Müdahale ve altın fiyatları

Merkez Bankası'nın 15 Şubat'taki dövize müdahalesi hâlâ tartışılıyor...

Haberin Devamı

Merkez Bankası'nın 15 Şubat'taki dövize müdahalesi hâlâ tartışılıyor. Döviz kurlarının 'istikrarlı' bir şekilde düştüğü bir ortamda 'oynaklığa' yapıldığı belirtilen son müdahale de öncekiler gibi işe yaramadı. Kurlar yine 'istikrarlı' düşüşünü sürdürüyor. Müdahale sırasında 1.3410'a kadar yükselen dolar kurları, sonrasında yine 1.32'li seviyelere geriledi. (Parite müdahale gününe göre hemen hemen aynı kaldığı halde.)

Günlük müdahalelerin piyasa katılımcılarının daha iyi seviyelerde döviz satma fırsatı yakalamaları dışında bir işe yaramadığını önceki müdahalelerde de yazmıştım.

YTL'nin faiz cazibesi azalmadan da yapılacak müdahaleler işe yaramayacaktır!

İhracatçıların yanı sıra kurların doğrudan etkili olduğu bir diğer piyasa da altın piyasası. 'Kuyum' işiyle uğraşanlar; uluslararası altın fiyatları ile cari kurları çarparak günlük YTL cinsinden altın fiyatlarını belirliyor.

Bu köşede değişik zamanlarda altın fiyatlarıyla ilgili beklentilere yer vermiştim. Bazı okurlardan şikayetler geldi. Zira benim yazılarımda bahsetmiş olduğum yükselişler, iç piyasada altın fiyatlarına tam olarak yansımıyor muş.

İlk bakışta mümkün değilmiş gibi görünse de gerçekten de arada farklar var. Ekteki tabloda sadece 2005 yılındaki ve son günlerdeki fiyatlara bakıldığında arada farklar görülebiliyor. 24 ayar 'has' altının YTL/gram fiyatı, uluslararası piyasalardaki ons fiyatının gerisinden geliyor.

Denebilir ki altına olan talep düştüğünden dolayı bu fark oluşabilir.

Türkiye gibi altının geleneksel yatırım aracı olduğu bir ülkede bu savın doğru olması pek mümkün görünüyor.

Diğer yandan kurların etkilerini burada da görmek mümkün. Kurların nerdeyse yıl boyunca sabit kaldığı 2005 yılında ons fiyatındaki artış YTL/gr fiyatlarına yansımamış durumda.

Buna karşın faizlerin cazibesi 2005 yılındaki kadar olmasa da devam ediyor. Tabii ki arada bir de AB adaylığı farkı var ki, bununla birlikte yüzde 7.5 seviyelerindeki cari reel faizin cazibesi hâlâ devam ediyor!

Altın fiyatlarındaki tahminleri yine ons/dolar bazında yazmaya devam edeceğim. Ancak kurlarla ilişkin kısmını sizlere ve Merkez'e bırakıyorum.

Ons/dolarda önceki yazılarımda sözünü ettiğim 574.6 seviyesi 575.35 ile görüldü. Sırada düzeltme var.

Önümüzdeki bir aylık sürede 560 seviyesi kapanış bazında yeniden görülme ihtimali var. Eğer geçilemezse sırasıyla 532, 514 ve en önemlisi 500 dolar seviyeleri var. Altında uzun vadede 800 dolar seviyeleri konuşuluyor. Ancak buraya tek hamlede gidilmesi zor ve ilk önce aşağı seviyeler ziyaret edilecek gibi görünüyor.

DİĞER YENİ YAZILAR