Gazete Vatan Logo

Ali Babacan'dan flaş açıklamalar!

Eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Babacan canlı yayından 1 Kasım öncesi ve sonrası ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.

Ali Babacan'dan flaş açıklamalar!

Başbakan eski yardımcısı ve AK Parti Ankara milletvekili adayı Ali babacan Habertürk TV-Bloomberg Ht ortak yayınında değerlendirmelerde bulundu. Babacan'ın açıklamlarından satır başları şöyle;

"BAŞBAKANIMIZ ARADI, 'KALMANI İSTİYORUZ' DEDİ"

7 Haziran'da tek başımıza iktidara gelmemizi bekliyorduk. 3 dönem kuralı vardı. Kurum çok önemlidir. Ak Parti'nin de kurumsallaşması için 3 dönem kuralı önemliydi. Kişilere bağımlılığın azalması ve ilkeler ile değerlerin öne çıkması gerekiyor. Bu kuralı çok benimsedik. Bir süre siyasete bu nedenle ara vermek istedim. Ama seçim sonuçları farklı şekilde ortaya çıktı. Bu karşın son saatlere kadar ara vermeyi düşünüyordum. Adaylık için de başvurmadım. Fakat son gün, cuma namazı sonrası Sayın Başbakanımız aradı. Kalmanı istiyoruz" dedi. Nihayetinde vatana millete hizmet için böyle bir çağrı gelince reddedemedim.

"KAYNAK PROBLEMİ OLMAZ"

CHP'nin vaatlerinin bütçeye yükü 150 milyar liraya çıkabilir. Bizim açıklamalarımızın ardında ince hesaplar var. Milli gelire oranı yük açısından yüzde 1'e denk gelir. Bütçe disiplininde vazgeçeceğimiz anlamına gelmiyor.

Haberin Devamı


Böyle bir paketin kaynak problemi olmaz. Ama CHP'ye 150 milyar liralık yük getiren vaatlere karşı ‘kaynak nereden bulacaksınız?’ diye sorulur.

Aldığımız her kararın cari açığı dikkate alması lazım. Tasarruf artışını dikkat almak lazım.

"HIZLI DÜZELMELER OLACAK"

* Bir koalisyon kurulduğunda diğer partileri sözleri var AK Parti'nin sözleri var oturup konuşmak gerekiyor.

* Belirsizliklerin giderilmesi gerekiyor. Türkiye'de uzun vadeli bir perspektif ortaya koyacak bir tablo olursa, ekonomi politikalarında bir netlik olduğu anda hızlı düzelmeler olacaktır.

* Seçimden sonra ortaya çıkacak istikrarlı tablo faize ve kura olumlu yansıyacaktır.

* Bu yıl beklediğimiz yüzde 3 büyümenin tamamı tüketim harcamalarından geliyor. İhracat büyümeyi eksiye çekti. İhracat başabaş olsa bu sene yüzde 4 büyüyecektik. Sadece tüketimle büyüme uzun vadede sürdürülebilir büyümeyi sağlamak. Önce kazanacağız sonra harcayacağız.

Haberin Devamı

* İyi tarafı büyüme ve istihdam var gelir dağılımı dengeli. Koalisyon olursa dengeli olacakmış gibi algılanıyor. Türkiye'nin istikrarı mutlaka demokrasiye dayanmalı,

BANKACILIK SEKTÖRÜ

* Çok şükür Türkişye'nin yüz akı. Zamanında millet olarak çok bedeller ödedik. Bankalardan bazıları uluslararası sermayelere sahip. Bu bankalar burada öğrendiklerini ana bankalarına taşımaya başladılar.

* Bankacılık Türkiye'nin en güçlü sektörlerinden biri.