Citibank bereketi

Citibank’in Akbank’ın yüzde 20’sini 3.1 milyar dolara alması, piyasalara önemli bir moral kaynağı olmuştu

Haberin Devamı

Citibank’in Akbank’ın yüzde 20’sini 3.1 milyar dolara alması, piyasalara önemli bir moral kaynağı olmuştu. Yönetim kurulunda bir üye bulunduracak olması, karar alma sürecinde etkin rol alamayacağı bir ortaklık için ödenen bu rakam, Financial Times tarafından da “ucuz” bulunmamıştı.

Üç günlük bayram tatilinin ardından, dünya borsalarının İMKB’nin tatilde olduğu sürede yaşadığı yükselişler, dün tek günde kapatıldı. Üç günlük farkı kapatmak isteyen İMKB’ye destek yine Citibank’tan geldi. Borsanın ilk seansında Citibank’ın “Petroldeki düşüşlerden dolayı Rusya’nın ağırlığının azaltılması, Türkiye’deki yatırımların arttırılması” yönündeki raporu, hem borsaya hem de döviz ve bono piyasalarına ivme kazandırdı. Citibank’in Türkiye’ye yatırım yaptıktan hemen sonra böylesi bir rapor yayınlaması ilginç bir raslantı olsa gerek!

İMKB endeksi günü yüzde 2.39 yükselişle 40 bin 591 seviyesinden kapatırken, dolar kurları güne 1.4560 seviyelerinden başlarken gün içinde 1.4440 alış seviyelerine kadar geriledi. Bono cephesinde de bir önceki Cuma gününe göre 40 baz puanlık bir düşüşle bileşik yüzde 20.4 seviyelerine kadar gelindi.

Daha önceden de değindiğim gibi 7 Kasım’daki ABD Senato seçimleri nedeniyle piyasalara ‘pompalanan’ iyimser havanın son haftalarda tüm dünya piyasalarında yaşanan iyimser havada payı var. Teknik analizler; ABD borsalarında önümüzdeki iki hafta içinde kısa vadeli zirvelerin görüleceğine işaret ediyor. ABD borsalarında 18 Temmuz’da başlamış olan son rallide aşırı iyimserlikle, “aşırı alım” bölgelerine gelinmiş durumda. Yıl sonu ‘defter kapatma’ sezonlarında yaşanan iyimserliğin benzeri bu yıl da yaşanıyor.

IMKB için 40 bin 300-500 seviyesi önemli bir direnç noktasıydı. Dün bu seviyelerin üzerinde bir kapanış oldı ancak bugün bunun teyit edilmesinde fayda var. Zira haftalık kapanış daha önemli. 40 bin 500’ün yüksek işlem hacmiyle “hızlı” geçilmesi halinde 41 bin 900 ve ardından da 42 bin 550 seviyeleri resmin içine girecek.

Düzeltmeler yaşanacak
Bono faizlerinde de yüzde 20.4 bileşik seviyesi önemli. Her ne kadar geçen Cuma ve dün arasında yüzde 20.80 ve 20.75 arasında küçük bir “gap (açıklık)” bulunsa da 20.4’ün altında haftalık bir kapanış önce 20.25 ardından da 19.75 seviyelerine kadar faizlerin gerilemesine yol açabilir.

Bunlar işin “coşku” tarafıydı. Diğer yandan İMKB’de 40 bin 500’ün üstünde haftalık bazda çıkılmadığı, faizlerde de 20.4 bileşiğin altına inilemediği takdirde düzeltmeler yaşanacaktır.

Yine de Londra piyasalarının “yıl sonu” olan Kasım ayı rahat geçeceğe benziyor. Sonrası için yazmaya devam edeceğim.

DİĞER YENİ YAZILAR