Gazete Vatan Logo

Alman RWE, Türkiye’ye 3 milyar euro yatıracak

Alman enerji devi RWE’nin CEO'sundan Türkiye açıklaması...

Alman enerji devi RWE’nin CEO’su Jürgen Grossmann, dün ortağı Turcas’la birlikte temelini attıkları Denizli Doğalgaz Santrali dahil toplam 3 milyar euroluk bir yatırım planladıklarını belirterek, “Türkiye’de toplam 3 milyar euro yatırım yapma planımız var ama bunu ne zaman yapacağımızı açıklamadık. Bu konuda projeler önemli olacak” dedi.

Alman enerji devi RWE ile Turcas’ın ortaklığı olan RWE&Turcas Güney Elektrik Üretim tarafından 500 milyon euro yatırım ile yapılacak 775 MW’lık Denizli Doğalgaz Kombine Çevrim santralinin temeli atılırken, RWE, Türkiye’de enerji sektöründe toplam 3 milyar euro yatırım planladığını açıkladı.

Denizli doğalgaz santralini yapacak RWE&Turcas Güney Elektrik Üretim’in yüzde 30’u Turcas, yüzde 70’i ise RWE’ye ait. Temel atma töreninde konuşan Turcas Holding CEO’su Batu Aksoy, hem Turcas hem de RWE için tarihi bir gün olduğunu belirterek, “Türkiye’nin büyümesinin karşılanması için enerjiye ciddi yatırımlar yapılması gerekiyor. Biz de Türk enerji sektörüne bu şekilde giriyoruz. Hedefimiz 2012 yılının sonunda santrali faaliyete geçirmek. Santral bittiğinde Türkiye enerji ihtiyacının yüzde 2’sini karşılayacak ve 3.5 milyon kişiye elektrik verecek” dedi.

RWE CEO’su Jürgen Grossmann da Türkiye’nin enerji ihtiyacının yıllar geçtikçe arttığına dikkat çekerek, Uluslararası Enerji Kurumu’nun gelecek 10 yıl içerisinden Türkiye’de elektrik tüketiminin iki katına çıkacağını öngördüğünü belirtti.

“Dünyada neredeyse hiçbir elektrik pazarı bu kadar hızlı büyümüyor” diyen Grossmann, “Türkiye’nin rüzgar enerjisine uygun 7 bin kilometrelik kıyı şeridi ya da 8 milyar tonluk linyit rezervi var. Tüm bunlar güvenli ve sürdürülebilir bir enerji geleceği için mükemmel koşullar. Ama burada önemli olan enerji üretiminde doğru portföyü seçebilmek” diye konuştu.

RWE CEO’su Grossmann, dün temeli atılan santral dahil toplam 3 milyar euroluk bir yatırım planladıklarını belirterek, “Türkiye’de toplam 3 milyar euro yatırım yapma planımız var ama bunu ne zaman yapacağımızı açıklamadık. Bu konuda projeler önemli olacak” açıklamasını yaptı.
Grossmann ayrıca yapmayı planladıkları toplam yatırımın içinde satın almaların dahil olup olmadığı ile ilgili soruyu, “Biz yatırımcı değil üretici bir firmayız. Bu 3 milyar euroya da öyle bakmanız daha doğru olur. Fakat hiçbir fırsatı da göz ardı etmeyiz” diye yanıtladı.
Şu anda en önemli projelerinin Denizli doğalgaz çevrim santrali olduğunu belirten Grossmann, “Bundan sonraki projelerimiz arasında hidroelektrik ve rüzgar gibi yenilenebilir projeler de olacak” dedi. Temel atma töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da RWE’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede 3 milyar euroluk yatırım kararını aktardığını hatırlatarak, “Bunun 500 milyon eurosu burada. Diğerlerini de adım adım göreceğiz. Bunları adım adım yapacaklar. Biz de önlerini açmak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Temel atma töreni sonrası soruları yanıtlayan Turcas Holding CEO’su Batu Aksoy, Akenerji’nin satışa çıkardığı varlıklar için bilgi notu alacaklarını belirterek, “Enerji ile ilgili her şeyi değerlendiriyoruz ama şu anda somut bir şey söyleyemem” dedi. Aksoy, Akenerji varlıklarının satın alınmasında da RWE ile birlikte hareket eder misiniz sorusuna ise, “Biz onlarla proje bazlı ortaklık kuruyoruz.

Fakat eğer onlar da Akenerji ile ilgilenirse ve bizimle ortaklık kurmak isterlerse bunu düşünebiliriz” yanıtını verdi. Akenerji, üretim ve dağıtım varlıklarına ilişkin bağlayıcı olmayan ön teklifleri almak üzere Deloitte’u danışman olarak görevlendirdiğini açıklamıştı. Akenerji’nin iki büyük hissedarı Akkök ve CEZ Şubat ayında Akenerji’nin aktiflerine ilişkin ön teklifleri toplamak üzere şirketi yetkilendirdiğini açıklamıştı.

Haberin Devamı