Gazete Vatan Logo

Ali Rıza Efendi’nin evi bugün açılıyor

Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin Makedonya’daki evinin restorasyonu tamamlandı. Başbakan Erdoğan bugün canlı bağlantıyla açılışını yapacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 5 ülkede tamamlanan Türkiye Koordinasyon ve İşbirliği Ajansı (TİKA) projelerinin açılışını, bugün bu ülkelere yapılacak canlı bağlantılarla gerçekleştirecek.

TİKA’nın yürüttüğü projelerin Ankara Ticaret Odası’nda yapılacak töreninde, Makedonya’da Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi Anı Evi, Filistin’de El- Bireh Türk Okulu, Somali’de Mogadişu Dostluk Yolu, Tunus’ta Tarımsal Kalkınma, Gürcistan’da AİSİ Engelli Merkezi, bu ülkelere yapılacak canlı bağlantılarla açılacak.

Ziyarete açılacak

Türkiye ve Makedonya Kültür Bakanlıkları işbirliği ve TİKA’nın desteğiyle Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin Makedonya’daki evinin, 2011 yılında başlayan aslına uygun olarak yeniden inşa edilmesine yönelik çalışmaları tamamlandığı belirtildi. Anı Evi, bugün yapılacak açılışın ardından ziyaretler başlayacak. Kocacık Köyü’nde, Makedonya Kültür Bakanlığı’nca koruma altına alınan iki anı evinden biri yöresel kültürün sergilendiği etnolojik müze olarak yeniden düzenlenerek Osmanlı dönemi Makedonya, Türklerin Kocacık’a gelişi ve Atatürk’ün Manastır günlerini anlatacak şekilde hazırlandı.

Daha geniş bir alana sahip Ali Rıza Efendi’nin evi ise Atatürk ve ailesinin hayatını anlatacak biçimde yaşayan bir ev düşüncesiyle tasarlandı. Bu kapsamda, Ali Rıza Efendi’nin babası Kızıl Hafız Ahmet Efendi ile annesi Ayşe Hanım, çocuk yaştaki Mustafa ve Makbule Hanım, Ali Rıza Efendi ve Zübeyde Hanım anı odaları, genç Mustafa Kemal’in Balkan günlerini yansıtan canlandırma köşelerine yer verildi.

Haberin Devamı