Gazete Vatan Logo

Alkol için yasak vakti...

İşte alkol yasakları ve cezaları! Peki dünyadaki örnekleri nasıl?

Alkol için yasak vakti...

Tartışmalı alkol yasası, AK Parti’nin son dakika önergeleriyle yeni yasak ve cezalar eklenerek gece yarısı Meclis Genel Kurulu’ndan geçirildi.

4’üncü Murat’a rahmet okuttunuz

CHP’li Veli Ağbaba kürsüde, içki yasağı uygulayan 4’üncü Murat’ın fotoğrafını göstererek şunları söyledi: “Uludere katliamının emrini veren Başbakan alkollü müydü, Madımak’ı yakanlar alkollü müydü, Reyhanlı’da saldırı emrini veren caniler alkollü müydü? Herkesin 4. Murat’tan özür dilemesi lazım, ona rahmet okuttunuz.”

Alkol için yasak vakti...

Sabaha karşı kavgayla yasalaştı

Meclis alkol ve sigara yasaklarının kapsamını genişleten düzenlemeyi yasalaştırmak için sabahladı. TBMM Genel Kurulu’nun Perşembe saat 14.00’te başlayıp, Cuma sabahı 06.58’te nokta koyduğu 17 saatlik mesaisinde tansiyon sık sık yükseldi, AK Partili ve CHP’li vekiller arasında arbede çıktı. Kürsü önündeki arbede sırasında CHP’li Özgür Özel ve Mevlüt Aslanoğlu, AK Partili vekillerce tekmelenirken, kavganın büyümemesi için Genel Kurul’a ara verildi. Aranın ardından CHP’nin terk ettiği Genel Kurul’da yasa MHP’li 4 milletvekilinin ret oyuna karşılık 191 AK Partili milletvekilinin oyuyla kabul edildi. CHP, yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğini söyledi.

Alkol için yasak vakti...

MUHALEFETTEN TEPKİ: ‘İçmeden sarhoşsunuz’

Görüşmeler sırasında muhalefet “hayat biçimi dayatması” olarak nitelendirdiği düzenlemeyi zaman zaman ağır zaman zaman da esprili bir üslupla eleştirdi...

- BDP’li Hasip Kaplan: Bir önerge verdiniz, iki dakika geçmeden başka bir önerge daha verdiniz. Kafanız karışık, ’içmeden sarhoşluk’ derler buna... Kovboy filmlerinde sigaranın yerinde çiçek vardı, şimdi şişelerin yerine muz koyarsanız.

Alkol için yasak vakti...

- MHP’li Mustafa Kalaycı: Alkol tüketimi 2004’e göre 8 yılda yüzde 26 artarak, 1 milyar 127 milyon litreyi aşmıştır. Dindar nesil yetiştirmek isteyen AK Parti iktidarında alkol tüketimi artmıştır.

- CHP’li Dilek Akagün Yılmaz: Kahve de keyif veren bir şey, onu ne zaman yasaklayacaksınız acaba?

Alkol için yasak vakti...

AK PARTİ’DEN SAVUNMA: ‘Kızlar içmeyen koca ister’

Teklifin görüşmelerinde AK Parti grubu adına kürsüye çıkan İzmir Milletvekili İlknur Denizli de düzenlemeleri savundu. Denizli ile CHP’li vekiller arasında yaşanan ilginç diyalog tutanaklara şöyle yansıdı:

Alkol için yasak vakti...

- İlknur Denizli: AK Parti’nin hiçbir alanda yasaklamak gibi bir yönteminin olmadığını artık herkes biliyor.

- Sakine Öz: Sen uyu!

- Özgür Özel: Az kaldı...

- Denizli: Şarkıyı hepimiz biliriz, fabrikada tütün saran kızlar, içmeyen bir kocaları olsun isterler.



DERDİNİ BAĞDAŞ KURUP ANLATTI

CHP milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, görüşmelerin en ilginç simasıydı. Aslanoğlu, kürsüdeki konuşması sırasında yere bağdaş kurup oturarak tütün satıcılarının mağduriyetini anlattı.

Kafa kıyak dolaşan bir nesil istemiyoruz

Başbakan Erdoğan, parti genel merkezinde düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda alkol düzenlemelerini değerlendirdi:

ABD ve Batı’da da aynı

“Bir devlet gençliğini, insanını tabii ki kötü alışkanlıklardan koruyacak. Yani biz bunu teşvik mi edelim? Bu ilk defa Türkiye’de yapılmıyor. Dünyanın neresine gidersen git Amerikası’nda da Batı’sında da bu uygulamalar var. İçebileceğiniz yerler belli.”

Alkol için yasak vakti...

Tekirdağ silinecekmiş!

“Bir CHP milletvekili (Emre Köprülü’yü kastediyor) ‘Bunlar Tekirdağ’ın ismini de unutturmak istiyor’ diyor. Böyle yanlış bir yaklaşım olur mu? Tekirdağ rakısı varmış... Şimdi bu yasaklanınca Tekirdağ ortadan kalkacak, haritadan silinecek. Kimlerle uğraşılıyor görüyorsunuz değil mi?”

Şaribül leyli ven nehar

Ufacık çocukların şaribül leyli ven nehar olmasını istemiyoruz. Yani gece gündüz içen, sekr (sarhoş) halinde kafa kıyak dolaşan nesil istemiyoruz. Uyanık, diri olacak, bilgiyle mücehhez olacak. Malatya milletvekillerinden biri, ‘Ayran getirin’ diyor.”

Unuttu ayranı kör olası

“Ayrana hasretsen özel misafirim ol, ben sana ayran ikram ederim ama unutma ki anan da ninen de hepsi o ayranlarla yetiştiler ve onların milli içkisi ayrandı. Zaten böyle diyor şair (Mehmet Akif Ersoy’u kast ediyor): Unuttu ayranı, matuha (bunak) döndü kör olası.”


ESNAF KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

Artık dükkanı kapatırız!

- Necdet Korkmaz (40): Hayatımda böyle saçma bir yasak görmedim. Bu içki yasağını da bir gecede getirdiler. Fakat yasağın uygulama saati çok erken. Bu yasak uygulamaya geçerse zor durumda kalırım ve dükkanımı kapatabilirim.

- Vural Koç (36): Bu yasaklamanın sonucunda karaborsa teşvik olacak. Adam büfesinde alkol satamıyorsa arabasıyla satacak. El altından satışlar başlayacak. Bu yasaklama ciromu yüzde 50 etkileyecek.

- Salih Erişken (50): Zaten büfeler akşam 10’dan sonra iş yapmaya başlar. Satışlarımı yüzde 70 etkiler ve beni zor durumda bırakır. Uygulamanın amacı alkol kullanımı engellemektir. Bunun için de alkole zam yaptıklarını düşünüyorum. *Oğuz YETER

Haberin Devamı