“Mayıs’ta sat ve uza!” mevsimine giriyoruz!

Haberin Devamı

1 Mayıs haftasına giriyoruz. Perşembe günü “emek bayramının” nasıl kutlanacağı tartışmaları içeride sürerken, yurt dışı piyasalardan da keyifsiz “mesajlar” geliyor. Bir de bu haftaya geçtiğimiz haftadan kalan “miraslar” var!

Tabii ki AYM Başkanı Haşim Kılıç’ın yeni adli yılın açılışında yapmış olduğu konuşmanın iç politikadaki yansımaları ilk sırayı alıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi sath-ı mahalline girmiş bulunuyoruz ve tartışmalar daha da şiddetlenecek. Yine adayların kimler olacağı tartışması, genel seçim sisteminin

Mayıs ayı içinde değişip değişmeyeceği iç politikadaki belirsizlikleri arttıran unsurlar. Bir de buna Öcalan’ın “çatışmadan” söz eden mesajı ve son günlerdeki PKK hareketlenmelerini de eklediğimizde…

Diğer yandan MB’nın 24 Nisan’daki toplantısından bankaların zorunlu karşılıklarına faiz kararı çıkmadı. “Karşılıklara faiz verilecek” haberi, yerel seçimler öncesi borsanın yükselmesi için “bir parmak bal mıydı?” sorusu akla geliyor! Önümüzdeki aylarda çıksa da hem yılsonuna kalan süre azalacağı, hem de ihtimaldir ki “umulduğu” kadar yüksek olmayacağı için banka bilançolarına olumlu katkısı sınırlı kalacak gibi. Bu da borsanın lokomotifi konumundaki bankacılık hisselerini olumsuz etkiledi ve BIST’i aşağı çeken “sebeplerden” biri oldu!

Ve tabii ki Ukrayna’daki gerilimin sınırlı da olsa sıcak çatışmaya dönmesi, Kerry ile Lavrov’un mutabakata varamamış olması ve Rusya^ya yeni yaptırım tartışmaları bu hafta da devam edecek.

Korkarım Ukrayna meselesi btün yaz döneminde sıcaklığını koruyacak ve piyasaların üzerinde bir hayalet gibi dolaşacak.

Sebebinin Ukrayna olması da gerekmiyor ama Mayıs ayının ilk haftasında olmasa bile takip eden haftalarında; bizi de etkileyecek olan; gelişmiş ülke piyasalarında önemli bir düzeltmeye şahit olabiliriz. Bunun bir kısmı “Sell in May, Go away (Mayıs’ta sat ve Uza)” sendromundan, bir kısmı da gelişmiş ülke piyasalarını yukarıya götürecek yeni “hikâyenin”, yeni bir motivasyonun ortada olmamasından kaynaklanacak. ABD’de “boğaların, ayılara” oranı 2000 yılından bu yana ikinci kez en yüksek seviyelerine çıkmasına, hisse senedi satın almak için kullanılan kredilerin rekor seviyelere gelmesine rağmen borsalar yeni zirveler göremiyorsa, bundan sonra işler daha da zorlaşacak demektir! Nasdaq borsasının seyri de bunun ipuçlarını veriyor!

BİST


Bizim piyasalarımız için de benzer bir durum söz konusu. 1 Mayıs “bekleyişi” haftanın ilk yarısının durgun geçmesine neden olacaktır. Kur cephesinde çok fazla hareket olmasa da borsadaki hareketlerin; yataydan çok, aşağı yönlü olması ihtimali yüksek. Cuma günü BIST’te yaşananlar da bunun ipuçlarını veriyordu! BIST 100 Cuma günü 71,200’lerdeki ilk kritik seviyesine indi. Önümüzdeki hafta için 70,700 seviyesi önemli olacak! 200 günlük basit hareketli ortalamaya denk gelen bu seviye ilk aşamada korunacaktır. Eğer ki aşağı yönde kırılırsa düzeltmenin 69,215 seviyesine kadar sürmesi işten bile değil!

Dolar/TL kurlarında

2.1220-2.1590 bandının korunduğu, ancak bu bandın üst tarafının test edilmesi olasılığı; özellikle euro/dolar paritesinin 1.3785 seviyesini kırıp aşağı yönde hareket etmesi (euronun değerlenmesi) durumunda; artacaktır!

DİĞER YENİ YAZILAR