girecek olması yer alıyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ilk defa ırkçı ideolojiye sahip bir partinin Bundestag’da temsil edilecek olması Alman kamuoyunda ciddi endişelere yol açıyor.

INSA şirketinin Bild gazetesi için yaptığı son kamuoyu yoklamasına göre seçimde, Başbakan Angela Merkel’in Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) yüzde 34, koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin yüzde 21, AfD’nin yüzde 13, Sol Parti’nin yüzde 11, Hür Demokratlar’ın (FDP) yüzde 9 ve Yeşillerin ise yüzde 8 oy alması bekleniyor.

Haberin Devamı

TÜRK PARTİSİ UMUTLU

Almanya’daki Türk göçmenler tarafından kurulan Alman Demokratlar Birliği (AD-D) partisi, genel seçimde oy oranını ciddi şekilde arttırarak siyasette kalıcı olmayı hedefliyor. AD-D Genel Sekreteri Halil Ertem, özellikle seçim afişlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmine ve sözlerine yer vermelerinin ardından, Türk kökenli seçmenlerden büyük ilgi gördüklerini, bu ilginin artarak sürdüğünü söyledi. AD-D’nin Almanya’da yükselen Türkiye aleyhtarlığından rahatsız olan, bugüne kadar aktif siyasette yer almamış vatandaşlar tarafından geçen yıl kurulduğunu dile getiren Ertem, “Çok büyük bir Erdoğan ve Türkiye nefretiyle burada siyaset yapılıyor. Halkımız, Türk asıllı vatandaşlarımız çok çok huzursuz” dedi.