BIST’te düşüş, dolarda yükseliş sürecek mi?

Haberin Devamı

Piyasaların bu hafta takip edeceği önemli veriler var. İlki bugün açıklanacak Ekim ayı enflasyon rakamları. Rakamlar Merkez Bankası’nın kredibilitesini bile etkileyebilecek..

Geçen hafta piyasa katılımcılarının kafası iyice karıştı. Hafta başında gelişmiş ülkelerin borsaları yeni rekorlar kırarken, bizim piyasalarımız düşüyordu. BIST değer kaybederken dolar/TL kurları ve gösterge bono bileşik faizleri yükseldi.

Geçtiğimiz hafta Pazartesi günkü “haftaya bakış” yazımda gelişmiş ülke endekslerinde yeni yüksekler görülürken, BIST’e de giriş olur ise bizde de borsanın yükselebileceğine değinmiştim. Borsa kısmında buna yeniden değineceğim.

Rajan Rallisi’nin mesajı

Bu haftanın bana göre üç önemli “göstergesi” var! İlki bugün bizde açıklanacak olan Ekim ayı enflasyon oranları. Tüketici tarafında; yüksek gelen İstanbul rakamlarından sonra; aylık TÜFE’nin yüzde 1.5’e yükselebileceği beklentisi güç kazandı. Eğer rakam böyle gelecek olur ise; geçtiğimiz hafta “Enflasyon Raporu” ile ilgili yaptığı toplantıda 2013 enflasyonun yüzde 6.8’e “revize” eden Merkez Bankası’nın yıl sonu tahmininin yılın bitmesine 2 ay kala bile tutması olasılığı düşecek gibi. Merkez Bankası’nın kredibilitesini bile etkileyebilecek denli önemli bir veri olacak bugünkü TÜFE verisi.

Kredibilite demişken...

Geçtiğimiz hafta sadece gelişmiş ülkeler değil, gelişen ülkeler arasında sayılan Hindistan Borsası SENSEX de 21.293 ile tarihi rekorunu kırdı ve yine 21.196 ile tarihi rekor kapanışını yaptı. Hindistan rupisi her ne kadar aynı anlarda, euro/dolar paritesinin de etkisiyle; değer kaybetse de 28 Ağustos’taki 69.23 seviyesinden hayli uzakta, 61.75 seviyesinden haftayı kapattı! Hem rupi hem de borsa tarafındaki rekorların/düzeltmelerin ardında yeni atanan Hindistan Merkez Bankası Raghuram Rajan’a olan güven yatıyor. Rajan göreve atandığından bu yana rupi değer kazanırken, SENSEX de yükselmeye devam ediyor. Bankacılık sistemini liberalleştirmeyi hedefleyen ancak henüz daha elle tutulur net adımlar atmamış olmasına rağmen Rajan’a olan piyasa güveni hayli yüksek.

ABD 10 yıllık faizleri

Rajan’a olan güven bu kadar yüksek iken, bizde ise tersi bir durum söz konusuydu. Özellikle de Cuma günü. Başçı’nın enflasyon raporunu açıkladığı basın toplantısında, “Türk Lirası’sının değerini korumak için gerekirse parasal sıkılaştırmaya gideceğiz” dediği toplantı öncesinde 1.98’li seviyelerden işlem gören dolar/TL kurları, toplantıdan sonra 2.0215’lere kadar yükseldi.

Ortada bir kredibilite sorunu mu var, yoksa bana mı öyle mi geliyor?

Neyse bunu “şimdilik” geçelim...

TÜFE’nin yüzde 1.25’in üzerinde gelmesi; haftayı yükselerek 2.63’lü seviyelerden kapatan ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin de etkisiyle gösterge bono bileşik faizlerini “vurabilir”. 8.30 bileşik seviyesi önemli bir direnç. Aşılacak olur ise sırada 8.64’teki 50 günlük HO var.

BIST’te düşüş, dolarda  yükseliş sürecek mi



Euro mu dolar mı?

Bu haftanının diğer iki önemli göstergesinden ilki; Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Perşembe günü yapacağı toplantı. Piyasa katılımcıları ile yapılan ankette herhangi bir faiz değişikliği beklenmiyor. Ancak piyasalardaki faizlerde ve türev işlemlerinde 25 baz puanlık bir indirim fiyatlanmaya başladı. Önceki hafta 1.3832’yi gören euro/dolar paritesinin haftayı 1.3487’den (haftanın en düşüğüne çok yakın) kapatmasının ardında bu ihtimalin kuvvetlenmesi yatıyor. Faiz indirimi bu toplantıdan gelemeyebilir. Bana göre en azından 18 ay öncesinde bu yapılmalıydı, ECB bunu yapmayarak hem çok gereksiz bir risk aldı, hem de bundan sonra yapılacak bir indirimin etkisi sınırlı kalacaktır.

Faiz indirimi gelmez ise tam da 50 günlük basit Hareketli Ortalaması’ndan haftayı kapatan euronun; geçtiğimiz hafta kaybettiklerinin bir kısmını geri alması ve 1.3615-55 bandına doğru bir düzeltme yapması olasılığı yükselecektir.

Yok eğer bir faiz indirimi gelecek olur ise 1.3455 seviyesi önemli bir direnç olacak. Bu seviyenin aşağı kırılması durumunda ise 1.3250’lerin yolu açılacaktır!

Haftanın son göstergesi Cuma günü açıklanacak ABD Tarım Dışı İstihdam verisi olacak!



BIST’te 75.900 seviyesine dikkat!

Geçen hafta 77.856 ile 76.243 arasında önemli bir boşluğun olduğunu ve bu boşluğun mutlaka kapanacağını yazmıştım. Yazımda, “BIST bu hafta içinde 19 Eylül’de görülen 80.569 seviyesini test edebilir” demiştim. 30 Ekim’de 80.462 ile en yüksek seviye görülürken yine “boşluklu” olarak önemli bir “destek seviyesi olan 76.501’den kapattı.

Bu hafta 75.900’lü seviyelere kadar bir geri çekilme ile önceki haftalardaki “boşluklar” kapanabilir. Bu seviye aşağı kırılacak olur ise; ki bu hafta beklemiyorum; 74.500’lere kadar bir geri çekilme yaşanabilir. Yükseliş ise 79.920 ile sınırlı kalabilir.

DİĞER YENİ YAZILAR