Merkez Bankası'ndan bugün ne gelecek?

Merkez Bankası'nın (MB) dünkü tavrı yine kafaları karıştırdı. "Olağanüstü" PPK toplantısı sonrasında alınan önlemlere bir yenisi daha eklendi ve MB piyasalara "borç verme faizini" 200 baz puan arttırdı

Haberin Devamı

Merkez Bankası'nın (MB) dünkü tavrı yine kafaları karıştırdı. "Olağanüstü" PPK toplantısı sonrasında alınan önlemlere bir yenisi daha eklendi ve MB piyasalara "borç verme faizini" 200 baz puan arttırdı. 17.25-20.25 olan önceki gecelik faiz oranlarını 17.25-22.25 olarak değiştirildi. "Geç Likidite Penceresi" olarak adlandırılan ve bankaların MB'den en son kaynak olarak borçlanma oranları da 23.25'ten 25.25'e yükseltildi.

Dövizdeki atağı, piyasadaki "döviz alabilir" YTL likiditesini azaltarak engellemeye çalışan MB'nin ek faiz artışı da bu politikanın devamı niteliğinde. Dün MB, piyasadan borçlanılacak tutarı 1 milyar YTLye yükseltirken, döviz satış ihalesi de açmaya 'gerek duymadı'. Pazartesi günkü açıklamada, döviz satiş ihalelerinin tutarlarının her sabah açıklanacağı belirtilmişti. Bu tutarın iki gün içinde 'sıfır' olabileceğini beklemeyen piyasalar karar sonrasında kurları 1.6150'den 1.6450'lere yükselti. Faiz cephesindeki endişenin giderek artmasıyla yine 1.62'li seviyelere gelindi.

Dün açıklanan kararlar, MB'deki tedirginliğin henüz geçmediğini, hergün birşeyler söyleme ya da yapma ihtiyacı içinde olduğunu gösteriyor. Özellikle borç verme faiz oranının Pazartesi günkü kararlarla birlikte açıklanması pekala
mümkündü.

Döviz ihalesinin miktarı düşük tutulabilirdi ancak yine de açılmalıydı. Zira iki gün arka arkaya 500'er milyon dolar satan MB'nin bir anda ortadan kaybolması anlamsızdı. Bu satış ihalelerine; tutarları azaltılarak da olsa en azından bu hafta boyunca devam edilmeliydi.

MB adeta yarışın son virajına girilirken, birinci giderken hata yapıp çizgisini kaybeden rakibinin açığından faydalanıp öne geçme şansını kaybetti. Demir tavında dövülür. Dün, ihtiyaç olmasa da açılacak daha sınırlı bir satış ihalesiyle atılan adımların işe yaradığının, piyasa tarafından "perçinlenmesi" sağlanabilirdi.

MB'nin adeta bir "trader" gibi davranması, bir paket yerine her gün yeni bir önlem alması istikran sağlamak yerine volatiliteyi arttırıyor. Piyasa katılımcıları adeta MB'den bugün ne gelecek diye bekler hale geldiler.

MB'nin güven tazelemesi gereken bir dönemde, güven kaybına yol açabilecek böylesi adımlardan kaçınılması gerek. Dövize müdahale edilecekse bunun mutlaka sürpriz etkisi olmalıdır, ancak faizlerle ilgili alınan kararların toptan alınması daha net bir etki yapacaktır.

MB sakinliğini koruduğu sürece piyasa da daha aklı selim davranacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR