Gazete Vatan Logo

Alman istihbaratında DEAŞ köstebeği çıktı

Almanya’nın iç istihbarat kurumu Federal Anayasayı Koruma Dairesi bünyesinde DEAŞ bağlantılı radikal İslamcı bir muhbir çalıştığı ortaya çıktı

Alman istihbaratında DEAŞ köstebeği çıktı

Almanya’da Federal Anayasayı Koruma Dairesi (BfV) bünyesinde DEAŞ örgütüyle bağlantılı bir radikal İslamcının muhbir olarak çalıştığının ortaya çıkması tartışmalara yol açtı. Söz konusu kişinin kuruma zarar verecek girişimlerde bulunup bulunmadığının araştırıldığını açıklayan BfV Başkanı Hans-Georg Maassen, köstebeğin daha önce dikkat çekici bir davranışının saptanmadığını belirtti. Maassen, söz konusu kişinin yakın çevresi bile fark etmeden radikalleştiğinin tespit edildiğini vurguladı. Muhbirin radikal İslamcı olduğu başka bir muhbir tarafından internette yaptığı sohbetler üzerinden tespit edildi. 51 yaşındaki kişinin sahte isim kullanarak radikal açıklamalarda bulunduğu ve istihbarat biriminin gizli bilgilerini ifşa ettiği söyleniyor. Savcılık, muhbirin Nisan 2016’da Almanya’daki İslamcı grupları izlemek üzere görevlendirildiği açıkladı.

‘Yardımcı olurum’

Köstebeğin internette bir sohbet odasında, ‘Anayasayı Koruma Teşkilatı’na düzenlenecek bir saldırının kuşkusuz Allah’ın da rıza vereceği bir eylem olacağını ve kendisinin müminlere yardım için elinden gelen her şeyi yapacağını’ söylediği öne sürülüyor. Kendini BfV çalışanı olarak tanıtan köstebeğin internette sohbet ettiği bir kişiye kendi görüşlerinde olan başka kişileri de teşkilata sokabileceğini söylediği belirtiliyor. Muhbirin, radikal İslamcı grupları, polisin yapacağı baskınlar ve diğer eylemler konusunda da uyardığı suçlamasında bulunuluyor.

Haberin Devamı

Selefilere katılmış

Yerel basın, İspanyol kökenli olan ve daha sonra Alman vatandaşlığına geçtiği belirlenen köstebeğin, 2014 yılında Selefi din adamı Muhammed Mahmud’u telefonla arayarak kendisine sadakat yemini ettiğini yazdı. Mahmud’un şu anda Suriye’de DEAŞ saflarında mücadele ettiği öne sürülüyor.