Gazete Vatan Logo

Alibaba’da mağaza

İhracatta pazar sorunu e-ihracat projesi ile aşılacak. İhracatçı e-ticaret devi Alibaba’da Ekonomi Bakanlığı ve TOBB desteği ile mağaza açacak. Üyelik ücreti ödemeyecek. Büyük küçük tüm işletmeler ürünlerini dünyadaki her ülkeye sorunsuz gönderebilecek

Alibaba’da mağaza

Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Alibaba.com, Halkbank ve VakıfBank yeni bir e-ihracat projesi gerçekleştirdi. Proje kapsamında TOBB’a bağlı oda ve borsa üyeleri artık dünyanın en uzak köşesine dahi ürününü gönderebilecek. İhracatçılar dünya devi e-ticaret sitesi Alibaba.com’daki pazar yerlerinde ücretsiz mağaza açacak. Ödenmesi gereken üyelik ücretinin yüzde 80’i Ekonomi Bakanlığı, yüzde 20’si VakıfBank ve Halkbank tarafından karşılanacak. Özellikle şimdiye kadar hiç ihracat yapmayan firmalar uzak pazarlara açılabilecek. 100 bin ihracatçıya destek verilecek.

Dev dalga geliyor

Dünyada yeni trendin e-ticaret olduğunu ve büyük bir e-ticaret dalgasının geldiğini söyleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Bu dalgadan kaçış yok. Ya altında kalacağız ya da üstüne çıkıp keyfini çıkartacağız. Çin’de 1 saatte 25 milyar dolarlık e-ticaret gerçekleştirilirken bizim 2016’daki toplam e-ticaret rakamımız 9 milyar dolar. 5 yıl sonra dünya ticaretinin yüzde 50’si, ihracatın da yüzde 40’ı elektronik ortamda yapılacak. İşte bu noktadan sonra bizim de elektronik ticarette bildiğimiz tüm doğrular değişecek. Bürokrasi ortadan kalkacak. İhracatçı rahatlayacak” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Yeni havalimanı bu işin merkezi

İstanbul Yeni Havalimanı’nın etrafında dünyanın en büyük e-ticaret ve lojistik serbest bölgesinin kurulacağını aktaran Nihat Zeybekci, “Türkiye’nin gelecekte e-ticaret, e-ihracat, e-lojistik merkezi ve bunun arkasında İstanbul’un e-finansman ve Finans Merkezi haline gelmesi için son derece önemli bir süreci başlatmış bulunuyoruz” dedi.

Dış ticaret girişimi olacak

2011’de e-ticaretin küresel perakende satışlar içerisindeki payının yüzde 3.6 iken, 2016’da yüzde 8.5’e yükseldiğini, şu anda da bunun yüzde 10’ların üzerinde olduğunu vurgulayan Nihat Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir, iki kişilik mikro ölçekli üretici bile ihracatçı hale gelecek. Dünyanın her yerinden sipariş geldiği anda orada yeni e-ihracat dış ticaret sermaye şirketleri şeklinde bir girişimimiz de olacak. TOBB, TİM ve diğer toplum kuruluşlarımızla yeni iş birliği alanlarımız oluşacak. Bir yerde organik tarım, el sanatı yapan bir tek kadınımız bile olsa onun elektronik ticaretteki ortamına sipariş geldiği anda bu sistem devreye girecek. O sadece üretimini yapacak. Burada Eximbank da devreye girecek.”

Haberin Devamı

500 milyar $’lık büyük hedef

Bu projenin ihracata önemli bir ivme kazandıracağını belirten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da şunları söyledi: “500 milyar dolar hedefine ulaşmak için ihracat yaptığımız pazarları ve ihraç ettiğimiz ürünleri çeşitlendirirken ihracatçı sayımızı da arttırmalıyız. Etkin kullanmamız durumunda, e-ihracat platformları bunu başarmamızı sağlayacak çok önemli araçlar.”

KOBİ’lerin adapte olması gerekiyor

Türkiye’de 3.5 milyonu aşan sayıda üyeleri olduğunu belirten Alibaba.com Türkiye Ülke Müdürü Cüneyt Erpolat, KOBİ’lerinin uluslararası alanda iş yapmalarını kolaylaştırmak için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Erpolat, sözlerine şöyle devam etti: “Dünyanın lider e-ticaret platformu olarak, geçtiğimiz yıl ilk etabına Ekonomi Bakanlığı himayesinde başladığımız e-ticaret teşvik projesiyle, Türk KOBİ’lerinin uluslararası ticarete açılma oranına ciddi ivme kazandırdık. Şimdi bu yeni adımla, ihracatçıya yeni pazarlar yaratmayı, verimliliğini artırmayı hedefliyor, her yıl ihracat yapan ihracatçı sayısını ve ihracat menzilini de yükseltmeyi amaçlıyoruz. Aynı zamanda, Alibaba.com’un büyük veri kaynağıyla potansiyel ürün ve ürün grubu ile bölge ve ülkelerin belirlenmesini, verimliliğin artırılmasını, e-ticaretin toplam ticaret içindeki payını gelişmiş ülkeler seviyesine çıkartmayı da hedefliyoruz. Dijitalleşme, artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası ve bu anlamda Türk KOBİ’lerinin dijital dönüşüme mutlaka adapte olması gerekiyor.”

Haberin Devamı