Merkez Bankası faiz indirmezse ne olur?

Aslına bakarsanız hiçbir şey olmaz. Faiz indirimi bekleyen bazı katılımcılarının hayal kırıklığına uğraması ve bir miktar satış yapmaları dışında pek fazla bir şey değişmez

Haberin Devamı

Aslına bakarsanız hiçbir şey olmaz. Faiz indirimi bekleyen bazı katılımcılarının hayal kırıklığına uğraması ve bir miktar satış yapmaları dışında pek fazla bir şey değişmez. Şu andaki yüksek YTL gelinlerinden mutlu olanların büyük çoğunluğu pozisyonlarını korumaya devam ederler. Bir başka deyişle şu andaki "oyunun" süresi uzar.

Özellikle yeni IMF programının birinci gözden geçirmesi için ön şart olan; gelirler idaresi ve sosyal güvenlik yasalarının yeni yasama yılına ertelenmesi Merkez Bankası'nı program konusunda endişeye sevkedebilir. Çarşamba günü Londra'da meydana gelen terör eylemleri, erken seçim söylemleri, petrol fiyatlarının hâlâ daha yüksek gitmesi, hizmetler sektöründe ve özellikle kiralardaki yükseliş gibi nedenlerle MB faiz indirimi konusunda acele etmeyebilir.

Eğer MB bir faiz indirmi yapmaz ise; halihazırda "gecikmiş" olan faiz indirimleri daha da gecikmiş olacaktır. MB'nın faiz indirimi konusunu ağırdan almasının ardındaki sebeplerden biri de daha önceden de belirtmiş olduğum gibi şu ana kadar herhangi bir dönemde "faiz artışı" deneyiminin yaşanmamış olmasıdır. Bu nedenle de yukarıdaki sebeplerin kronik hale gelmesi durumunda belki de faiz arttırmak zorunda kalacağını düşünen Merkez Bankası 'İyisi mi şimdiden faizleri artırmak zorunda olacağım bir seviyeye kadar indirmeyeyim' diyor. Bu davranış genel ekonomiye farklı olarak yansıyor. Evet yüksek faizlerden yararlanmak isteyen yabancı yatırımcılar ülkeye döviz sokuyorlar. Döviz kurları aşağı gidince de kurlara karşı duyarlı olan enflasyon da aşağı gidiyor. Böylelikle de konulan enflasyon hedeflerine ulaşmak görece olarak daha kolay oluyor.

Ancak bu politikanın iki olumsuz yanı ortaya çıkıyor. İlki kurlar sabit kaldığından ya da düştüğünden dolayı ihracatçı kesim global rekabette zorlanırken, artan ithalat nedeniyle de dış ticaret ve cari açık artıyor. Diğer yandan MB faizlerine kadar gelip dayanan piyasalar faizleri daha aşağı indir(e)mediklerinden dolayı da bu faiz seviyesi nihayetinde Hazine'nin borçlanma faizlerine yansıyor ki nihayetinde bütçe dengelerini olumsuz etkiliyor.

Londra'daki terör olaylarından sonra dünkü yazımda da belirtmiş olduğum gibi piyasaların tepkisi çok kısa süreli oldu. Kurlar yeniden 1.3400 seviyelerine gerilerken borsa da günü 153 puanlık bir artışla kapattı. Önceki gün 141 doların altına kadar gerileyen 2030 vadeli eurobondlar dün yeniden 143 seviyelerine kadar yükseldi.

Piyasa katılımcıların var olan olumsuz haberlere rağmen özelleştirmedeki olumlu gelişmeleri de gözönüne alarak Türk piyasalarına güvenlerini sürdürüyor. Bu güveni gözönüne almayan Merkez Bankası Pazartesi günü açıklayacağı faiz kararında bir değişikliğe gitmez 'gecikmiş' indirimleri daha da artırmış olacaktır. 25 baz puanlık bir indirimde bile hâlâ daha bir 'gecikmiş' indirim bakiyesi kalacaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR