Gazete Vatan Logo

Alkolsüz birada ‘alkol’ çıktı

TÜRKİYE Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı, alkolsüz olduğu iddia edilen birayı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı bir laboratuvarda tahlil ettirdiklerini belirterek, ”Elde ettiğimiz sonuca göre ’alkolsüz bira’da yüzde 0.26 alkol bulunmaktadır. Bu rakam her ne kadar ’yasal’ sınırın altında olsa bile son derece önemlidir. Çünkü Danıştay 8’inci Dairesi, yüzde 0.24 promil alkollü ticari araç şoförünün ehliyetine el konulmasını onaylamıştır. Ayrıca Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu, kandaki alkol düzeyinde meydana gelen yüzde 0.20’lik artışın, ölümcül kaza riskini iki kat arttırdığını ortaya koymuştur” dedi. Balcı, alkolsüz biranın çocuklara kurulan bir tuzak olduğunu öne sürdü.

Çok meyve ye, güzelleş

İngiltere’deki St Andrews Üniversitesi, 35 deneğin sebze ve meyve alışkanlıklarını mercek altına aldı. Deneklerin yedikleri meyve sebzeler sonrasında haftalık fotoğrafları çekildi. Yapılan incelemeler 6 hafta sonrasında bu kişilerin ciltlerinde gözle görülür bir iyileşme yaşandığını ortaya koydu. Araştırmaya göre günlük tavsiye edilen tüketim miktarından 2.9 porsiyon daha fazla sebze ve meyve tüketen insanların daha sağlıklı göründüğü ortaya çıktı. Ekstra sebze ve meyve tüketimini 3.3 porsiyona çıkartanların sağlıklı görünmenin yanı sıra “güzelleştiği” tespit edildi. 6 hafta sonunda ciltte ışık sensörleri ile yapılan araştırmada ciltte kırmızı ve sarı renklerin fazlalığı ve yüzdeki parlaklık da net bir şekilde tespit edildi. Uzmanlar, bu değişime meyve ve sebzelerde zengin bir şekilde bulunan karotenoidlerin neden olduğunu açıkladı.

Organ reddinde kök hücre umudu

Amerikalı bilim adamları, böbrek naklinde vücudun yeni takılan organı reddetmesini tarihe karıştıracak ve hastanın ömür boyu ilaç kullanmasına gerek olmayacak bir buluşa imza attı. ABD’deki Louisville Üniversitesi Hastanesi ile Chicago’daki Northwestern Memorial Hastanesi’nde yapılan denemelerde böbrek nakli yapılan hastalara yeni geliştirilen bir yönetmle kök hücre tedavisi uygulandı. Donörden alınan kök hücreler böbrek nakli olan hastaya enjekte edildi. Sonuçta hastaların büyük bölümünün yeni tedavi sonrası böbrek reddi (rejeksiyon) ilaçlarını düzenli olarak almasına gerek kalmadığı ortaya çıktı. Uzmanlar, bu yeni yönteme dayanarak hastaların bağışıklık sistemlerinin nakledilen organı reddetmeyeceği yeni sistemler, ilaçlar geliştirilebileceği umudunu dile getiriyor.

Sigara erken doğuma yol açıyor

İskoçya’da yapılan bir araştırma sigara yasağı ile erken doğum arasındaki ilişki olduğunu ortaya koydu. 2006 yılında halka açık alanlarda sigara içme yasağı uygulanmaya başlanan ülkede son 14 yılın doğum istatistikleri ve hamile annelerin sigara içme alışkanlıkları konusunda geniş çaplı bir araştırma başlatıldı. Tıp dergisi Plos Medicine’de yayımlanan araştırma kapsamında 700 bin hamile kadının verileri incelendi. 2006 yılından sonra ülkedeki erken ve düşük kilolu doğum oranlarının yüzde 10 oranında azaldığı tespit edildi. Sigara yasağının yürürlüğe girmesinden sonra sigara içen anne adayı sayısı yüzde 25’ten yüzde 19’a düştüğü tespit edildi. Araştırma yürüten bilim adamları, sigara yasağı sonrası, anne adaylarının bakımında herhangi bir değişiklik olmadığından erken doğum vakalarının azalmasıyla sigara yasağı arasında doğrudan ilişki olduğuna inanıyor. İskoçya’da yapılan bir araştırma sigara yasağı ile erken doğum arasındaki ilişki olduğunu ortaya koydu. 2006 yılında halka açık alanlarda sigara içme yasağı uygulanmaya başlanan ülkede son 14 yılın doğum istatistikleri ve hamile annelerin sigara içme alışkanlıkları konusunda geniş çaplı bir araştırma başlatıldı. Tıp dergisi Plos Medicine’de yayımlanan araştırma kapsamında 700 bin hamile kadının verileri incelendi. 2006 yılından sonra ülkedeki erken ve düşük kilolu doğum oranlarının yüzde 10 oranında azaldığı tespit edildi. Sigara yasağının yürürlüğe girmesinden sonra sigara içen anne adayı sayısı yüzde 25’ten yüzde 19’a düştüğü tespit edildi. Araştırma yürüten bilim adamları, sigara yasağı sonrası, anne adaylarının bakımında herhangi bir değişiklik olmadığından erken doğum vakalarının azalmasıyla sigara yasağı arasında doğrudan ilişki olduğuna inanıyor.

Çok havuç yedi havuç gibi oldu

İngiltere’de 3 yaşındaki çocuk yediğu fazla havuçlar yüzünden yüzü kırmızıya döndü. Leo Barnett isimli çocuğun “karoten” sorunu henüz 6 aylıkken başladı. 40 yaşındaki annesi Angie, o dönemde hepatit hastalığına yakalanan küçük çocuğa iyileşmek için bol bol sebze ve meyve yedirmeye başladı. Aldığı yüksek miktardaki beta-karoten yüzünden suratı turuncu olan küçük çocuk, hastalığı atlattıktan sonra aynı şekilde meyve sebze kütekmeye devam edince cildindeki renk değişikliği de sabit kaldı. Durumun farkına doktorlar verdi. Leo şimdi beta-karoten içeren hiç bir şey yemiyor. Uzmanlar çucuğun vücudunun beta karotenleri A vitamine dönüştüremediğini bu yüzden renginin turuncu olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı