Türk Sermaye Piyasası’na bir öneri (II)

Haberin Devamı

Dünkü yazımda ‘BIST 30 Hisse Havuzu’ oluşturulmasına ve bu havuz aracılığıyla oluşturulacak ‘paketlerin’ nasıl kullanılabileceğine değinmiştim. Temel olarak ‘açığa satış’ ve ‘faiz pozisyonu’ yaratmak için kullanılabilecek bu havuzun ne gibi faydaları olacağına gelince:

- Hisseleri MKK’da saklayan uzun vadeli bireysel ve kurumsal yatırımcılar bu hisselerine; değer artışı ve temettü dışında (o da şirket ödüyorsa) başkaca bir gelir elde edemiyorlar. Oluşturulacak BIST 30 Hisse Havuzu’na bu hisselerini koyacaklarını taahhüt ederler ve onların hisselerini birileri borç alacak olurlar ise ‘atıl durumdaki’ hisse senetlerinden ekstra bir gelir elde edebilecekler. Hisselerin değer artış kazançları ve temettünün yanı sıra hisselerinden ek bir ‘faiz kazancı’ elde etme şansına kavuşacaklar!

- Hem BIST’de hem de VOB’da işlem hacmi artacaktır. Buna ilave olarak hisse senedi piyasasının likiditesi ve devamında da derinliği artacaktır. Gerek yükseliş, gerekse düşüşlerdeki hareketlerin daha ‘yumuşak’ olması sağlanacaktır. Hisseleri ‘çıplak açığa satanlar’ (yani borsanın düşüşü yönünde pozisyon alıp fiyat riskini açık bırakan, VOB’la kapatmayanlar) ilk bakışta düşüşü hızlandıracak diye düşünülse de aslında yaşanacak olanı erkene almış olacaklar. Eğer düşüşe inanmayan birileri var, ancak düşüşler sırasında yeterince likidite bulamadığından yeni alım yapmak istemeyenler de yeterli derinliği görünce alımlarını öne çekebilecekler. ‘BIST 30 Hisse Havuzu ‘ ve bu havuzdan oluşturulacak ‘paketler’ piyasaları dengeleyici bir işlev görecektir.

- Finans Merkezi olma çabasındaki Türk sermaye piyasasında ürün çeşitliliği artacak, daha fazla yerli ve yabancı katılımcı piyasalarla ilgilenebilecek. Tek taraflı işlemlerden çok, her iki tarafta da (‘açığa alış’ ve ‘açığa satış’) işlem yapmak isteyenler için gerekli alt yapı oluşturulmuş olacak!

- Takasbank, Ödünç Pay Senedi Piyasası’nın canlanmasıyla ek komisyon geliri kazanabilecek.

Gelelim ‘BIST 30 Hisse Havuzu‘ önerisinin sürprizine...

Aslında ‘paket’ önerisinin devamı bu...

Neden BIST’te ‘Endeks 30 havuzu’ bir hisse senedi ya da fon gibi alınıp satılmasın? Biliyorum ilk bakışta ‘garip’ bir öneri gibi gelebilir. Diyebilirsiniz ki BIST 30 ‘taklit’ eden fonlar var. Ancak bunları temin edip ‘açığa satmak’ ya da bunlarla ‘faiz pozisyonu yaratmak’ hayli zor!

Tartışsak fena mı olur?

‘BIST 30’u hisseler bazında paketleyebilirsek’ ve bunun için ‘tahta’ da açarsak, neden BIST 30 kendi başına alınıp satılamasın?

Bedelli/bedelsiz sermaye arttırımları ve temettü ödemeleri başta olmak üzere bu önerinin pratikte uygulanması hayli zor! Ayakları hayli yere basan, muhasebesi tutan ‘BIST 30 Hisse Havuzu’ ve ‘paketleri’ önerisinin yanı sıra fikir jimnastiği yapmamıza yardımcı olacak bu öneriyi de tartışsak fena mı olur?

Tartışarak, yeni fikirler üreterek bu ülkenin sermaye piyasalarını ileriye götürebileceğimize inanıyorum. Yasaklarla ve kısıtlayıcı zihniyetle bunu başarmamız hayli zor!

DİĞER YENİ YAZILAR