Gazete Vatan Logo

Alman ordusu acınacak halde

30’u aşkın Alman gazetesi tarafından yayınlanan Savunma Bakanlığı raporu, Alman ordusunun içler acısı halde olduğunu ortaya koydu. Tank, savaş uçağı ve helikopterlerin çoğu kullanılacak durumda bile değil

Alman ordusu  acınacak halde

Otuzu aşkın gazetenin oluşturduğu Alman Yazı İşleri Ağı’na (RedaktionsNetzwerk Deutschland) ulaşan ve bugün Federal Meclis Savunma Komisyonu’nda tartışılması beklenen Savunma Bakanlığı raporu Alman ordusundaki teçhizat eksikliğinin boyutlarını ortaya koyuyor. Raporda Alman Ordusu’nda bulunan birçok ağır silah sisteminin kullanılabilir durumda olmadığı belirtiliyor. Rapora göre,

n Geçen yıl yapılan incelemelerde NH90 tipi 58 nakliye helikopterinden sadece 13’ünün kullanılabilecek durumda olduğu ortaya çıktı. Helikopterler Alman Ordusu’nun Afganistan ve Mali’deki misyonlarında kullanılıyor.

Kara ve Deniz de aynı

Tiger tipi askeri helikopterler de raporda yerini alıyor; 62 helikopterden sadece 12’sinin kullanılabilir durumda olduğu belirtiliyor.

Raporda 15 adet A400 tipi nakliye uçağından da sadece üçünün kullanılabilir durumda olduğu ifade edilirken, Eurofighter tipi 128 savaş uçağından sadece 39’unun kullanılabilecek durumda olduğuna dikkat çekiliyor.

Savunma Bakanlığı’na göre, Türkiye’nin Afrin Operasyonu’nda kullanıldığının ortaya çıkmasıyla adından çokça söz edilen “Leopard 2” tankları da zayıf durumda. Raporda, toplam 244 tanktan sadece 105’i operasyona hazır durumda olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Teçhizattaki sorunlara Deniz Kuvvetleri’nde de rastlanıyor. Aynı raporda, toplam 13 firkateynden ortalama beşinin kullanıma hazır beklediğine, 212A sınıfı toplam altı denizaltıdan ise sadece birinin kullanılabilecek durumda olduğuna dikkat çekiliyor.

Savunma Bakanlığı konuyla ilgili yazılı açıklamasında genel durumun geçen yıllara göre iyileştiğine dikkat çekerek son üç senede kullanılabilir durumdaki silah sistemlerine 550 yeni sistem eklendiğinin altını çizdi. Bakanlık, Alman ordusunun NATO Mukabele Kuvveti (NRF) gibi yurt dışı misyonlarına da destek verdiğini, bunun da “Almanya’da ordunun durumunu olumsuz etkilediğini” açıkladı.

Geçen haftalarda Alman Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan başka bir rapor Alman ordusunda NATO’nun Acil Müdahale Gücü için “kabiliyet eksikliği” olduğuna dikkat çekmişti. Raporda ordunun yeterince yelek, kışlık giysi ve çadırı olmadığı da kaydedilmişti. Alman Savunma Bakanlığı çoğu tank ve helikopterin kullanılabilecek durumda olmadığını kabul etmiş ancak endişe duyulmasına gerek olmadığını belirterek “200 milyar euroya tekabül eden bir sistemde tam bir yenilenmeye gidebilmemiz uzun ve yorucu bir yol olacaktır” şeklinde konuşmuştu.

Haberin Devamı

‘Anlayış gösterİn’
Passauer Neuen Presse gazetesine açıklamalarda bulunan Savunma Bakanı Ursula von der Leyen anlayış gösterilmesini isteyerek, son 25 yılda tasarruf politikalarının uygulandığı Alman ordusunda her şeyin bir anda düzelmesinin beklenilemeyeceğini dile getirdi.