Gazete Vatan Logo

Almaktan satmaktan hiç korkmayan adam

Hamdi Akın, özel girişim sermayesi şirketlerine taş çıkarıyor

Araç muayene istasyonlarının işletmesini yapan TüvTürk’teki hisselerinin ardından geçtiğimiz günlerde TAV’daki yüzde 18’lik payını satan Akfen’in patronu Hamdi Akın, özel girişim sermayesi (private equity) şirketlerine taş çıkarıyor. Aldığı şirketlerin değerini yatırımlarla yükselten ve hisselerini satan Hamdi Akın, şimdi de enerji şirketlerinin bir kısmını Almanlara satıyor.

Son zamanlarda yaptığı şirket alımları ve hisse satışlarıyla en fazla konuşulan iş adamlarının başında Akfen Holding’in patronu Hamdi Akın geliyor. TAV Havalimanları Holding’deki yüzde 26 hissesinin yüzde 18’lik kısmını geçtiğimiz günlerde Fransız Aeroports de Paris’e (ADP) satan ve bu satıştan 414 milyon dolarlık gelir elde eden Hamdi Akın’ın şimdi de enerji şirketlerine Almanya’dan talip çıktı. Akın, 2007 yılında özelleştirilen araç muayene istasyonlarını Doğuş ve Tüvsüd ortaklığı ile almış ve buradaki yüzde 33’lük hissesini 2009 yılında Avrupalı girişim sermayesi BridgePoint’e devretmişti. Aslında Akfen Holding’in yaptığı yatırımlara bakıldığında Hamdi Akın da bir girişim sermayesinden farklı bir strateji izlemiyor. Aldığı ya da ortak olduğu şirketlere yatırım yapıyor, şirketlerin değerini artırıyor ve belli bir zaman sonra hisselerini kârlı bir şekilde satıp yeni yatırımlara yelken açıyor.

2011 yılında stanbul Deniz Otobüsleri’nin (İDO) yüzde 100 oranındaki hissesinin özelleştirilmesi ihalesini 861 milyon dolara ortakları Tepe-Souter-Sera ile alan Hamdi Akın’ın çok kısa zamanda yeni bir satışa daha hazırlanıyor.

Akfen Holding’in iştiraklerinden AkfenHES’in portföyünde bulunan ve yıllık 139 milyon kWh elektrik üreten İdeal Enerji’nin Alman Aquila Hydropower’a satış süreci önümüzdeki hafta başında tamamlanabilir. Bu satışın ardından AkfenHES portföyünde kalacak yaklaşık 400 milyon kWh yıllık üretim kapasitesine sahip santrallerin de yine aynı şartlarda Alman şirkete satış opsiyonu bulunuyor.

Hamdi Akın, yıl sonuna doğru devreye alınması planlanan bir grup HES’ten oluşan ve toplamda 100 MW kurulu güce sahip olacak Akfen Hidroelektrik Santrali Yatırımları (HES II) şirketini de gerekirse satabileceklerini söylüyor.

Enerjiden çıkmıyor

Dün Reuters’ın sorularını yanıtlayan Akın, “Enerji santrallerindeki satış sürecimiz enerjiden tamamen çıkacağımız anlamına gelmiyor. Biz altı ay önce bazı varlıklarımızdan satıp çıkma kararı almıştık. Bunun içerisinde TAV ve enerji de vardı. TAV‘da başka bir süreç içine girdik. Enerjide ise ilgilenen firmalardan teklifleri topladık. Uygun bir teklif geldi. O teklifle ilgili olarak da dün yönetim kurulu kararını aldık ve açıkladık. Onlara da tekliflerini uygun bulduğumuzu bildirdik. Bu konuyu da 2-3 gün içerisinde görüşüp eğer bir aksilik çıkmazsa sanıyorum Pazartesi veya Salı günü sonuçlandırırız” diyor.

Hamdi Akın, satış sürecinin detayları ile ilgili olarak şunları söylüyor: “Bizim HES I ve HES II projelerimiz var. Açıklanan satış süreci sadece HES I’i kapsıyor. HES I’in içinde Erzurum’da Karasu santrallerinin olduğu İdeal Enerji şirketimiz var. HES I’in kalan kısmını da opsiyonluyoruz. Yani İdeal Enerji’nin satışı olduğu zaman isterlerse diğerlerini de aynı şartlarla satın alabilecekler. HES I’in içinde Çamlıca ve Beyobası dediğimiz ikinci ve üçüncü bölümler var. Almanlar bir seferde alım yapmıyorlar. Önce birincisini kapatmak, daha sonra ikinci ve üçüncüyü almak istediklerini söylüyorlar. Süreci kapatarak gidecekler ama kalan bölümleri aynı şartlarda satın alacaklarını bize beyan ettiler.”

Akfen Holding’in enerji yatırımları sadece bunlardan ibaret değil. Şirketin 104.7 MW’lık Laleli Barajı ve Mersin’de 560 MW’a kadar çıkması gündemde olan doğalgaz çevrim santralleri projeleri de var. Dolayısıyla Hamdi Akın’ın yapacağı satışlar Akfen’in enerji alanından tamamen çıkacağı anlamına gelmiyor. Çünkü Laleli Barajı ve Mersin’deki gaz santrali yatırımları henüz tamamlanmadı. Bu yatırımların sonuçlanması için en az 4-5 yıla ihtiyaç var.

Hamdi Akın, Mersin’deki doğalgaz santrali projesi ile ilgili olarak danışman firmalarla görüştüklerini belirterek, “Yakında danışman firmamızı seçeceğiz. Tedarikçi firmalardan da ortaklıkla ilgili teklifler geliyor buna bakıyoruz. Bu, 560 MW’a kadar çıkabilecek bir proje. Arsa ile ilgili süreç tamamlandı, lisans alındı, ÇED raporları alındı. İnşaata başlayabilecek noktadayız. Bulunduğumuz arsada eski bir fuel oil santrali var. Onun sökümü başlayacak. Biz trafo merkezi yapacağız bir tane ve oradaki trafoyu dışarı taşıyacağız. Bu işler Eylül-Ekim ayına kadar sürer sanıyorum ve biz de bu süre zarfında firmalarla hem ortaklık hem de EPC dediğimiz yapım ile ilgili görüşmelerimizi devam ettirir, bir tanesinde karar veririz” diye konuşuyor.

Paralar nereye gidecek?

Peki Hamdi Akın, TAV’dan ve AkfenHES’ten elde edeceği geliri ne yapacak? Söz konusu satışlardan gelecek kaynağı yeni yatırımlarda kullanacağını açıklayan Hamdi Akın, gözüne yapılacak özelleştirmelere dikti. Akın’ın radarına giren özelleştirmelerin arasında Başkent Gaz, İGDAŞ otoyol ve köprü özelleştirmeleri bulunuyor. 2007 yılında Özelleştirme İdaresi tarafından ihalesi yapılan Mersin Limanı’nın işletme hakkını da 36 yıllığına Akfen-PSA Grubu almıştı. Hamdi Akın’ın bir diğer faaliyet alanı ise turizm ve inşaat. Akfen GYO tarafından geliştirilen otel mülkiyetleri dünyanın üçüncü büyük otel işletmecisi Accor tarafından işletiliyor.

Haberin Devamı