Gazete Vatan Logo

Ali Balkaner 34 yıla mahkum oldu karar öncesi hastanede kayboldu

Yurtbank'ın eski sahibi Ali Avni Balkaner, bankanın zarara uğratıldığı iddiasına ilişkin davada 34 yıl 7 ay ağır hapis ve 69 trilyon 307 milyar 925 milyon lira ağır para cezasına çarptırıldı. Ancak Balkaner karar açıklanmadan önce fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Karar sonrası ise Balkaner kayıplara karıştı. Balkaner hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı



I* stanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Yurtbank davasında Ali Avni Balkaner başta olmak üzere bankanın icracı yöneticilerine Mahkeme Heyeti'nin oybirliği ile rekor cezalar çıktı. Dünkü duruşmada Balkaner salondaki yerini aldı. Hiçbir off-shorezedenin parasına yan gözle bakmadığını belirten Balkaner, "Ben hasta ve yaşlı bir adamım ancak 3-5 sene daha yaşarım. Kul hakkıyla gitmek istemem. 17 Ağustos 2000 tarihinde 'Mal varlığımı satın, mudilerin parasını ödeyin' dedim. Onların durumu çözülmezse ben madden ve manen zaten perişanım. Sistem kurulursa ölsem de ödenir kalsam da" şeklinde konuştu. Balkaner'in sesinin titrediği farkedildi. Bir süre sonra fenalaşınca mahkeme tarafından verilen izinle duruşma salonundan çıkarılan Balkaner, korumaları tarafından International Hospital'a götürüldü. Ayakta tedavi gören Balkaner, hastaneden ayrıldı.

Ali Avni Balkaner'in rahatsızlanarak hastaneye götürülmesinden sonra avukatları Deniz Ketenci, Fatih Çınar ve Volga Gökçe, daha önce yaptıkları itirazların dikkate alınmadığını, mahkemenin yanlı ve taraflı olduğunu ileri sürdüler ve duruşmanın reddini istediler. Daha sonra da toplu olarak salonu terkettiler.

Mahkeme heyeti, Ceza Muhakemeleri Usul Kanunu'nun 29/A maddesi gereğince red talebini, duruşmayı uzatma amacı taşıdığı gerekçesiyle reddetti. Balkaner dışında hazır bulunan sanıklar da savunmalarını tamamladı.

Mahkeme heyeti, bütün delillerin toplandığını ve karar aşamasına gelindiğini belirterek sanıklar ile avukatlarından son savunmalarını yapmalarını istedi. Sanıklar ile avukatları, bu aşamaya kadar yaptiklan savunmaları tekrar ettiklerini ve suçsuz oldukları için beraatlerine karar verilmesini istediler.

Balkaner çeteden beraat etti ama...
Duruşma sonunda mahkeme heyeti, verilen yaklaşık l saatlik aradan sonra davanın bittiğini belirterek verilen kararı hazır bulunan 4 sanık ile çok sayıda avukat ve duruşma salonuna sığmayan mudilerin yüzüne karşı okudu. Mahkemenin kararı şöyle:

Ali Avni Balkaner hakkındaki 4 suçlamanın birinden beraat ederken 3'ünden ayn ayrı cezalandırıldı.

1. Suçlama: Ali Balkaner, "Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak ve yönetmek" suçundan kesin ve inandırıcı deliller elde edilmediğinden beraat etti.

2. Suçlama: Balkaner, "Tahsis edilmemesi gereken kredi açılmasını sağlamak amacıyla dolandırıcılık" suçlamasına konu olan, konut kredisi adı altında grup firmalarından ÜÇEM A.Ş. firmasına kaynak aktarmak amacıyla Çamlıca Konaklarıyla ilgili kredi tahsis ettiği gerekçesiyle "dolandırıcılık" suçundan TCK 504 maddesi gereğince 5 yıl ağır hapis ve sağlanan haksız menfaatin iki misli olan 9 trilyon 653 milyar 876 milyon lira ağır para cezasına çarptırıldı. Balkaner'in dolandırıcılık eylemini aynı kasıt altında birden fazla tekrarladığı gerekçesiyle cezası 1/6 oranında artırıldı. Ayrıca mahkeme kullandırılan kredi miktarının fahiş olmasını gözönüne alarak cezayı üst sınırdan TCK 522 uyarınca ikinci kez artırdı. Balkaner sonuç olarak bu suçlamayla ilgili olarak 7 sene 3 ay 15 gün ağır hapis ve 12 tirilyon 67 milyar 345 milyon lira para cazasına çarptırıldı.

3. Suçlama: Ali Balkaner hakkında "Fiduaciary (inançlı işlemler) nedeniyle Bankalar Kanunu'na muhalefet ederek zimmet" suçlamasıyla ilgili olarak, 23 Haziran 1999 tarihinden sonra hakim hissedarı bulunduğu banka yönetimi adına Yönetim Kurulu Başkanı sıfatıyla tek başına imzaladığı tasarruflarla, yurtdışı bankalardan temin edilen ve grup şirketlerine geri dönmemek üzere kullandırılan 12 milyon dolar kredi nedeniyle bankayı zarara uğratarak menfaat temin edip zimmetine para geçirdiği gerekçesiyle TCK 13/2 maddesi gereğince daha fazla hapis cezası verilemeyeceğinden en yüksek ceza olan 24 yıl ağır hapis ve meydana gelen zararın 3 katı olan suçun işlendiği tarihteki Merkez Bankası kuru esas alınarak 17 trilyon 278 milyar 968 milyon lira para cezası verildi. Duruşmalardaki iyi halini gözönüne alan mahkeme heyeti 1/6 oranında indirim uygulayarak Balkaner'i 20 sene ağır hapis ve 14 trilyon 399 milyar 140 milyon lira ağır parayla cezalandırdı.

4. Suçlama: "Off-Shore hesapları üzerinden bankanın vasıta kılınmak suretiyle dolandırıcılık." Kıbrıs'ta 500 bin dolar sermaye ile Yurt Security Off-Shore Ltd. şirketini kurduran Balkaner, 4 bin 204 mevduat sahibinden para topladı. Bu mevduat dolanbaçlı yollardan talimatıyla grup şirketlerine geri dönmemek üzere kullandırdı. Bu şekilde aktarılan paralarla "dolandırıcılık" suçu işlendi. Mahkeme Balkaner hakkında verilen cezayı TCK 80 ve TCK 522 maddeleri gereğince iki kez artırdı. TCK 59. maddesi gereğince iyi halden indirim uygulayan mahkeme bu suçtan Balkaner'i 7 sene 3 ay 15 gün ağır hapis ve 42 trilyon 841 milyar 440 milyon ağır para cezasına çarptırdı.

Böylece Balkaner 3 ayn suçtan toplam 34 yıl 7 ay ağır hapis ve 69 trilyon 307 milyar 925 milyon lira ağır para cezasına çarptırılmış oldu. Mahkeme heyeti, verilen cezaların toplam miktarı ile bu suçlardan dolayı tutuklu kaldığı süreyi de dikkate alarak Balkaner hakkında gıyabi tutuklama kararı verdi.


Yönetimdeki Hazine görevlisine iki kat ağır ceza verildi
Sanıklardan Ali Avni Balkaner'in kardeşi Ahmet Uğur Balkaner ile Genel Müdür vekilleri Bayram Eser, Engin Aras ve Murat Yanık hakkında "Tahsis edilmemesi gereken kredi açılmasını sağlamak suretiyle dolandırıcılık" ve "Off-Shore hesapları üzerinden bankanın vasıta kılınmak suretiyle dolandırıcılık" suçlarından toplam 5'er yıl 10'ar ay ağır hapis, 54 trilyon 908 milyar 785 milyon lira ağır para cezası verildi. Diğer sanık bankanın genel müdürü Süleyman Ekiz ise aynı suçlardan 6 yıl 9 ay 20 gün ağır hapis ve 54 trilyon 908 milyar 785 milyon lira ağır para cezasına çarptırıldı.

Bu arada aynı suçlamayla ilgili bankanın murahhas üyesi olan ve Hazine tarafından yönetim kuruluna atanan Metin Aytaç üst sınırdan cezalandırıldı. Kararda bunun gerekçesi "Hazine'ce atandığından, yönetim kurulu üyesi olarak kararlara muhalefet etme şansı vardı ancak kullanmadı" şeklinde gösterildi. Off-Shore üzerinden "dolandırıcılık" suçundan ise Krediler Müdürü, Off Shore Direktörler Kurulu üyesi Mustafa Nihat Yurdakök, Yurt Leasing ve Yurt Factoring Genel Müdürü ve Off Shore Direktörler kurulu üyesi Özcan Kaşlıoğlu, 2 yıl 11 ay ağır hapis ve 42 milyar lira ağır para cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı