Gazete Vatan Logo

Alman istihbaratı da ‘dostlarını’ dinledi

Amerikan istihbaratının müttefik ülkelere yönelik dinlemelerine tepki gösteren Almanya’nın, aralarında ABD’nin de bulunduğu ‘dost’ ülkelerin bakanlık ve kurumlarını dinlediği ortaya çıktı

Alman istihbaratı da ‘dostlarını’ dinledi

Eski istihbarat analisti Edward Snowden’ın Amerikan Ulusal Güvelik Ajansı’nın (NSA) küresel dinleme faaliyetlerini ifşa etmesinin ardından Washington’a tepki gösteren Almanya’nın, istihbarat servisleri aracılığıyla müttefiklerini dinlediği iddia edildi. Alman Der Spiegel dergisinin haberine göre Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı (BND), ‘dost ve müttefik’ ülkelere ait bakanlıkları, şirketleri ve uluslararası kuruluşları dinledi. Habere göre BND, dinleme faaliyetlerinde ABD Dışişleri Bakanlığı, İngiltere Savunma Bakanlığı ve İsrail Başbakanlık Ofisi’ni de hedef aldı.

BND’nin ayrıca Uluslararası Para Fonu (IMF), Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) da aralarında bulunduğu çok sayıda uluslararası kuruluşu ile Birleşmiş Milletler’in (BM) çeşitli birimlerini de dinlediği belirtiliyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, NSA’in cep telefonunu dinlediğinin ortaya çıkmasının ardından Washington’a “Dostlar arasında casusluk olmaz” sözleriyle tepki göstermişti. Merkel’in tepkisine karşın BND’nin izleme listesinde AB ülkelerinin de bulunduğu kaydedildi. BND’nin AB üyesi ülkelerden binlerce telefon ve faks numarası ile e-posta adresini izlemeye aldığını yazan dergi, Avrupa ülkelerinin Almanya’daki büyükelçiliklerinin ve başkonsolosluklarının da neredeyse tamamının dinlendiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Dergiye adının gizli kalması koşuluyla konuşan bir istihbarat yetkilisi, dost ülkelerin istihbarat servisleri arasında bile karşılıklı güvenin ve bilgi paylaşımının son derece sınırlı olduğunu belirtirken, bu nedenle dost ülkelere yönelik olarak da dinlemelerin yapılabildiğini anlattı.

Aynı yöntemi kullandılar

Der Spiegel, 2013’te durdurulduğu söylenen dinleme faaliyetleri kapsamında BND yetkililerinin, Amerikan istihbaratının dinleme tekniklerini kullandığını yazdı.

NASA’yı bile dinlediler

Dergiye göre BND tarafından dinlenen kurumlar arasında Avusturya ve Belçika’nın içişleri bakanlıkları da bulunuyor. Dinleme listesinde, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Amerikan Hava Kuvvetleri’ne ait birimlerin yanı sıra, birçok uluslararası yardım kuruluşu da bulunuyor.

Haberin Devamı