Gazete Vatan Logo

Alibaba’nın kargosu 5 günde gelecek

Çinli e-ticaret devi Alibaba, Türkiye’de posta dağıtımını Aras Kargo ortaklığında sağlayacak. Çin’den Türkiye’ye 40 günde gelen kargoda teslimat süresi 5 güne inecek

Alibaba’nın kargosu 5 günde gelecek

Aras Kargo, Çinli e-ticaret devi Alibaba ile anlaştı. Şirket, Alibaba’nın ürünlerini Türkiye’de dağıtarak, Çin’den 25-40 günü bulan teslim süresini 5 güne kadar indirecek.

2017’yi yüzde 20 civarında bir büyüme ve 1 milyar liranın üzerinde ciroyla kapatacaklarını ifade eden Aras Kargo Genel Müdürü Hikmet Bulduk, kargo sektöründe e-ticaretin önemli oyuncularından biri olma hedefleri için Alibaba ile büyük bir adım attıklarını söyledi. Ayrıca kargo merkezlerinde paketlerin güvenliği için tarama cihazlarının kurulmasına yönelik bir yönetmelik üzerinde çalışıldığını dile getiren Bulduk, “Burada güvenlik söz konusu olduğu zaman biz yönetmeliğe uymak zorundayız ama ben böyle bir uygulamanın yürürlüğe gireceğini sanmıyorum. Hem teslimat süresi artacak hem de maliyetler artacak” şeklinde konuştu.

Türkiye’de her ay 10 milyon kapıyı çaldıklarını ve bunun sürekli arttığını kaydeden Bulduk, Alibaba ile yapılan anlaşma kapsamında gerekirse uçak satın alacaklarını söyledi.

Teknolojiye yatırım

Avrupa’da birkaç ülkeyle benzer anlaşmalar için görüştüklerini bildiren Bulduk, e-ticaret pazarının 2020’de 3 trilyon doları aşacağını ve dünyanın önemli aktörlerinden biri olmaları için teknolojik yatırımlarını yoğunlaştırdıklarını belirtti. E-ticaretin gelişmesi ile kargoculuğunda büyük gelişim kaydettiğini aktaran Bulduk, sözlerine şöyle devam etti: “İkitelli Transfer Merkezi 10 milyon euro yatırımla yenilendi. Bu yatırımla birlikte İkitelli Teknolojik Transfer Merkezi’nde kapasitemiz saatte 5 bin 500 gönderiden 15 bine çıktı. İkitelli’nin ardından Ankara, İstanbul ve İzmir’deki transfer merkezlerini toplamda 30 milyonluk bir yatırımla dijitalleştireceğiz.”

Haberin Devamı

Kargo araçlarına ‘kara kutu’

Dijital dönüşüm yatırımlarının sadece transfer merkezlerini dönüştürmekle sınırlı olmadığını belirten Hikmet Bulduk, “Dijital projelerimizden en önemlisi olan rota optimizasyonu ile Türkiye’deki tüm araçların rotası ana merkezden verilecek. Kargo araçlarında ‘kara kutu’ araç takip sistemleriyle kurye sürüş tekniklerini geliştirerek, karbon salınımını daha da azaltacağız, 16 milyon liranın üstünde yakıt ve yedek parça tasarrufu sağlayacağız. Tüm operasyonel dijital süreçler, kargonun zamanında tesliminden anlık konumuna kadar tüm bilgileri anlık olarak bize verecek” dedi.

Haberin Devamı

Çinli e-ticaret devi Alibaba’nın Türkiye’de 3.5 milyon kayıtlı üyesi bulunuyor. Türkiye, İngiltere’nin ardından Alibaba’nın Avrupa’daki en büyük ikinci pazarı konumunda.