Gazete Vatan Logo

Alman ordusunda tehlike! Yeniden canlanıyor!

Almanya'da son dönemde gündeme gelen aşırı sağ ve Neo-Nazi fikirlerinin ordu içerisinde de büyük bir artış gösterdiği ortaya çıktı. Geçen hafta kendini mülteci olarak tanıtarak terör saldırısı gerçekleştirmek isteyen bir teğmenin tutuklandığı ülkede, İstihbarat Teşkilatı ve araştırma merkezlerinin hazırladığı raporlara göre, Alman ordusunda Nazi dönemine yapılan göndermelere ve Neo-Nazi düşüncesinde büyük bir artış yaşanıyor.

Alman ordusunda tehlike! Yeniden canlanıyor!

Alman ordusunda son dönemde aşırılığın gittikçe artmaya başladığı ortaya çıktı. Ülkede bir Alman subayın planlı bir terör saldırısını organize etmesi ile ilgili devam eden Abizarre davası şok bir gerçeği de ortaya çıkardı. Ordu içerisinde radikal görüşte olan aşırı sağ kanat gittikçe arttıyor.

Geçen hafta başka bir Alman teğmenin de kendisini Suriyeli bir mülteci olarak tanıtarak kullandığı takma isimle bir terör saldırısı organize ederken yakalandı. Alman teğmenin 2016’nın başında takma isim ile iltica talebinde bulunduğu ve başvurusunun kabul edildiği ortaya çıktı. Alman polisi yaptığı incelemede Alman teğmenin suç ortağı olduğu ortaya çıkan bir öğrencinin evinde büyük miktarda patlayıcı buldu. Teğmenin gerçekleştireceği saldırının Suriyeli göçmenler tarafından yapıldığının görüntüsünü vermek istediği belirtiliyor.

Teğmen'İn aşırı sağ görüşleri biliniyordu

Foreign Policy dergisinde yer alan habere göre, bu olaylar Alman ordusunda aşırı sağın gittikçe artmaya başladığına işaret ediyor. Alman gazetesi Der Spiegel, 29 Nisan’da yayınladığı bir haberde Alman teğmenin aşırı sağ görüşlü olduğunun 2014’te bilindiğini ancak herhangi bir önlem alınmadığını ortaya çıkarmıştı.

Haberin Devamı

Alman İstihbarat Servisi’nin hazırladığı bir raporda da ordu içerisindeki aşırı sağın korkunç rakamlara ulaştığı belirtiliyor. Rapora göre 2016-2017 yıllarında orduda mensuplarının aşırı sağ görüşlere sahip olduğu belirtiliyor.

Aşırı sağ görüşler geleneksel olarak var

Alman Konseyi Dış İlişkiler biriminde araştırma direktör yardımcısı olarak görev yapan Christian Mölling, aşırı sağın “büyük bir endişe” kaynağı olduğunu ve bu durumun uzun yıllardan beri ordu içerisinde geleneksel olarak var olduğunu söylüyor.

Askeri okullarda Nazi selamı

Aşırı sğ görüşlerin Nazi döneminden bu yana var olduğu ve zaman zaman gün yüzüne çıktığı belirtiliyor. 1995 yılında seçkin bir Alman askeri okulu, bombalı saldırı gerçekleştiren bir Neo-Nazi üyesini okulda konferans vermek için davet edildiği ve 1997 yılında ortaya çıkan konferans görüntülerinde okuldaki askeri öğrencilerin Nazi selamı verdiği görülmüştü.

Haberin Devamı

2003 yılında Alman Özel Kuvvetler eski komutanı Günzel, bir Alman milletvekilinin Yahudileri hedef alan bir konuşması nedeniyle kutlamıştı. Günzel bu olaydan sonra görevden alınsa da 2006’da yayınladığı bir kitapta Nazi dönemini öven bir kitap yazdı.

Askeri eğitimlerde Nazi dönemindeki eğitimler referans alınıyor

2006-2007 yılları arasında Alman Özel Kuvvetler Birliği’nde görev yapan ve şu anda Alman Marshall Fonu’nun Avrupa programında araştırmacı olarak çalışan Philipp Liesenhoff, Nazi döneminin ünlü isimlerinden Wehrmacht döneminin ordu içerisinde büyük saygı gördüğünü söylüyor. Foreign Policy’ye konuşan Liesenhoff, görev yaptığı dönemde eğitimlerde Wehrmacht askerlerinin dayanıklılığına referans verildiğini söylüyor.

Liesenhoff, ordu içerisindeki askerlerin neo-Nazi gruplarını dinlediğini gördüğünü söylüyor. Lizhenoff, askerlerin Nazi dönemine ait sloganları kullanıdığını ve bunlarla motive olduklarını belirtiyor. Askerlerin en çok kullandığı sloganların ise Nazi döneminde kullanılan “Sieg” ve Hitler dönemindeki mitinglerde sıkça kullanılan “Heil” kelimesi kullanılıyor. Liesenhoff, bu durumun orduda bir sır olmadığını ve askeri görevlilerin bunu görmezden geldiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Radikal görüşler artıyor

Almanya’da son dönemde artan radikal görüşler büyük şiddet olaylarına dönüşmeye başladı. Alman İstihbarat Teşkilatı’nın 2014-2015 yıllarını kapsayan verilerinin yer aldığı bir rapora göre ülkede şiddet oranı yüzde 42 oranında arttı. Silahlı Kuvvetler içerisinde yer alan isimlerinde şiddet olaylarına teşebbüs ettiği belirtiliyor. Ülkede yabancıları hedef alan saldırıların oranının son dönemlerde rekor kırdığı ve nefret söyleminde büyük artış yaşandığı belirtiliyor.