Mevsim halâ hedge mevsimi

Çok değil Ekim ayının sonunda “hedge mevsimi” başlıklı bir yazı yazmış ve kurların yıl sonuna doğru hareketleneceğini belirtmiştim

Haberin Devamı

Çok değil Ekim ayının sonunda “hedge mevsimi” başlıklı bir yazı yazmış ve kurların yıl sonuna doğru hareketleneceğini belirtmiştim. Dolar/YTL kurları 1.4500’lerdeyken yazılan bu yazıda; 1.4315 seviyelerine kadar gerileme olabileceğine, kapanış bazında 1.4675’in üzerine geçilmesi durumunda da hareketin hızlanabileceğine değinmiştim.

Döviz riski taşıyan firmaların hem yıl sonu bilançolarını “şık” göstermek için hem de gerçek anlamda risklerini azaltmak için forward ya da opsiyon gibi türev ürünleri kullanarak risklerinin bir kısmını kapamalarının doğru olacağını vurgulamıştım. Dolar kuru 1.4325’e kadar geriledi ve ardından da 1.4675’i aşarak dün 1.4870 seviyelerine kadar yükseldi.

Kurlardaki bu hareketliliğin ardında Kasım sonunda “yılı kapatacak” olan yabancıların alımları önemli rol oynadı. Zira özellikle Aralık ortasındaki AB liderler zirvesi öncesi Kıbrıs konusundaki kararın 6 Aralık’ta istenmesi ve Türkiye’nin de şimdiden “red” cevabını veriyor olması gerginliği arttıracaktır. 301. maddede yapılacak değişikliklerle; meselenin ‘bir şekilde’ genel seçimler sonrasına ertelenecek bir yolla hallolacağını düşünüyorsam da bazı piyasa katılımcıları “eşeğini sağlam kazığa bağlamayı” tercih ediyorlar.

Ayrıca piyasalarda; 4 Aralık’tan itibaren başlayacak olan Denizbank’taki çağrıya iştirak edecek bazı fonların dövizlerini önceden aldıkları konuşuluyor. Buna karşın Dexia’da bu çağrı için gerekli dövizleri bir şekilde YTL’ye çevirmek durumunda. Bu durum kurlardaki yükselişi dengeleyecek olsa da AB tedirginliği sürdüğü müddetçe aşağı hareket sınırlı kalacak gibi görünüyor. Hatırda tutmakta fayda var; benzer bir durum Finansbank hisselerindeki çağrı döneminde de yaşanabilir.

Bundan sonra ne olabilir?

1.4780 seviyesinin üzerinde günlük kapanış olduğu takdirde (1.48 seviyesi stop losslar ve opsiyonlar için önemli bir direnç) önce 1.4920 ardından da 1.5075 seviyeleri resmin içine girecektir. AB gerginliği artar ise önümüzdeki hafta bu süreç hızlanabilir. Eğer Dexia, 4 Aralık öncesi YTL yaratmak için döviz satışı yaparsa yeniden 1.46 seviyelerini görebiliriz. Ancak Haziran ayından gelen düşüş trendi artık kırılmış durumda ve aşağı hareketler daha sınırlı kalacaktır.

Bu süreçte 1.46 seviyeleri görülsün ya da görülmesin, 1.51 seviyeleri hızlı bir hareketle aşılırsa 1.55 ihtimali konuşulacaktır. Ancak ne Güney Afrika para birimi Rand, ne de diğer gelişmekte olan ülke paraları bu tarz bir hareketi teyit eder bir görünüm arz etmiyorlar. O nedenle de yıl sonuna kadar 1.46-1.51 bandında kalmamız yüksek olasılık.

Sonuna yaklaşılıyor olsa da mevsim halâ hedge mevsimi...

DİĞER YENİ YAZILAR