Bernanke’den geri adım!

Haberin Devamı

Fed’in parasal genişlemeyi “daraltmıyorum” kararı piyasalar için “müthiş” bir sürpriz oldu. Bernanke parasal genişlemenin daraltılmasına “şimdilik gerek yok” dedi. 22 Mayıs’taki toplantı sonrasında “hazırlanın” mesajı veren Fed, adeta “U dönüşü” yaptı.

Bu kararın ardında “ekonomik verilerin daraltmayı henüz gerektirmediği açıklaması yatsa da Mayıs’tan bu yana ABD’nin verileri bir toparlanmayı işaret ediyordu. O günden bu yana gelen belki de en olumsuz veri Temmuz ayında açıklanan tarım dışı istihdamın Ağustos ayında 64 bin kişilik aşağı yönde revize edilmesi oldu. Sadece bu veri Bernanke’yi vazgeçirmiş olamaz!

Dünkü toplantı öncesinde “Fed daraltma yapmaz” alternatifine yüzde 10 olasılık vermişken, “15 milyar dolarlık “daraltma” gelir, ancak “Aralık ayında veya yeni yıl da başlar” alternatifine yüzde 40 olasılık vermiştim. Fed beni de yanılttı! Hatta “Bernanke Bedava Para paketlerini başlatmış birisi olarak, veda ederken sonlandırmayı da başlatarak görevi bırakmak isteyecektir” diye de bir tahminde bulunmuştum.

Bernanke gider ayak hem beni hem de piyasaları “ters köşeye” yatırdı! Anlaşılan bu ay sonunda ABD’de gündeme gelecek olan “borç tavanı” tartışmaları Bernanke’yi korkutmuş! Ya da daha önceki toplantılarında sıkça şikâyetettiği piyasa-kongre gerginliğinde topu yeniden kongreye atmış oldu.

Fed’in kararının ardında Bernanke yönetiminin tercihleri olduğu kadar Eylül başından bu yana (kurlar yükseldikten, varlık fiyatları “yeterince” düştükten sonra) gelişmekte olan ülke piyasalarına yaşanan girişin de etkisi olsa gerek. Bu piyasalara yaşanan girişle, adeta Fed’e; “vazgeç daraltmadan” mesajı vererek, “biz bir tur daha gelişmekte olan ülkeleri turlayacağız, sen ondan sonra daraltırsın” mesajı vermiş oldular. Bernanke de; en azından; 29-30 Ekim’de bir sonraki Fed toplantısına kadar onlara müsaade etti! Görünen o ki en azından bu tarihe kadar piyasalar rahat edebilir.

İşin bir başka boyutu daha var. Eğer Bernanke’nın “U dönüşü” gelişmekte olan ülkelere giren fonların “şantajı” değilse, ABD’de işler söylendiği kadar da yolunda olmayabilir! Bu da aslında parasal genişlemenin daraltılması haberinden daha kötü bir haber. En azından uzun vadede...

Fed’in kararını en coşkulu karşılayan yüzde 6.44’lük artışla BIST oldu. Daraltma korkusu ile en fazla değer kaybeden banka hisse senetlerine gelen alım hızlı toparlanmanın lokomotifi oldu! 79.257’den geçen 200 günlük HO’nın üzerinde bir kapanış olması da önemliydi. BİST 100 Endeksi bugünü de bu seviyenin üzerinde kapatabilir ise yıl sonuna kadar 31 Mayıs-3 Haziran tarihlerinde oluşan 85.990 ile 82.218 arasında geride bıraktığımız boşluğun kapanmasına yönelik hareketleri görebiliriz.

Bu arada dün geride 74.660 ile 78.214 arasında önemli bir boşluk bıraktığımızı da hatırda bulunduralım!

DİĞER YENİ YAZILAR