Tek kolu bağlı boksörün mücadelesi!

Haberin Devamı

Dolar/TL kurları sabah saatlerinde 2.2975 ile tarihi rekorunu yenilerken Merkez Bankası harekete geçti. Döviz piyasalarına Ocak 2012’den bu yana (aslında 30 Aralık 2011’deki esaslı olandan sonra) ilk kez bu denli “ağır” bir müdahalede bulundu.

Önceki gün 2.2650 seviyelerinden kapanan dolar/TL , 2.28’den açıldı ve yeni rekorunu kırdı. Bugün MB “istisnai gün” (resmi adıyla “Ek Parasal Sıkılaştırma”) dahi açıklamadan yaptığı müdahalede 3 milyar doları aştığı konuşulan miktarla kuru indirmeyi başaramadı. Hatta akşam saatlerinde dolar 2.30 TL’yi de aştı. Merkez’in günlük satım ihalesinde tutarı “sadece 200 milyon dolar” belirlemesi de yükselişi hızlandırdı.

Kısa süreli de olsa doğrudan müdahalenin, “Tarifeli müdahalelerden” daha etkili olduğu kesin. Ancak bu müdahalenin işe yaraması da mümkün görünmüyor. Zira MB “Boks ringine tek kolu bağlanmış bir boksör” gibi çıkıyor. Faiz “kolunu” kullanmadan; zorunlu karşılık, ROK v.b. ek önlemlerle desteklenmeden tek yumrukla “dolar talebini” azaltması mümkün görünmüyor. Hele ki siyasetteki “kavga” devam ediyorken, AB ve FATF tehditleri de “Demokles’in Kılıcı” gibi tepemizdeyken.

Dolarda 2.2880’nin üzerindeki bir kapanış önümüzdeki hafta 2.3550 seviyelerini gündeme getirecek ki “net rezervi” 35 milyar dolarlara inen MB’nin işi çok daha zorlaşacak!

DİĞER YENİ YAZILAR