Gazete Vatan Logo

Allavi'den "mezhep koalisyonu" çıkışı

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi liderliğindeki Vataniyye Koalisyonu, mezhebe dayalı bir hükümet içinde yer almayacak.

Allavi'den "mezhep koalisyonu" çıkışı

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi liderliğindeki Vataniyye Koalisyonu, yeni hükümet kurma çalışmalarının devam ettiği ülkede herhangi bir mezhep koalisyonu içinde yer almayacaklarını duyurdu.

Vataniyye Koalisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Vataniyye" çatısı altında bulunan siyasetçilerin dün gece başkent Bağdat'ta gerçekleştirdiği toplantıda "mezhebe dayalı bir koalisyon içinde yer almama" kararı alındığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca koalisyon görüşmelerini sürdüren tüm siyasi partilere bir çağrı yapılarak "hükümette görev alacak kişilerin isimlerinin değil ortaya koyacakları program ve planlarının üzerinde durulması" istendi.

Irak'ta 12 Mayıs'ta yapılan genel seçimlerinin ilk resmi sonuçlarına göre, Allavi liderliğindeki Vataniyye Koalisyonu 21 milletvekili çıkarmıştı.

Irak anayasasına göre, seçimi kazanan değil, seçim sonrası mecliste en büyük grubu oluşturan taraf hükümeti kurabiliyor. Ülkede yapılan son genel seçimlerde hiçbir parti 329 sandalyeli mecliste tek başına çoğunluk (165) elde edemedi. Dolayısıyla seçim yarışını önde tamamlayan partilerin, koalisyona gitmeleri gerekiyor.

Haberin Devamı

Irak'ın yeni dönemde de 2003 sonrası alışagelen "koalisyon hükümeti" sistemine devam edeceği görülüyor. Daha önceden Irak'taki siyasi partiler ülke yönetiminde Şiilere başbakanlık, Sünnilere meclis başkanlığı ve Kürtlere ise cumhurbaşkanlığının verilmesi şeklinde bir paylaşıma gidiyordu.

Ülkedeki siyasi partiler ve önde gelen siyasetçiler, yeni koalisyon hükümetinin kurulması için Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nun açıklayacağı nihai resmi sonuçları bekliyor.