Bir “kavga” vurdu, bir de Fed vurdu...

Haberin Devamı

Salı günü polisin yaptığı baskın finansal piyasalarımızı sarsmış, BIST yüzde 5.2 düşmüştü. Tam Fed’in “tarihi” toplantısından önce hafif toparlanmıştı ki Bernanke “ ben başladım, ben bitiriyorum” diyerek bizim piyasalarımızı bir kez daha vurdu.

Önce Fed’in kararlarına bir göz atarsak; Fed “papatya falı” dönemini başlattı. Benim için sürpriz oldu. Ocak ayında başlamasını bekliyordum. Fed’in 10 milyar dolarlık “parasal genişlemeyi daraltma” kararı ilk adım. Ancak bundan sonraki adımların neler olacağını enflasyon ve ABD’deki işsizlik oranı belirleyecek. Şimdilik işsizlik yüzde 6.5’e düşene kadar faiz artışı olmayacak ancak alımlarda ne kadar azalış yapılacağına her toplantıda ayrı ayrı bakılacak. İşsizlik oranı “gösterge” olarak alındığında belirsizlik azalmış gibi görünse de aslında zamanlamadaki belirsizlik ve Fed’in olası “sübjektif” değerlemeleri nedeniyle artıyor. Özellikle de bizim gibi gelişen ülke piyasaları için. Karar sonrasında ABD hisse senetlerindeki yükselişler de aldatmasın. Yükselişin “yılsonu kapanış” çabaları ve “açığa satış yapanların” pozisyon kapatmaları nedeniyle yaşandığını düşünüyorum.

Kabul edelim “ daraltmanın” en fazla vurabileceği ülkelerin başında geliyoruz. (Ekürimiz Endonezya!) Nitekim dün bunun etkilerini görmeye başladık. İç politikada yaşanan “kavga” da buna eklenince hem BIST sert düştü hem de daha önceleri sınırlı tepki gösteren bono ve kur da yükseldi! Gösterge bono bileşik faizleri Temmuz başındaki seviyelerine yaklaştı, yüzde 9.58’e çıktı. Likidite yine son derece azalmış durumda. MB’nin son PPK toplantısında aldığı dolaylı faiz artışı kararı da “likidite kurumasına” tuz biber ekti .

Asıl darbeyi dolar/TL kuru aldı. Üstelik de yabancıların pek de ortalıkta görünmediği bir dönemde. 5 Eylül’de görülen 2.0839 seviyesine çıkılmasa da günlük kapanış bazında 2.0785 ile yeni bir “gün kapanışı rekoru” kırıldı. 2.08 ve 2.10 (her ikisi de düz!) seviyelerinde opsiyon işlemleri olduğundan ilk aşamada bu seviyeler “direnç” seviyeleri olacak. Ancak Fed’in etkileri daha fazla hissedilmeye başlandıkça ve iç politikadaki kavgada her gün yeni “yumruklar savrulduğunda” bu dirençlerin test edildiğini göreceğiz. Zira başlayan karşılıklı atışların yakın bir gelecekte “ateşkes” ile sonlanması zor görünüyor. Tam tersine “mücadelenin” sertleşmesi olasılığı daha yüksek.

Teknik analize göre dolar/TL’de yakın vadedeki hedef 2.1215 seviyesinde. “Tehlikeyi” gören MB dün; günlük satış miktarlarını arttırırken, ek parasal sıkılaştırma yapacağını daha önce açıkladığı 23 Aralık’taki satış miktarını minimum 250 milyona yükseltti. 24 Aralık’ta ise 23 Aralık’ta satılan miktar kadar daha satacak! Ancak bu “tarifeli müdahalelerin” kalıcı bir etki yaratması çok zor.

2.08 kur seviyesi MB’nın yıl sonu 1.92 “kur tahmininden(!)” yüzde 8 uzakta. Cari seviyenin “tahmin” seviyesine inebilmesi/çekilebilmesi için sadece 8 iş günü kaldı. MB’nin işi gerçekten zor. Asıl; MB’nin “tahminine” göre pozisyon alanlar, döviz ile borçlanmış veya üretim için zorunlu olarak ithalat yapması gereken şirketlerin işi zor. Onlara gerçekten kolay gelsin!

DİĞER YENİ YAZILAR