Gazete Vatan Logo

Allah aşkına binadan kira almak ticari faaliyet mi!

RTÜK Başkanı, hakkındaki iddialara ve istifa çağrısına yanıt verdi

RTÜK Başkanı Zahid Akman, hakkında ortaya atılan iddiaların hiçbirinin RTÜK Başkanlığı ve üyeliği süreciyle ilgili olmadığını savunarak, “Spekülatif saldırılara karşı direneceğim” dedi. Zahid Akman’ın katıldığı NTV’deki canlı yayında dile getirdiği görüşler özetle şöyle:

Görevimin başındayım, direneceğim

(İstifa kararı aldığı iddialarının sorulması üzerine) Şu anda tamamen spkelütakif, hiçbir belgeye dayanmayan iddialarla, belli bir yayın grubunun ve siyasi partinin adeta medya terörü estirerek bana yapmış olduğu saldırılar sonucu istifam isteniyor. Böyle onursuzca yapılan saldırıya karşı verilecek en önemli cevap, onurlu bir duruşla görevde kalmaktır.

(TBMM Başkanı’nın istifa çağrısının anımsatılması üzerine) Hakikaten neyle suçlandığımı bilsem elbette yapılması gereken o onurlu işi yaparım ve geriye çekilirim. Ama bilmiyorum. Tüm bu suçlamalar medyanın gücünden yararlanılarak, gerçekmiş gibi kamuoyunun gündemine sunulmaya çalışılıyor. O nedenle Toptan, Devlet Bahçeli ortaya çıkan bu gürültüye bakarak ’Belki kenara çekilse gerçeklerin ortaya çıkmasına katkı sağlayabilir’diye düşünmüş olabilirler. Saygı duyuyorum. Ama beni dinledikten sonra bu açıklamaları yapmış olsalardı herhalde bunları söylemezlerdi. Her şeyim ortada.

Eksiğim varsa 1. dönemin içinde kaldı

(CHP’nin İdare Mahkemesi’ne yapacağı başvurunun anımsatılması üzerine): CHP önerisiyle TBMM’ce seçilen RTÜK’teki arkadaşlarımız benim 2005-2007 dönemindeki Başkanlığım sürecinde ticari faaliyet içinde bulunduğum iddiasıyla istifa etmem gerektiğini ya da görevi bitmiş olması gerektiğini ifade ettiler. RTÜK hukukçuların görüş aldık. 2005-2007 görev aldığım ve başkan olduğum dönem. Bu dönemle ilgili kurul üyeliği konusunda eksikliğim sözkonusu ise o dönemde kalmıştır, bitmiştir. 2007’de üyeliğim bittikten sonra RTÜK üyeliğine seçildim. Benim durumumda olan, CHP’li üyenin yerine seçilen Hülya Alp var. Nasıl Arif Merdol’un döneminde yaptığı bir eksiklik nasıl Hülya Alp’e sorulamayacaksa, benim de o dönem üyeliğimle ilgili eksik sözkonusu ise bu dönem yeniden seçildiğim için o dönemin içinde kalması gereken bir eksiklik olarak bilinmeli.

3 ay içinde çekildim...

Yurtiçinde yurtdışında yoğun ticari faaliyeti olan bir insanım. 50 yaşımdayım. Nerdeyse 25 yaşından beri fiilen ticaretin içindeyim. Bir sürü şirkette yöneticilik yaptım, yatırımlarımız oldu. Birden bire RTÜK üyeliği ve Başkanlığı sözkonusu olduğunda, ortak ve yönetici olduğum şirketlerden ayrılmam gerekti. O zaman bir kısmını hemen devrettim, bir kısmını devretmek için yeni ortaklar bulmaya çalıştım. 2005 yılında seçildikten sonra herhangi bir kararda, faturada, banka dekontunda imzası görsünler, yine gereğini yaparım. 3 ay içinde şirketlerden çekildim diye düşünüyordum. Almanya’daki şirketlerle ilgili bir avukat ve noter var. Ona vekalet verdim. Türkiye’de de aynı şekilde bazı şirketlerde ortaklıklarım vardı. Kesinlikle iddia ediyorum, RTÜK üyesi olarak kapısından girdikten sonra herhangi bir ticari belgede imzamı görsünler gereğini yaparım.

Ticari bir aktivitem yok

RTÜK Başkanı olarak ne TV patronuyla ne başka bir kişiyle ticari aktivitem yok. RTÜK Başkanı olarak herhangi bir şirkette yöneticilik yapmam kanuna aykırı. Ama üretim, ticaret yapsa bile ortak olabilirim, bununla ilgili kanuni engel yok. Ama etik açıdan bunları yapmanın dahi yanlış anlaşılabileceği düşüncesiyle tüm ticari faaliyetlerden çekildim. 2 şirketle ortaklığım var. Bunlar da gayrımenkul yatırım ortaklık şirketleridir ve 2005’ten beri mal beyanımda belirtilmiştir. Önceden kurulmuş ortaklıklar.

Armada hisselerim yatırım çalışması

Tapuda 2003 yılında alındığı gözüküyor. Burada değer olarak 41 milyar lira civarında bir rakam var. 2005’te RTÜK Başkanlığı’na seçildim. İş bittikten sonra tapu süreci zaman almıştır. Bazıları bunu Deniz Feneri ile ilişkilendirerek ahlaksızca söylüyorlar, bu çok önceden kendi yatırımlarımla yaptığım bi çalışmadır. Hisselerim yüzde 1’e tekabül ediyor. Hayat olarak hissemiz yüzde 3. Bu 4 ortak olarak benim yüzde 1’e tekabül ediyor. 7 milyon dolar diyorlar, birkaç milyon dolara hemen hisselerimi devredebilirim.

Gazete yöneticilerine hodri meydan

Eğer gerçekten beni suçlayacak nitelikli belgeleriniz varsa elinizde hodri meydan diyorum. İstediğiniz televizyonda, yayın kuruluşunda, sizinle karşı karşıya her haysiyetli insan gibi yanıt vereceğim.Yüreğiniz yetiyorsa hodri meydan iddialarınız için karşı karşıya geleceğim. Cevabını veremediğim 1 soru olursa şerefli insan gibi gereğini yapacağım. Aynı şerefli haketi siz eğer iddialarınızın gerçek olmadığı ortaya çıkarsa yapar mısınız? Armada’da gayrımenkul ortaklığımız var oradan kira gelirimiz var. Allah aşkına binanızdan kira geliri almak ticari faaliyet midir?


Başbakan arkamda, bana inanıyor

5 çocuk babasıyım. Haysiyetli şeverli bir insanım. Bu gayrımenkul yatırımı benim çoluğumun çocuğumun geleceği. RTÜK Başkanı olmama mani midir? Biriyle gidip bir toprak almak, bina almak, ortak kira geliri almak... Almanya’da şirket ortaklıkları sözkonusu olunca oturum da aldım. Giriş çıkışın kolay olması için Alman hükümeti oturum da verdi. Daire almam gerektiği ortaya çıktı. Böyle bir koperatiften söz ettiler. Üye oldum. Denetim kurulu beni yönetim kuruluna aldı. 2003’te üye oldum 2005’te RTÜK üyeliğim sözkonusu değilken ayrıldım. 1 yıllık süre içinde kayıtlarda hakikaten benim yöneticiliğim var. Ama avukatım not gönderdi. Kooperatifin ne bir toplantısına katıldım ne de herhangi bir belgesinde imzam var. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ’Akman’ın önerisi ve davetiyle insanlar koperatife üye oldular, dolandırıldılar’ diyor. Belge gösteriyor. O gösterdiği belgedeki kişi 2000 yılında üye olmuş. Akman kooperatifle 2003’te tanışmış. 2000’de ABD’ deydim. Böyle ahlaksızlık var mı?

Süreç ilk başladığında Başbakan’a bilgi arz ettim.Hem Başbakan, hem bazı bakanlar, ’Bunlara inanmadıklarını görevimin başında kalmam gerektiğini’ çok açık net ifade ettiler. Görevimin başındayım.

Kooperatif’e 2003’te üye oldum

5 çocuk babasıyım. Haysiyetli şeverli bir insanım. Bu gayrımenkul yatırımı benim çoluğumun çocuğumun geleceği. RTÜK Başkanı olmama mani midir? Biriyle gidip bir toprak almak, bina almak, ortak kira geliri almak... Almanya’da şirket ortaklıkları sözkonusu olunca oturum da aldım. Giriş çıkışın kolay olması için Alman hükümeti oturum da verdi. Daire almam gerektiği ortaya çıktı. Böyle bir koperatiften söz ettiler. Üye oldum. Denetim kurulu beni yönetim kuruluna aldı. 2003’te üye oldum 2005’te RTÜK üyeliğim sözkonusu değilken ayrıldım. 1 yıllık süre içinde kayıtlarda hakikaten benim yöneticiliğim var. Ama avukatım not gönderdi. Kooperatifin ne bir toplantısına katıldım ne de herhangi bir belgesinde imzam var.
CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ’Akman’ın önerisi ve davetiyle insanlar koperatife üye oldular, dolandırıldılar’diyor. Belge gösteriyor. O gösterdiği belgedeki kişi 2000 yılında üye olmuş. Akman kooperatifle 2003’te tanışmış. Ben 2000 yılında ABD’deydim.
VATAN’ın notu: Kooperatifle ilgili Frankfurt Bölge Mahkemesi Basın Sözcüsü Savcı Doris Möller Scheu, Zahid Akman’ın kooperatif yolsuzluğuyla ilgili soruşturmada sanık olduğunu, dolandırıcılık ve hileli iflasla sonuçlandırdığını açıkladı.

Haberin Devamı