Gazete Vatan Logo

Alım 2 milyar dolar oldu Jim Rogers da geliyor

Borsada, 8 ayda yabancıların yaptığı alımların tutarı 2 milyar doları aştı. ‘Emtia gurusu’ olarak bilinen ve isabetli yatırımları ile dikkat çeken Jim Rogers da Türkiye’de tahvil alacağını açıkladı

Alım 2 milyar dolar oldu Jim Rogers da geliyor

Emtia gurusu olarak tanınan, dünyaca ünlü yatırımcı ve finans uzmanı Jim Rogers, Ortadoğu’da olanlara rağmen insanların artık daha iyimser olduğunu belirterek, “Durum bu şekilde oldukça Türkiye daha iyi durumda olacak. Türkiye’nin doğuda, batıda, güneyde dostları var. Tabii ki Türkiye daha iyi durumda olacak. Bu nedenle ve yüksek getirisi nedeniyle Türk tahvillerine yatırım yapmayı düşünüyorum” dedi.

Kore ile savaş olmaz

Rogers, uluslararası yatırımcıların gelişen piyasalara yönelik ilgisinin devam ettiğini belirterek, Çin ve Rusya gibi birçok piyasanın yükselişte olduğunu gördüklerini, insanların yeniden gelişmekte olan ekonomilere döndüğünü söyledi.

Rogers, küresel piyasaları etkileyen gelişmeleri değerlendirirken, Kuzey Kore kaynaklı gerilimin Çin’in baskısı nedeniyle savaşa dönüşmeyeceği öngörüsünde bulundu. Rogers, şöyle devam etti:

“Kuzey Kore ile savaş ortamı oluşursa piyasalar bir süreliğine çökecektir. Böyle bir savaşın uzun süreceğini sanmam. Ben savaşın olmasını beklemiyorum. Her zaman gerilim ortamı olduğunda piyasalar bir miktar geriler. Fakat bu yaklaşık yüzde 10 seviyesinde olur. Gerilimin yaklaşık bir yıl içerisinde sonlanmasını bekliyorum.”

Haberin Devamı

Uluslararası piyasalardaki olumlu havanın birkaç yıl içerisinde bozulabileceği tahmininde bulunan Rogers, buna gerekçe olarak S&P 500 endeksindeki hareketleri ve ABD başta olmak üzere birçok ülkede artan borçluluk oranını gösterdi. Rogers, S&P 500’e bakıldığında hisselerin yüzde 90’ının aşağı yönlü olduğunu, sadece yüzde 10’unun yükseldiğini, bunun savaş riskiyle bir ilgisi bulunmadığını, tüm dünya borsalarında problem olması halinde bundan kimsenin kaçamayacağını söyledi.

Sorunlarımız olacak

Küresel krizlerin bir günde oluşmadığını belirten Jim Rogers, şunları kaydetti: “2008’de tüm dünyada yüksek borçluluk nedeniyle büyük bir sorunumuz vardı. 9 yıl sonra borçlarımız daha da yüksek. Fed bir sorun çıkmayacağını söylüyor. ABD’de faiz oranları ya piyasa koşullarıyla ya da Fed’in kararıyla artacak. Fakat zaman içerisinde daha ciddi sorunlar oluşacak. Fed, panikleyerek piyasaları kurtarmaya çalışacak. Bu bir süreliğine işe yarayabilir. Fakat sonrasında büyük çöküş olacak. İşte o zaman ciddi sorunlarımız olacak.”

Haberin Devamı

Ağustos’la birlikte 2 milyar dolar aşıldı

Borsa İstanbul’da, yabancı yatırımcılar Ağustos ayında alımlara devam ederek bu yılki net alım tutarını 2 milyar 114 milyon dolara çıkardı.

Borsa İstanbul verilerine göre, borsada, yılbaşından bu yana Mart ayı hariç aylık bazda net alım tarafında yer alan yabancı yatırımcılar, Ağustos ayını da 280 milyon dolarlık alımla tamamladı.

Yabancı yatırımcının, Ağustos ayındaki 280 milyon dolarlık alımıyla yıl başından bu yana gerçekleştirdiği net alış tutarı 2 milyar 114 milyon dolara yükseldi. Yabancı yatırımcılar aylık bazda bu yıl sadece Mart ayında, 48 milyon dolarlık net satış gerçekleştirmişti.

THY ilk sırada

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yabancı alımlarının desteği ile Ağustos ayında TL bazında yüzde 2.31, dolar bazında yüzde 4.29 yükseliş kaydetti. Endeksin Ağustos kapanışı itibarıyla yılbaşına göre yükselişi TL ve dolar bazında yüzde 40’ı aştı. Bu dönemde TL bazlı BIST 100 endeksi 110.531 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Yabancı yatırımcılar 122.2 milyon dolarlık net alımla geçen ay en çok Türk Hava Yolları hissesi tercih ederken, en fazla satış yaptıkları hisse senedi 43.2 milyon dolar ile Tüpraş oldu.

Haberin Devamı

Bu dönemde yabancı yatırımcıların en çok net alım yaptığı hisse senetlerinde Türk Hava Yollarını 67.5 milyon dolar ile Kardemir (D), 32.5 milyon dolar ile Turkcell, 30.6 milyon dolar ile Garanti Bankası ve 25.9 milyon dolar ile Tekfen Holding izledi. Yabancı yatırımcı tarafından Tüpraş’ın ardından Ağustos’ta en fazla satışın yapıldığı hisse senetleri 33.8 milyon dolar ile Emlak Konut GYO, 28.5 milyon dolar ile Arçelik ve 17.5 milyon dolar ile ASELSAN oldu.